Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mazurek cytrynowy
Dodaj do CookBook

Mazurek cytrynowy

(1)
1 godz 21 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
180  g
Mąka pszenna
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
120  g
Zimne masło (pokrojone na kawałki)
50  g
Cukier puder
1  szczypta
Sól
1 
Średnie jajko (do ciasta)
3 
Średnie jajka (do kremu)
1 
Żółtko (do kremu)
120  g
Cukier
150  ml
Sok z cytryny
60  g
Biała czekolada
50  g
Miękkie masło
trochę
Małe bezy do ozdoby
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.8 g
Wartość energetyczna
270.3 kcal
Tłuszcze
18.1 g
Białko
3.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mazurek cytrynowy to idealna potrawa na święta wielkanocne. Chociaż nazwa tego wypieku pochodzi od Mazowsza, jest daniem rozpowszechnionym w całej Polsce. W związku z tym, że to słodkie ciasto przygotowuje się z bakaliami i polewą, trwają spekuluje, że powstanie przepisu mogły zainspirować bliskie kontakty z Turcją. Trafił przecież stamtąd na ziemie polskie na przykład zwyczaj picia kawy!

 

Cytrynowy mazurek to jedna z wielu wersji tego ciasta. Jego barwa dobrze wpisuje się w klimat świąt - w końcu ma wyraźnie żółty kolor - jak żółtka jaj albo kurczaki związane z wielkanocną symboliką.

 

Prosty przepis na mazurek cytrynowy najlepiej zacząć przygotowywać od ciasta, a później zająć się kremem. Masa powstaje z mąki, cukru wanilinowego, cukru pudru, mała, soli i jajka. Po zagnieceniu wszystkich składników należy uformować kulę, która - zawinięta w folię spożywczą - powinna schłodzić się w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po rozwałkowaniu ciasto umieszcza się w tortownicy lub w formie do tarty i przez kolejne 30 minut przechowuje w lodówce. Zanim minie ten czas można już rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto należy piec z obciążeniem, żeby nadmiernie się nie rozrosło. W tym celu można użyć specjalnych ceramicznych ciężarków albo ziaren fasoli umieszczonych na papierze do pieczenia. Po 20 minutach można już zdjąć obciążenie, a po kolejnych 10 minutach - spód ciasta będzie już gotowy.

 

Tym, co wyróżnia mazurek wielkanocny cytrynowy od innych mazurków, jest oczywiście pyszny krem. Powstaje z roztopionego cukru, cukru waniliowego, jaj i soku z cytryny. Na koniec dodaje się tam także masło i płynną białą czekoladę.

 

Żeby przepis na mazurek cytrynowy wyszedł prawidłowo, przygotowany krem należy schłodzić i dopiero wtedy, gdy będzie zimny, rozprowadzić na upieczonym wcześniej spodzie. Jako dekoracja do tego ciasta świetnie sprawdzają się niewielkie bezy. Można również ozdobić wypiek plastrami cytryny.

 

Mazurek cytrynowy, przepis dość prosty i szybki, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jego delikatny smak z nutą cytryny i wanilii z pewnością przypadnie Ci do gustu!

 

Szukasz pomysłów na wielkanocne wypieki? Sprawdź również inne nasze przepisy:

●        Babka cytrynowa;

●        Mazurek bakaliowy;

●        Kolorowa babka

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    10 min
    W misce lub malakserze połącz mąkę, 10 g cukru wanilinowego, cukier puder, sól i masło, aby powstała „kruszonka”. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
  • Krok 2

    30 min
    Wyjmij schłodzone ciasto i cienko rozwałkuj na oprószonym mąką stole. Ciastem wylep podłużną formę do tarty lub okrągłą tortownicę o średnicy 22-23 cm. Foremkę z ciastem wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Krok 3

    20 min
    Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, na wierzch połóż papier do pieczenia, a na papier wysyp ziarna grochu, fasoli lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piecz przez 20 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Po tym czasie zdejmij obciążniki i papier. Podpiecz ciasto przez kolejne 10 minut, aż się zarumieni. Po upieczeniu wystudź zupełnie.
  • Krok 5

    5 min
    Do rondelka wybij 3 jajka i żółtko, dodaj cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu, tylko do momentu, aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przetrzyj przez gęste sito.
  • Krok 6

    3 min
    Czekoladę i masło rozpuść i dodaj do kremu cytrynowego. Krem schłodź w lodówce.
  • Krok 7

    3 min
    Nałóż krem na wystudzony kruchy spód. Udekoruj małymi bezami.
Mazurek cytrynowy

Krok 1 z 7

W misce lub malakserze połącz mąkę, 10 g cukru wanilinowego, cukier puder, sól i masło, aby powstała „kruszonka”. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

Mazurek cytrynowy

Krok 2 z 7

Wyjmij schłodzone ciasto i cienko rozwałkuj na oprószonym mąką stole. Ciastem wylep podłużną formę do tarty lub okrągłą tortownicę o średnicy 22-23 cm. Foremkę z ciastem wstaw do lodówki na 30 minut.

Mazurek cytrynowy

Krok 3 z 7

Piekarnik rozgrzej do 190°C bez termoobiegu. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, na wierzch połóż papier do pieczenia, a na papier wysyp ziarna grochu, fasoli lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piecz przez 20 minut.

Mazurek cytrynowy

Krok 4 z 7

Po tym czasie zdejmij obciążniki i papier. Podpiecz ciasto przez kolejne 10 minut, aż się zarumieni. Po upieczeniu wystudź zupełnie.

Mazurek cytrynowy

Krok 5 z 7

Do rondelka wybij 3 jajka i żółtko, dodaj cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Cały czas mieszając podgrzewaj na małym ogniu, tylko do momentu, aż krem zgęstnieje. Gotowy krem przetrzyj przez gęste sito.

Mazurek cytrynowy

Krok 6 z 7

Czekoladę i masło rozpuść i dodaj do kremu cytrynowego. Krem schłodź w lodówce.

Mazurek cytrynowy

Krok 7 z 7

Nałóż krem na wystudzony kruchy spód. Udekoruj małymi bezami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek pistacjowy

    Mazurek pistacjowy

    1 godz 2 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny

    Mazurek wielkanocny

    55 min Łatwy
  • Mazurek kajmakowy

    Mazurek kajmakowy

    1 godz 30 min Łatwy
  • Mazurek serowy

    Mazurek serowy

    3 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu