Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor pomarańczowy umieść w osobnych słoiku: 1 duża marchewka, 2 ząbki czosnku, 3 plastry surowego obranego buraka, szczypta szafranu
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor żółty umieść w osobnych słoiku: 2 łyżki stołowe kurkumy, 6 plasterków imbiru (może być nieobrany), 8 ziarenek czarnego pieprzu
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor fioletowy umieść w osobnych słoiku: 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty, 0,5 łyżeczki goździków lub kminku
Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor różowy umieść w osobnych słoiku: pozostała część buraka (z koloru pomarańczowego) pokrojona w plasterki, 3 liście laurowe, 1 obrana szalotka
Do każdego słoika włóż po 4 ugotowane na twardo i obrane jajka, a następnie całą zawartość zalej 0,5 litra wrzącej wody i 65 ml octu jabłkowego.
Aby jajka nabrały kolorów wiosny i smaku przypraw, trzymaj w marynacie przez dwa dni.
Jeśli lubisz bardziej intensywny smak – cztery do pięciu dni.
Jajka podawaj pokrojone na połówki, z sosem szczypiorkowym.