Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron z kociołka w sosie serowym z pieczoną dynią

0
1 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest lilaed
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Makaron Penne
400  g
Pierś Z Kurczaka
500  g
Dynia
2 
Cebula
500  g
Przecier pomidorowy
200  g
Pieczarki
300  g
Ser żółty
2  łyżek
Kwaśna śmietana
4  ząbków
1  szklanka
Woda
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
2  łyżek
Smalec
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Pieprz ziołowy
1  łyżeczka
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
31.73 g
Węglowodany
59.8 g
Tłuszcze
19.94 g
Wartość energetyczna
524.04 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
40 min
Dynię wraz ze skórką kroimy na ćwiartki, oprószamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku aż stanie się miękka.
Krok 2
10 min
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przepłukujemy zimną wodą.
Krok 3
8 min
W kociołku podsmażamy na smalcu mięso, pokrojone pieczarki i drobno posiekaną cebulę.
Krok 4
2 min
Zalewamy wszystko Bulionem Drobiowym Winiary rozpuszczonym w szklance gorącej wody.
Krok 5
10 min
Dodajemy wcześniej upieczoną dynię ( bez skórki), przecier pomidorowy oraz przyprawy.
Krok 6
5 min
Pod koniec gotowania dodajemy starty żółty ser oraz śmietanę i łączymy go z makaronem.
Makaron z kociołka w sosie serowym z pieczoną dynią

Krok 1 z 6

Dynię wraz ze skórką kroimy na ćwiartki, oprószamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku aż stanie się miękka.

Makaron z kociołka w sosie serowym z pieczoną dynią

Krok 2 z 6

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przepłukujemy zimną wodą.

Makaron z kociołka w sosie serowym z pieczoną dynią

Krok 3 z 6

W kociołku podsmażamy na smalcu mięso, pokrojone pieczarki i drobno posiekaną cebulę.

Makaron z kociołka w sosie serowym z pieczoną dynią

Krok 4 z 6

Zalewamy wszystko Bulionem Drobiowym Winiary rozpuszczonym w szklance gorącej wody.

Makaron z kociołka w sosie serowym z pieczoną dynią

Krok 5 z 6

Dodajemy wcześniej upieczoną dynię ( bez skórki), przecier pomidorowy oraz przyprawy.

Makaron z kociołka w sosie serowym z pieczoną dynią

Krok 6 z 6

Pod koniec gotowania dodajemy starty żółty ser oraz śmietanę i łączymy go z makaronem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
31.7g / 24%
Węglowodany
59.8g / 43%
Tłuszcze
19.9g / 32%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika