Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mazurek pistacjowy
Dodaj do CookBook

Mazurek pistacjowy

(1)
1 godz 2 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 kawałków

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
60  g
Mąka migdałowa
100  g
Mąka pszenna
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
100  g
Masło
50  g
Cukier puder
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
1 
Żółtko
250  g
Serek mascarpone
120  g
Biała czekolada
100  g
Konfitura malinowa
100  g
Pasta pistacjowa (niesłodzona)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.8 g
Wartość energetyczna
372.1 kcal
Tłuszcze
28.8 g
Białko
6.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wielkanoc to idealny czas na przygotowywanie pysznych wypieków. Wtedy na świąteczny stół trafia wiele pysznych ciast! Żeby urozmaicić sobie wielkanocne menu, można lekko zmodyfikować najbardziej znane, tradycyjne przepisy, wzbogacając je o nowe smaki. Przykładem takiej oryginalnej potrawy jest mazurek pistacjowy z malinami. Przypomina tradycyjne ciasto wielkanocne, ale przy tym ma wyraźny pistacjowy aromat. Zamiana zwyczajnego mazurka na pistacjowy mazurek to coś podobnego, jak przepis na sernik pistacjowy zastępujący tradycyjny sernik z rodzynkami.

 

Chcąc przygotować mazurek z kremem pistacjowym, najlepiej zacząć od spodu. Ciasto na spód łatwo przygotujesz, mieszając mąkę, budyń waniliowy, cukier oraz cukier puder, masło oraz surowe żółtko. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, należy uformować z niego kulę i pozostawić do ostudzenia w lodówce na około 30 minut. Pieczenie spodu zajmie około 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku.

 

Na ciepły spód nakłada się konfiturę malinową. Teraz pora na największy sekret – pyszny krem, który sprawia, że mazurek wielkanocny pistacjowy rozpływa się w ustach. Podstawą jest lekki, delikatny serek mascarpone – ten sam, którego używa się do pysznego tiramisu. Serek miesza się z rozpuszczoną białą czekoladą i pastą pistacjową. Najlepiej połączyć wszystkie składniki korzystając z miksera lub blendera. Gdy dołożysz krem do wcześniej przygotowanych warstw, smakowity mazurek pistacjowy będzie już prawie gotowy.

 

Na koniec pozostaje kwestia dekoracji. Mazurki wielkanocne zawsze wyglądają atrakcyjnie, więc z pistacjową wersją nie może być inaczej. Żeby upiększyć ciasto, można użyć orzechów, migdałów i liofilizowanych owoców. Dobrym pomysłem będzie też sięgnięcie pod dodatki, które dobrze pasują do użytych składników. Aż się prosi o odrobinę prażonych pistacji oraz świeżych malin.

 

Mazurek pistacjowy - przepis na święta - w oryginalny sposób nawiązuje do wielkanocnych tradycji, a przy tym wprowadza odrobinę ekstrawagancji. Naprawdę warto go wypróbować, by zachwycić Twoich bliskich zgromadzonych na uroczystym śniadaniu.

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    10 min
    Do misy malaksera lub na stolnicę przesyp mąki, budyń waniliowy, cukier puder, cukier wanilinowy i drobno pokrojone zimne masło. Na końcu dodaj żółtko. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę ciasta. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Krok 2

    5 min
    Zimnym ciastem wylep foremkę kwadrat o boku 24 cm, pamiętając o uformowaniu szerszego brzegu.
  • Krok 3

    20 min
    Spód upiecz na jasnozłoty kolor – ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Krok 4

    5 min
    Na lekko ciepły spód wyłóż konfiturę malinową i studź ciasto dalej.
  • Krok 5

    15 min
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw na 15 minut do ostygnięcia.
  • Krok 6

    5 min
    Połącz mascarpone z białą czekoladą i pastą pistacjową na gładką, jednolitą masę – delikatnie ubij mikserem lub mieszaj łopatką do całkowitego połączenia składników.
  • Krok 7

    2 min
    Wyłóż krem na kruchym spodzie, udekoruj i schłodź w lodówce przez kilka godzin. Mazurek pistacjowy jest gotowy – smacznego!
Mazurek pistacjowy

Krok 1 z 7

Do misy malaksera lub na stolnicę przesyp mąki, budyń waniliowy, cukier puder, cukier wanilinowy i drobno pokrojone zimne masło. Na końcu dodaj żółtko. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę ciasta. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Mazurek pistacjowy

Krok 2 z 7

Zimnym ciastem wylep foremkę kwadrat o boku 24 cm, pamiętając o uformowaniu szerszego brzegu.

Mazurek pistacjowy

Krok 3 z 7

Spód upiecz na jasnozłoty kolor – ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Mazurek pistacjowy

Krok 4 z 7

Na lekko ciepły spód wyłóż konfiturę malinową i studź ciasto dalej.

Mazurek pistacjowy

Krok 5 z 7

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw na 15 minut do ostygnięcia.

Mazurek pistacjowy

Krok 6 z 7

Połącz mascarpone z białą czekoladą i pastą pistacjową na gładką, jednolitą masę – delikatnie ubij mikserem lub mieszaj łopatką do całkowitego połączenia składników.

Mazurek pistacjowy

Krok 7 z 7

Wyłóż krem na kruchym spodzie, udekoruj i schłodź w lodówce przez kilka godzin. Mazurek pistacjowy jest gotowy – smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek cytrynowy

    Mazurek cytrynowy

    1 godz 21 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny

    Mazurek wielkanocny

    55 min Łatwy
  • Mazurek kajmakowy

    Mazurek kajmakowy

    1 godz 30 min Łatwy
  • Mazurek serowy

    Mazurek serowy

    3 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu