Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę na warzywa podane w nowy sposób? Sprawdź muffinki z cukinii! To przepis, który świetnie sprawdzi się jako przekąska właściwie o każdej porze dnia - od śniadania po kolację! Co więcej, przygotowując muffinki cukiniowe, możesz uwzględnić swoje ulubione dodatki - tak, by rozkoszować się ulubionymi smakami.
Omawiane muffinki to doskonale znany przepis, który sprawdza się w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Są osoby, które nie wyobrażają sobie innego deseru w niż czekoladowe muffinki z cukinią. Dobrze jednak poznać też wersję na słono. Tutaj - zamiast czekolady - uwzględniasz w przepisie żółty ser, ser feta, suszone pomidory, oliwki. Nie zapominaj też o ulubionych przyprawach - idealnie komponować się będą oregano i tymianek.
Takie babeczki z cukinią to pomysł na warzywa, który zachwyci Twoich gości - nie jest to ani sałatka, ani tarta, tylko coś zupełnie nowego i kreatywnego. Warzywne babeczki na słono różnią się od słodkich wypieków tym, że są uniwersalne - możesz serwować je na śniadanie - pierwsze i drugie, jako dodatek do obiadu lub lekką kolację. Smakowity przepis warto mieć pod ręką, a zastosowane warzywa wymieniać - zgodnie z tym, co akurat masz w lodówce. Składniki, które znajdziesz w tej recepturze potraktuj jako inspirację - przekąskę możesz przygotować także z innymi specjałami.
Niezależnie od tego, czy wolisz muffinki na słodko czy na słono, cukinia jest warzywem, które świetnie nadaje się do wypieków. Dobrze mieć więc je pod ręką! Podobne przepisy możesz przygotować także z wykorzystaniem innych jarzyn, na przykład marchewki! Lista składników zależy od twoich preferencji - wytrawne babeczki można przecież upiec na kilka sposobów. Zachwyć swoich gości wyjątkową przekąską - prosty przepis na muffiny z cukinii okaże się przebojem spotkań towarzyskich!
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie dokładnie odciśnij nadmiar wody.
W dużej misce roztrzep jajka, dodaj czubatą łyżkę bulionu warzywnego, szczyptę oregano i tymianku, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj mąkę, cukinię, starty żółty ser, pokruszoną fetę, posiekany szpinak, drobno pokrojone suszone pomidory i oliwki. Wymieszaj całość, aby składniki równomiernie się rozprowadziły.
Przełóż masę do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek na muffinki, napełniając je do około 3/4 wysokości.
Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aż muffinki się zarumienią i będą sprężyste w dotyku.