Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Marynowane jajka w kolorach wiosny

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Marynowane jajka w kolorach wiosny

(0)
35 min
Średni
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8 
Jajko ugotowane na twardo
1 
Marchewka duża
2  ząbków
Czosnek
3  plastrów
Burak surowy obrany
1  szczypta
Szafran
2  łyżek
Kurkuma
6  plastrów
Imbir (może być nieobrany)
8 
Pieprz czarny
100  g
Kapusta czerwona poszatkowana
0.5  łyżeczka
Goździki lub kminek
3  liści
Liść laurowy
1 
Szalotka obrana
4  czubatych łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
1  pęczek
Szczypiorek
1  łyżeczka
Sok z cytryny
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.1 g
Wartość energetyczna
224 kcal
Tłuszcze
18.1 g
Białko
7.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wszyscy znamy zwyczaj malowania pisanek. Ale czy wiesz, że same jajka też mogą być kolorowe? Wystarczy kilka świeżych warzyw, garść przypraw i odrobina octu, a piękne barwy wiosny rozkwitną na Twoim stole. Kolorowe jajka na twardo na pewno wyróżnią się wśród świątecznych potraw i będą niezapomnianą atrakcją każdego wielkanocnego posiłku. Jako dodatek do tej wyjątkowej przekąski najlepiej sprawdzi się sos szczypiorkowy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY!

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor pomarańczowy umieść w osobnych słoiku: 1 duża marchewka, 2 ząbki czosnku, 3 plastry surowego obranego buraka, szczypta szafranu
  • Krok 2

    5 min
    Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor żółty umieść w osobnych słoiku: 2 łyżki stołowe kurkumy, 6 plasterków imbiru (może być nieobrany), 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • Krok 3

    5 min
    Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor fioletowy umieść w osobnych słoiku: 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty, 0,5 łyżeczki goździków lub kminku
  • Krok 4

    5 min
    Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor różowy umieść w osobnych słoiku: pozostała część buraka (z koloru pomarańczowego) pokrojona w plasterki, 3 liście laurowe, 1 obrana szalotka
  • Krok 5

    10 min
    Do każdego słoika włóż po 4 ugotowane na twardo i obrane jajka, a następnie całą zawartość zalej 0,5 litra wrzącej wody i 65 ml octu jabłkowego.
  • Krok 6

    5 min
    Aby jajka nabrały kolorów wiosny i smaku przypraw, trzymaj w marynacie przez dwa dni. Jeśli lubisz bardziej intensywny smak – cztery do pięciu dni. Jajka podawaj pokrojone na połówki, z sosem szczypiorkowym.
Marynowane jajka w kolorach wiosny

Krok 1 z 6

Składniki: Jajko ugotowane na twardo, Starta marchewka, Czosnek, Buraki, Szafran

Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor pomarańczowy umieść w osobnych słoiku: 1 duża marchewka, 2 ząbki czosnku, 3 plastry surowego obranego buraka, szczypta szafranu

Marynowane jajka w kolorach wiosny

Krok 2 z 6

Składniki: Kurkuma, Pieprz czarny, Imbir tarty

Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor żółty umieść w osobnych słoiku: 2 łyżki stołowe kurkumy, 6 plasterków imbiru (może być nieobrany), 8 ziarenek czarnego pieprzu

Marynowane jajka w kolorach wiosny

Krok 3 z 6

Składniki: Kapusta czerwona, Goździki

Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor fioletowy umieść w osobnych słoiku: 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty, 0,5 łyżeczki goździków lub kminku

Marynowane jajka w kolorach wiosny

Krok 4 z 6

Składniki: Buraki, Cebula szalotka (mała), Liść laurowy

Składniki potrzebne do zabarwienia jajek na kolor różowy umieść w osobnych słoiku: pozostała część buraka (z koloru pomarańczowego) pokrojona w plasterki, 3 liście laurowe, 1 obrana szalotka

Marynowane jajka w kolorach wiosny

Krok 5 z 6

Do każdego słoika włóż po 4 ugotowane na twardo i obrane jajka, a następnie całą zawartość zalej 0,5 litra wrzącej wody i 65 ml octu jabłkowego.

Marynowane jajka w kolorach wiosny

Krok 6 z 6

Składniki: Sól i pieprz do smaku, Sok z cytryny, Majonez Dekoracyjny Winiary, Szczypiorek, Pieprz czarny

Aby jajka nabrały kolorów wiosny i smaku przypraw, trzymaj w marynacie przez dwa dni. Jeśli lubisz bardziej intensywny smak – cztery do pięciu dni. Jajka podawaj pokrojone na połówki, z sosem szczypiorkowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Impreza dla dzieci
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia fusion
  • miska
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Marynowane rydze - jak zrobić?

    Marynowane rydze - jak zrobić?

    1 godz 40 min Łatwy
  • Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    Marynowane pieczarki faszerowane sałatką jajeczno - serową w sosie Curry Winiary

    30 min Łatwy
  • Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

    Pieczone żeberka wieprzowe marynowane

    12 godz 50 min Łatwy
  • Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

    Podudzia z kurczaka marynowane w maślance i salsie meksykańskiej

    1 godz 56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu