Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Naleśniki Suzette
Dodaj do CookBook

Naleśniki Suzette

(0)
40 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 sztuk

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
260  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
3 
Duże jaja
250  ml
Woda
300  ml
Mleko
140  g
Masło
1  szczypta
Sól
2 
Pomarańcze
90  g
Cukier
0.5 
Cytryna
40  ml
Brandy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.4 g
Wartość energetyczna
244 kcal
Tłuszcze
11.3 g
Białko
4.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Naleśniki to dość pospolite danie. Ciasto robi się z podstawowych składników, a smażenie zajmuje tylko kilka chwil. Dlatego na co dzień są często wybierane jako śniadanie, kolacja albo przekąska. Można jadać je na tysiące sposobów – zarówno na słono, jak i na słodko. Jeśli jednak szukasz oryginalnego przepisu, który zachwyci członków rodziny albo zaproszonych gości, wybierz naleśniki pomarańczowe Suzette. To starannie przygotowane, perfekcyjne danie, które rozpala zmysły!

 

Naleśniki crepes Suzette bez wątpienia wywodzą się z kuchni francuskiej. Nie ma jednak całkowitej pewności co do szczegółów powstania tego przysmaku. Jedna z teorii głosi, że inspiracją do powstania naleśników w tej formie była aktorka Suzanne Reichenberg występująca pod pseudonimem Suzette. Znana jest także alternatywna historia, według której do wymyślenia naleśników w nietypowej formie przyczyniła się wizyta przyszłego angielskiego króla Edwarda VII we francuskiej restauracji Café de Paris. W tej wersji imię Suzette nosiła towarzysząca przyszłemu królowi dama, a do podpalenia sosu, który jest znakiem rozpoznawczym naleśników Suzette, doprowadził zupełnie przypadkowo niedoświadczony pomocnik kucharza.

 

Niezależnie od tego jak było naprawdę, dziś naleśniki Suzette to wyszukane danie, które serwuje się nie na co dzień, tylko na wyjątkowe okazje.

Ciasto do naleśników Suzette tworzy się tak samo jak do francuskich crepes. Naleśniki mają być bardzo cienkie, więc oprócz mąki, mleka i jaj do masy dodaje się także wodę.

 

Jednak prawdziwa magia dzieje się już po usmażeniu wyjątkowo cienkich naleśników. Na środek rozgrzanej patelni wsypuje się cukier i wylewa sok z cytryny, a potem dodaje masło oraz skórkę pomarańczową. Tak powstaje gęsty, aromatyczny syrop, który idealnie pasuje do naleśników. Ostatni akcent, który jest przy tym najbardziej efektowny to podpalenie zamoczonych w sosie naleśników, dzięki użyciu brandy. Alkohol można jednak pominąć, jeśli naleśniki Crepe Suzette mają być przeznaczone również dla dzieci.

Przeczytaj również:

●      Co zrobić, żeby nie było grudek w cieśnie na naleśniki?

●      Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały?

●      Co zrobić, gdy ciasto na naleśniki jest zbyt gęste?

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    2 min
    80 g masła rozpuść i ostudź (nie wkładaj do lodówki).
  • Krok 2

    5 min
    W jednej misce wymieszaj rozpuszczone, wystudzone masło, roztrzepane jajka i mleko oraz wodę. Do drugiej miski przesiej mąkę i wymieszaj z solą oraz cukrem wanilinowym. Dokładnie wymieszaj.
  • Krok 3

    3 min
    Sypkie składniki dodaj do mokrych. Dobrze wymieszaj rózgą lub ręcznym blenderem. W masie nie może być grudek.
  • Krok 4

    10 min
    Na rozgrzanej suchej patelni usmaż naleśniki. Do smażenia nie potrzebujesz oleju, bo w cieście jest masło. Usmażone naleśniki odłóż i lekko ostudź.
  • Krok 5

    2 min
    Na środek patelni wsyp cukier i polej go sokiem z cytryny. Trzymaj patelnię na średnim ogniu bez mieszania przez około 2 minuty, aż cukier zacznie się rozpuszczać i powstanie gęsty syrop. Poczekaj, aż cukier nabierze bursztynowego koloru (ale nie przypal go).
  • Krok 6

    3 min
    Dodaj 1/3 skórki i soku z pomarańczy. Szybko wymieszaj. Dodaj 60 g masła i mieszaj, aż syrop będzie gładki. W sosie mogą pojawić się grudki, wtedy dalej podgrzewaj mieszając, aż znikną.
  • Krok 7

    10 min
    Zanurz jeden naleśnik w sosie, złóż go na cztery w trójkąt i odsuń na bok patelni. Powtórz z kolejnymi naleśnikami.
  • Krok 8

    2 min
    Wlej brandy na patelnię i natychmiast ją podpal. Uważaj! Nie pochylaj się nad patelnią!
  • Krok 9

    1 min
    Przełóż naleśniki na talerz. I powtórz to z kolejną partią.
  • WSKAZÓWKA - SOS CZEKOLADOWY

    2 min
    Do tych naleśników możesz też przygotować pyszny czekoladowy sos. Potrzebujesz: 1/2 saszetki Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY, 400 ml mleka i 30 g masła. Sos przygotuj tak samo jak budyń uwzględniając powyższe proporcje. Gdy sos się zagotuje dodaj zimne masło i wymieszaj.
Naleśniki Suzette

Krok 1 z 10

80 g masła rozpuść i ostudź (nie wkładaj do lodówki).

Naleśniki Suzette

Krok 2 z 10

W jednej misce wymieszaj rozpuszczone, wystudzone masło, roztrzepane jajka i mleko oraz wodę. Do drugiej miski przesiej mąkę i wymieszaj z solą oraz cukrem wanilinowym. Dokładnie wymieszaj.

Naleśniki Suzette

Krok 3 z 10

Sypkie składniki dodaj do mokrych. Dobrze wymieszaj rózgą lub ręcznym blenderem. W masie nie może być grudek.

Naleśniki Suzette

Krok 4 z 10

Na rozgrzanej suchej patelni usmaż naleśniki. Do smażenia nie potrzebujesz oleju, bo w cieście jest masło. Usmażone naleśniki odłóż i lekko ostudź.

Naleśniki Suzette

Krok 5 z 10

Na środek patelni wsyp cukier i polej go sokiem z cytryny. Trzymaj patelnię na średnim ogniu bez mieszania przez około 2 minuty, aż cukier zacznie się rozpuszczać i powstanie gęsty syrop. Poczekaj, aż cukier nabierze bursztynowego koloru (ale nie przypal go).

Naleśniki Suzette

Krok 6 z 10

Dodaj 1/3 skórki i soku z pomarańczy. Szybko wymieszaj. Dodaj 60 g masła i mieszaj, aż syrop będzie gładki. W sosie mogą pojawić się grudki, wtedy dalej podgrzewaj mieszając, aż znikną.

Naleśniki Suzette

Krok 7 z 10

Zanurz jeden naleśnik w sosie, złóż go na cztery w trójkąt i odsuń na bok patelni. Powtórz z kolejnymi naleśnikami.

Naleśniki Suzette

Krok 8 z 10

Wlej brandy na patelnię i natychmiast ją podpal. Uważaj! Nie pochylaj się nad patelnią!

Naleśniki Suzette

Krok 9 z 10

Przełóż naleśniki na talerz. I powtórz to z kolejną partią.

Naleśniki Suzette

WSKAZÓWKA - SOS CZEKOLADOWY z 10

Do tych naleśników możesz też przygotować pyszny czekoladowy sos. Potrzebujesz: 1/2 saszetki Budyniu o smaku czekoladowym WINIARY, 400 ml mleka i 30 g masła. Sos przygotuj tak samo jak budyń uwzględniając powyższe proporcje. Gdy sos się zagotuje dodaj zimne masło i wymieszaj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto na naleśniki do krokietów

    Ciasto na naleśniki do krokietów

    15 min Łatwy
  • Naleśniki z dżemem

    Naleśniki z dżemem

    26 min Łatwy
  • Naleśniki na mleku migdałowym

    Naleśniki na mleku migdałowym

    17 min Łatwy
  • Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i sosem śmietanowym

    Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i sosem śmietanowym

    46 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu