Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Naleśniki - Sakiewki z farszem
Dodaj do CookBook

Naleśniki - Sakiewki z farszem

(0)
1 godz 55 min
Średni
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Jajka
400  ml
Mleko
400  g
Mąka
200  ml
Woda
100  g
Szpinak zblanszowany
1  łyżka
Majonez Dekoracyjny WINIARY
4 
Pierś z kurczaka
2 
Cebula
150  g
Pieczarki
20  g
Suszone grzyby
2  ząbków
Czosnek
6  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
100  g
Ser cheddar
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
trochę
Olej do smażenia
trochę
Szczypiorek lub niepalny sznureczek do zawiązywania sakiewek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
28.6 g
Wartość energetyczna
349.9 kcal
Tłuszcze
16.3 g
Białko
23.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wszyscy lubią naleśniki, dlatego wśród naszych propozycji świątecznych potraw nie mogło ich zabraknąć. Ty razem postanowiliśmy połączyć tradycję z odrobiną nowoczesności i zaprezentować nową wersję przepisu na naleśniki. Sakiewki naleśnikowe ze szpinakiem, faszerowane kurczakiem, pieczarkami i grzybami, z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego Winiary, idealnie nadają się na pierwszy lub drugi dzień świąt… A także po świętach! Przekonaj się!

Przygotowanie

115 min
  • Krok 1

    30 min
    Mleko z wodą, jajko, mąkę, łyżkę majonezu i szczyptę soli zmiksuj razem na jednolite ciasto. Połowę tak przygotowanego ciasta przelej do osobnego naczynia. Dodaj zblanszowany i posiekany szpinak i zmiksuj jeszcze raz. Następnie, na rozgrzanej teflonowej patelni, usmaż naleśniki, z każdego rodzaju ciasta osobno. Ponieważ w cieście jest majonez – nie musisz używać tłuszczu do smażenia.
  • Krok 2

    50 min
    Piersi kurczaka pokrój w cienkie paski. Podsmaż je na oleju, na rozgrzanej patelni. Następnie – dorzuć cebulę i pieczarki pokrojone w drobną kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż wszystko razem 10 minut. Namoczone uprzednio grzyby posiekaj i dołóż na patelnię. Dolej wodę, pozostałą z namaczania grzybów (pamiętaj, by przecedzić ją przez gazę). Duś farsz do momentu, aż woda wyparuje. Dopraw solą, pieprzem i odstaw do ostygnięcia.
  • Krok 3

    30 min
    Naleśniki, zwykłe i szpinakowe, smaruj z jednej strony majonezem, układaj na każdym porcję farszu, posypuj cheddarem, startym na tarce o grubych oczkach, po czym – składaj w sakiewki. Każdą sakiewkę związuj łodyżką szczypiorku lub niepalnym sznureczkiem. Tak przygotowane sakiewki układaj w żaroodpornym naczyniu, wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut w 180°C. Majonez sprawi, że sakiewki nie będą przywierać do naczynia, za to ładnie się przyrumienią.
  • Krok 4

    5 min
    Sakiewki z naleśników zwykłych i szpinakowych podawaj poukładane naprzemiennie na półmisku. Przed podaniem, możesz zamienić niepalny sznureczek, którym przewiązane są sakiewki, na bardziej dekoracyjny, kolorowy.
Naleśniki - Sakiewki z farszem

Krok 1 z 4

Składniki: Jajko ugotowane na twardo, Mleko, Mąka pszenna, Woda, Szpinak świeży, Majonez Dekoracyjny Winiary

Mleko z wodą, jajko, mąkę, łyżkę majonezu i szczyptę soli zmiksuj razem na jednolite ciasto. Połowę tak przygotowanego ciasta przelej do osobnego naczynia. Dodaj zblanszowany i posiekany szpinak i zmiksuj jeszcze raz. Następnie, na rozgrzanej teflonowej patelni, usmaż naleśniki, z każdego rodzaju ciasta osobno. Ponieważ w cieście jest majonez – nie musisz używać tłuszczu do smażenia.

Naleśniki - Sakiewki z farszem

Krok 2 z 4

Składniki: Duża Pierś z Kurczaka, Cebula, Pieczarki, Suszone grzyby, Czosnek

Piersi kurczaka pokrój w cienkie paski. Podsmaż je na oleju, na rozgrzanej patelni. Następnie – dorzuć cebulę i pieczarki pokrojone w drobną kostkę oraz posiekany czosnek. Smaż wszystko razem 10 minut. Namoczone uprzednio grzyby posiekaj i dołóż na patelnię. Dolej wodę, pozostałą z namaczania grzybów (pamiętaj, by przecedzić ją przez gazę). Duś farsz do momentu, aż woda wyparuje. Dopraw solą, pieprzem i odstaw do ostygnięcia.

Naleśniki - Sakiewki z farszem

Krok 3 z 4

Składniki: Majonez Dekoracyjny Winiary, Ser cheddar, Sól i pieprz do smaku, Pieprz czarny, Olej, Szczypiorek

Naleśniki, zwykłe i szpinakowe, smaruj z jednej strony majonezem, układaj na każdym porcję farszu, posypuj cheddarem, startym na tarce o grubych oczkach, po czym – składaj w sakiewki. Każdą sakiewkę związuj łodyżką szczypiorku lub niepalnym sznureczkiem. Tak przygotowane sakiewki układaj w żaroodpornym naczyniu, wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut w 180°C. Majonez sprawi, że sakiewki nie będą przywierać do naczynia, za to ładnie się przyrumienią.

Naleśniki - Sakiewki z farszem

Krok 4 z 4

Sakiewki z naleśników zwykłych i szpinakowych podawaj poukładane naprzemiennie na półmisku. Przed podaniem, możesz zamienić niepalny sznureczek, którym przewiązane są sakiewki, na bardziej dekoracyjny, kolorowy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Impreza dla dzieci
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Naleśniki

    Naleśniki

    15 min Łatwy
  • Naleśniki z dżemem

    Naleśniki z dżemem

    26 min Łatwy
  • Delikatne naleśniki z wodą gazowaną

    Delikatne naleśniki z wodą gazowaną

    36 min Łatwy
  • Naleśniki Suzette

    Naleśniki Suzette

    40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu