Naleśniki to dość pospolite danie. Ciasto robi się z podstawowych składników, a smażenie zajmuje tylko kilka chwil. Dlatego na co dzień są często wybierane jako śniadanie, kolacja albo przekąska. Można jadać je na tysiące sposobów – zarówno na słono, jak i na słodko. Jeśli jednak szukasz oryginalnego przepisu, który zachwyci członków rodziny albo zaproszonych gości, wybierz naleśniki pomarańczowe Suzette. To starannie przygotowane, perfekcyjne danie, które rozpala zmysły!
Naleśniki crepes Suzette bez wątpienia wywodzą się z kuchni francuskiej. Nie ma jednak całkowitej pewności co do szczegółów powstania tego przysmaku. Jedna z teorii głosi, że inspiracją do powstania naleśników w tej formie była aktorka Suzanne Reichenberg występująca pod pseudonimem Suzette. Znana jest także alternatywna historia, według której do wymyślenia naleśników w nietypowej formie przyczyniła się wizyta przyszłego angielskiego króla Edwarda VII we francuskiej restauracji Café de Paris. W tej wersji imię Suzette nosiła towarzysząca przyszłemu królowi dama, a do podpalenia sosu, który jest znakiem rozpoznawczym naleśników Suzette, doprowadził zupełnie przypadkowo niedoświadczony pomocnik kucharza.
Niezależnie od tego jak było naprawdę, dziś naleśniki Suzette to wyszukane danie, które serwuje się nie na co dzień, tylko na wyjątkowe okazje.
Ciasto do naleśników Suzette tworzy się tak samo jak do francuskich crepes. Naleśniki mają być bardzo cienkie, więc oprócz mąki, mleka i jaj do masy dodaje się także wodę.
Jednak prawdziwa magia dzieje się już po usmażeniu wyjątkowo cienkich naleśników. Na środek rozgrzanej patelni wsypuje się cukier i wylewa sok z cytryny, a potem dodaje masło oraz skórkę pomarańczową. Tak powstaje gęsty, aromatyczny syrop, który idealnie pasuje do naleśników. Ostatni akcent, który jest przy tym najbardziej efektowny to podpalenie zamoczonych w sosie naleśników, dzięki użyciu brandy. Alkohol można jednak pominąć, jeśli naleśniki Crepe Suzette mają być przeznaczone również dla dzieci.
Przeczytaj również:
● Co zrobić, żeby nie było grudek w cieśnie na naleśniki?
● Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały?
● Co zrobić, gdy ciasto na naleśniki jest zbyt gęste?