Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

(0)
3 godz 51 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  butelka
12 
Bułki (małe, np. mini kajzerki)
500  g
Surówka Coleslaw
1500  g
Karkówka wołowa (lub mostek wołowy)
5  ząbków
1 
Cebula
1  szklanka
Sok pomarańczowy
1  puszka
Pomidory
1  łyżeczka
Oregano
1  łyżeczka
Ziele angielskie mielone
1  łyżeczka
Papryka wędzona (opcjonalnie)
1  łyżeczka
Mielona kolendra
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
32.78 g
Węglowodany
46.43 g
Tłuszcze
29 g
Wartość energetyczna
579.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

231 min
Krok 1
1 min
Wymieszaj ze sobą suche przyprawy, czyli: oregano, ziele angielskie, paprykę i kolendrę.
Krok 2
5 min
Mięso pokrój na kawałki i dokładnie obtocz w przygotowanych przyprawach.
Krok 3
25 min
Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmażaj mięso partiami - po kilka kawałków, tak aby mięso się̨ smażyło, a nie dusiło. Obsmażone kawałki odkładaj do garnka.
Krok 4
3 min
Po usmażeniu całego mięsa, zmniejsz moc palnika i na tej samej patelni podsmaż posiekaną białą cebulę i czosnek. W razie potrzeby dodaj trochę oleju, aby się nie przypaliły i smaż przez ok 3 minuty, mieszając.
Krok 5
2 min
Na patelnię dodaj sok z pomarańczy, a następnie przełóż jej zawartość do garnka z mięsem, dokładnie zgarniając drewnianą łopatką wszystkie składniki.
Krok 6
1 min
Do garnka dodaj także pomidory i dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 7
120 min
Wymieszaj mięso z dodatkami i zagotuj. Po tym zmniejsz moc kuchenki i duś całość 2 godziny pod przykryciem.
Krok 8
30 min
Zdejmij pokrywkę̨ z garnka i duś kolejne 30 minut lub do momentu aż̇ mięso stanie się bardzo miękkie – tak, że będzie je można bez trudu dzielić na włókna.
Krok 9
30 min
Wyjmij mięso z sosu i rozdrobnij używając widelców. W międzyczasie, jeśli sos jest zbyt rzadki, podgrzewaj go do odparowania.
Krok 10
2 min
Poszarpane mięso ponownie przełóż do sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 11
7 min
Bułki przekrój w poziomie na pół (możesz je wcześniej podgrzać w piekarniku).
Krok 12
5 min
Na dolnej części ułóż̇ porcję szarpanej wołowiny, surówkę coleslaw i sos burgerowy. Całość przykryj górnymi połówkami bułek.
Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 1 z 12

Wymieszaj ze sobą suche przyprawy, czyli: oregano, ziele angielskie, paprykę i kolendrę.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 2 z 12

Mięso pokrój na kawałki i dokładnie obtocz w przygotowanych przyprawach.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 3 z 12

Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmażaj mięso partiami - po kilka kawałków, tak aby mięso się̨ smażyło, a nie dusiło. Obsmażone kawałki odkładaj do garnka.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 4 z 12

Po usmażeniu całego mięsa, zmniejsz moc palnika i na tej samej patelni podsmaż posiekaną białą cebulę i czosnek. W razie potrzeby dodaj trochę oleju, aby się nie przypaliły i smaż przez ok 3 minuty, mieszając.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 5 z 12

Na patelnię dodaj sok z pomarańczy, a następnie przełóż jej zawartość do garnka z mięsem, dokładnie zgarniając drewnianą łopatką wszystkie składniki.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 6 z 12

Do garnka dodaj także pomidory i dopraw całość solą i pieprzem.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 7 z 12

Wymieszaj mięso z dodatkami i zagotuj. Po tym zmniejsz moc kuchenki i duś całość 2 godziny pod przykryciem.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 8 z 12

Zdejmij pokrywkę̨ z garnka i duś kolejne 30 minut lub do momentu aż̇ mięso stanie się bardzo miękkie – tak, że będzie je można bez trudu dzielić na włókna.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 9 z 12

Wyjmij mięso z sosu i rozdrobnij używając widelców. W międzyczasie, jeśli sos jest zbyt rzadki, podgrzewaj go do odparowania.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 10 z 12

Poszarpane mięso ponownie przełóż do sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 11 z 12

Bułki przekrój w poziomie na pół (możesz je wcześniej podgrzać w piekarniku).

Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym

Krok 12 z 12

Na dolnej części ułóż̇ porcję szarpanej wołowiny, surówkę coleslaw i sos burgerowy. Całość przykryj górnymi połówkami bułek.

Miniburgery z szarpaną wołowiną to danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających gości, a Sos Burgerowy Winiary jest do niego idealnym dodatkiem. Przygotowane w małych bułkach sprawdzą się doskonale jako przekąska, a w większych porcjach staną się sycącym daniem głównym. Choć mięso wymaga długiego duszenia, proces przygotowania wcale nie jest trudny i nie będzie od Ciebie wymagać wiele wysiłku. Możesz zdecydować się na gotową surówkę Coleslaw lub przyrządzić ją samodzielnie z poszatkowanej ćwiartki białej kapusty i startej marchewki z dodatkiem 2 łyżek Majonezu Dekoracyjnego Winiary, 1 łyżeczki musztardy oraz soli do smaku. Do dekoracji miniburgerów możesz użyć listków rukoli i posiekaną w piórka czerwoną cebulę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha