Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mazurek kajmakowy
Dodaj do CookBook

Mazurek kajmakowy

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 kawałków

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
350  g
Mąka krupczatka
200  g
Zimne masło (pokrojone na kawałki)
90  g
Cukier puder
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2 
Żółtko
1  szczypta
Sól
1  łyżka
Śmietana kwaśna 18%
1  puszka
Masa Kajmakowa
1  tabliczka
Czekolada gorzka
trochę
Bakalie (orzechy, rodzynki, migdały, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.2 g
Wartość energetyczna
177.5 kcal
Tłuszcze
8.6 g
Białko
2.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mazurek to słowo opisujące ludowy taniec, utwór muzyczny oraz pyszny, słodki wypiek. Obecnie ciasto mazurek z kajmakiem i odmiany mazurków jada się w całej Polsce, lecz podejrzewa się, że początkowo szczególnie popularny był tylko na Mazowszu. Mieszkańcy tego regionu, tworząc recepturę, z pewnością inspirowali się wpływami tureckimi – stąd między innymi słodka polewa oraz duża ilość bakalii. Prosty mazurek kajmakowy był przed laty prawdziwym rarytasem. Jedzenie tego ciasta poprzedzone było wieloma dniami bez słodyczy i deserów ze względu na okres wielkiego postu. Nic dziwnego, że mazurek z kajmakiem - przepis niecodzienny i wyjątkowy - przez wiele lat budził pozytywne emocje w polskich domach.

 

Mazurek kajmakowy to idealny pomysł na święta wielkanocne. W przepisie znajdziesz wszystko to co najlepsze w świątecznych wypiekach – kruche, chrupiące ciasto, słodką kajmakową masę, polewę z gorzkiej czekolady i bakalie.

 

Jak przygotować mazurek wielkanocny kajmakowy?

Zacznij od wyciągnięcia z lodówki jaj, masła i śmietany. Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieść mąkę, masło, cukier puder, cukier waniliowy i trochę soli. Następnie dodaj żółtka i kwaśną śmietanę, Zagniataj tak długo, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji. Tak właśnie powstaje spód na mazurek kajmakowy tradycyjny. Ciasto uformowane w kulę chowa się na 30 minut do lodówki.

 

Po wyjęciu schłodzonego ciasta, należy je rozwałkować i przenieść na blaszkę. W trakcie pieczenia ciasto powinno być obciążone, żeby za bardzo się nie wybrzuszyło i nie urosło w niekontrolowany sposób. Po 20 minutach w piekarniku spód pod mazurek z kajmakiem jest gotowy.

 

Spód należy pozostawić do ostygnięcia i dopiero na zimnym cieście rozprowadzić gotową masę kajmakową. Najlepiej wykorzystać gotową masę, choć jeśli chcesz, możesz pokusić się o własny kajmak. Aby uzyskać ten słodki specjał, należy gotować mleko z cukrem, ewentualnie z dodatkiem kakao. Podobny efekt będzie w zasięgu ręki, jeśli zdecydujesz się na podgrzanie w kąpieli wodnej mleka skondensowanego. Niezależnie od tego, czy to kajmak własny, czy ze sklepu, trzeba go starannie rozprowadzić na powierzchni całego mazurka.

 

Na koniec mazurek wielkanocny z kajmakiem należy oblać roztopioną gorzką czekoladą. Jeszcze zanim ostygnie, możesz dodać na wierzch trochę dekoracji, wykorzystując do tego orzechy, rodzynki, migdały oraz kandyzowane owoce.

 

Przepis na mazurek z kajmakiem to dość prosty i szybki sposób na tradycyjne, pyszne ciasto idealne na wielkanocny stół. Zachwyci zarówno domowników, jak i gości - to gwarancja udanego czasu z najbliższymi!

 

Zobacz także przepis na mazurek makowy i mazurek serowy.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    30 min
    Przepis na mazurek kajmakowy rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski lub misy malaksera przesiej mąkę, dodaj masło, sól, cukier puder, cukier wanilinowy i rozdrobnij, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj ciasto w kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  • Krok 2

    30 min
    Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką stole i przenieś na blaszkę. Bardzo dokładnie wylep spód i brzegi. Na brzegu możesz zrobić wałeczek. Ciasto z blaszką wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nakłuj powierzchnię widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż grochem, fasolą lub ceramicznymi kulkami do pieczenia.
  • Krok 3

    20 min
    Nagrzej piekarnik do 190º C. Do piekarnika wstaw ciasto na środkowy poziom i piecz przez około 20 minut, aż ciasto będzie miało jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wystudź ciasto.
  • Krok 4

    5 min
    Gotową masą kajmakową posmaruj upieczone i wystudzone ciasto. Udekoruj bakaliami.
  • Krok 5

    5 min
    W rondelku lub mikrofali rozpuść tabliczkę czekolady i polej nią mazurek. Ciasto mazurek kajmakowy gotowe – smacznego!
Mazurek kajmakowy

Krok 1 z 5

Przepis na mazurek kajmakowy rozpocznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski lub misy malaksera przesiej mąkę, dodaj masło, sól, cukier puder, cukier wanilinowy i rozdrobnij, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj ciasto w kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Mazurek kajmakowy

Krok 2 z 5

Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką stole i przenieś na blaszkę. Bardzo dokładnie wylep spód i brzegi. Na brzegu możesz zrobić wałeczek. Ciasto z blaszką wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nakłuj powierzchnię widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż grochem, fasolą lub ceramicznymi kulkami do pieczenia.

Mazurek kajmakowy

Krok 3 z 5

Nagrzej piekarnik do 190º C. Do piekarnika wstaw ciasto na środkowy poziom i piecz przez około 20 minut, aż ciasto będzie miało jasnozłoty kolor. Po upieczeniu wystudź ciasto.

Mazurek kajmakowy

Krok 4 z 5

Gotową masą kajmakową posmaruj upieczone i wystudzone ciasto. Udekoruj bakaliami.

Mazurek kajmakowy

Krok 5 z 5

W rondelku lub mikrofali rozpuść tabliczkę czekolady i polej nią mazurek. Ciasto mazurek kajmakowy gotowe – smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek wielkanocny

    Mazurek wielkanocny

    55 min Łatwy
  • Mazurek bakaliowy

    Mazurek bakaliowy

    3 godz 45 min Średni
  • Mazurek serowy

    Mazurek serowy

    3 godz 15 min Łatwy
  • Mazurek makowy

    Mazurek makowy

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu