Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wielkanoc to idealny czas na przygotowywanie pysznych wypieków. Wtedy na świąteczny stół trafia wiele pysznych ciast! Żeby urozmaicić sobie wielkanocne menu, można lekko zmodyfikować najbardziej znane, tradycyjne przepisy, wzbogacając je o nowe smaki. Przykładem takiej oryginalnej potrawy jest mazurek pistacjowy z malinami. Przypomina tradycyjne ciasto wielkanocne, ale przy tym ma wyraźny pistacjowy aromat. Zamiana zwyczajnego mazurka na pistacjowy mazurek to coś podobnego, jak przepis na sernik pistacjowy zastępujący tradycyjny sernik z rodzynkami.
Chcąc przygotować mazurek z kremem pistacjowym, najlepiej zacząć od spodu. Ciasto na spód łatwo przygotujesz, mieszając mąkę, budyń waniliowy, cukier oraz cukier puder, masło oraz surowe żółtko. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, należy uformować z niego kulę i pozostawić do ostudzenia w lodówce na około 30 minut. Pieczenie spodu zajmie około 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Na ciepły spód nakłada się konfiturę malinową. Teraz pora na największy sekret – pyszny krem, który sprawia, że mazurek wielkanocny pistacjowy rozpływa się w ustach. Podstawą jest lekki, delikatny serek mascarpone – ten sam, którego używa się do pysznego tiramisu. Serek miesza się z rozpuszczoną białą czekoladą i pastą pistacjową. Najlepiej połączyć wszystkie składniki korzystając z miksera lub blendera. Gdy dołożysz krem do wcześniej przygotowanych warstw, smakowity mazurek pistacjowy będzie już prawie gotowy.
Na koniec pozostaje kwestia dekoracji. Mazurki wielkanocne zawsze wyglądają atrakcyjnie, więc z pistacjową wersją nie może być inaczej. Żeby upiększyć ciasto, można użyć orzechów, migdałów i liofilizowanych owoców. Dobrym pomysłem będzie też sięgnięcie pod dodatki, które dobrze pasują do użytych składników. Aż się prosi o odrobinę prażonych pistacji oraz świeżych malin.
Mazurek pistacjowy - przepis na święta - w oryginalny sposób nawiązuje do wielkanocnych tradycji, a przy tym wprowadza odrobinę ekstrawagancji. Naprawdę warto go wypróbować, by zachwycić Twoich bliskich zgromadzonych na uroczystym śniadaniu.
Do misy malaksera lub na stolnicę przesyp mąki, budyń waniliowy, cukier puder, cukier wanilinowy i drobno pokrojone zimne masło. Na końcu dodaj żółtko. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę ciasta. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Zimnym ciastem wylep foremkę kwadrat o boku 24 cm, pamiętając o uformowaniu szerszego brzegu.
Spód upiecz na jasnozłoty kolor – ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Na lekko ciepły spód wyłóż konfiturę malinową i studź ciasto dalej.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw na 15 minut do ostygnięcia.
Połącz mascarpone z białą czekoladą i pastą pistacjową na gładką, jednolitą masę – delikatnie ubij mikserem lub mieszaj łopatką do całkowitego połączenia składników.
Wyłóż krem na kruchym spodzie, udekoruj i schłodź w lodówce przez kilka godzin. Mazurek pistacjowy jest gotowy – smacznego!