Miniburgery z szarpaną wołowiną i sosem burgerowym
231min
1 butelka
12
Bułki (małe, np. mini kajzerki)
500 g
Surówka Coleslaw
1500 g
Karkówka wołowa (lub mostek wołowy)
5 ząbków
Czosnek
1
Cebula
1 szklanka
Sok pomarańczowy
1 puszka
Pomidory
1 łyżeczka
Oregano
1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone
1 łyżeczka
Papryka wędzona (opcjonalnie)
1 łyżeczka
Mielona kolendra
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Olej
.
Wartości odżywcze
Białko
32.78 g
Węglowodany
46.43 g
Tłuszcze
29 g
Wartość energetyczna
579.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
231 min
Krok 1
1 min
Wymieszaj ze sobą suche przyprawy, czyli: oregano, ziele angielskie, paprykę i kolendrę.
Krok 2
5 min
Mięso pokrój na kawałki i dokładnie obtocz w przygotowanych przyprawach.
Krok 3
25 min
Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmażaj mięso partiami - po kilka kawałków, tak aby mięso się̨ smażyło, a nie dusiło. Obsmażone kawałki odkładaj do garnka.
Krok 4
3 min
Po usmażeniu całego mięsa, zmniejsz moc palnika i na tej samej patelni podsmaż posiekaną białą cebulę i czosnek. W razie potrzeby dodaj trochę oleju, aby się nie przypaliły i smaż przez ok 3 minuty, mieszając.
Krok 5
2 min
Na patelnię dodaj sok z pomarańczy, a następnie przełóż jej zawartość do garnka z mięsem, dokładnie zgarniając drewnianą łopatką wszystkie składniki.
Krok 6
1 min
Do garnka dodaj także pomidory i dopraw całość solą i pieprzem.
Krok 7
120 min
Wymieszaj mięso z dodatkami i zagotuj. Po tym zmniejsz moc kuchenki i duś całość 2 godziny pod przykryciem.
Krok 8
30 min
Zdejmij pokrywkę̨ z garnka i duś kolejne 30 minut lub do momentu aż̇ mięso stanie się bardzo miękkie – tak, że będzie je można bez trudu dzielić na włókna.
Krok 9
30 min
Wyjmij mięso z sosu i rozdrobnij używając widelców. W międzyczasie, jeśli sos jest zbyt rzadki, podgrzewaj go do odparowania.
Krok 10
2 min
Poszarpane mięso ponownie przełóż do sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 11
7 min
Bułki przekrój w poziomie na pół (możesz je wcześniej podgrzać w piekarniku).
Krok 12
5 min
Na dolnej części ułóż̇ porcję szarpanej wołowiny, surówkę coleslaw i sos burgerowy. Całość przykryj górnymi połówkami bułek.
Miniburgery z szarpaną wołowiną to danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających gości, a Sos Burgerowy Winiary jest do niego idealnym dodatkiem. Przygotowane w małych bułkach sprawdzą się doskonale jako przekąska, a w większych porcjach staną się sycącym daniem głównym. Choć mięso wymaga długiego duszenia, proces przygotowania wcale nie jest trudny i nie będzie od Ciebie wymagać wiele wysiłku. Możesz zdecydować się na gotową surówkę Coleslaw lub przyrządzić ją samodzielnie z poszatkowanej ćwiartki białej kapusty i startej marchewki z dodatkiem 2 łyżek Majonezu Dekoracyjnego Winiary, 1 łyżeczki musztardy oraz soli do smaku. Do dekoracji miniburgerów możesz użyć listków rukoli i posiekaną w piórka czerwoną cebulę.
Komentarze 0