Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci
36min
Średni
300
g
Piernik (najlepiej na mące żytniej) lub pierniczki
1
l
Kompot (najlepiej śliwkowy)
15
dag
Rodzynki
25
dag
Suszone śliwki
10
dag
Suszone jabłka
15
dag
Orzechy (włoskie i laskowe łącznie)
15
dag
Blanszowane migdały
1
szczypta
Korzenne przyprawy rozdrobnione moździerzem (cynamon, goździki, anyż)
0.5
Sok z połówki cytryny
1
szczypta
Cukier trzcinowy lub miód do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
9.94 g
Węglowodany
67.49 g
Tłuszcze
28.62 g
Wartość energetyczna
539.91 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
36 min
Krok 1
8 min
Piernik kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia, zalewamy przegotowaną wodą, odstawiamy na chwilę do namoczenia, energicznie mieszamy (można masę zmiksować blenderem, aby nie było żadnych grudek).
Krok 2
15 min
Orzechy i migdały siekamy, suszone owoce kroimy w kosteczkę, przedkładamy do garnka razem z rodzynkami. Zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy ok. 15 minut.
Krok 3
10 min
Dodajemy do garnka z bakaliami masę z piernika, mieszamy, dodajemy kompot i przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając.
Krok 4
3 min
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny i w razie konieczności – cukrem lub miodem.
Moczka – słodka zupa wigilijna nie tylko dla dzieci. Zrobiona jest z piernika i bakalii, została wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Na Śląsku podawano ją w wigilię już w XIX wieku, a owoce, z których się ją przyrządza, zbierane były późnym latem. Zupę nazywano bryją, ale niech Was nazwa nie zmyli – moczka jest aromatyczna, słodka, pełna owoców i bakalii. Z tego też powodu często podawana jest w formie deseru, a nie zupy. Wszystko tak naprawdę w rękach gospodyni :)
Do przygotowania moczki można wykorzystać mieszankę suszonych owoców na kompot – ale nie wędzonych.
Jeśli lubisz cynamon (a my bardzo!), to koniecznie sprawdź też inne nasze przepisy:
Zupa piwna – przepis na życzenie czytelników
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Zupa afrykańska
Garus – staropolska zupa owocowa
Zupa marchewkowa z curry
Do przygotowania moczki można wykorzystać mieszankę suszonych owoców na kompot – ale nie wędzonych.
Jeśli lubisz cynamon (a my bardzo!), to koniecznie sprawdź też inne nasze przepisy:
Zupa piwna – przepis na życzenie czytelników
Zupa krem z buraków pachnąca cynamonem
Na walentynki: Rozgrzewający krem pomidorowy na pieczonych warzywach
Zupa afrykańska
Garus – staropolska zupa owocowa
Zupa marchewkowa z curry
Komentarze 0