Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mac & Cheese Bites
Dodaj do CookBook

Mac & Cheese Bites

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY Pomysł na… Mac&Cheese
200  g
Makaron kolanka
200  g
Ser żółty
100  g
Mąka pszenna
200  g
Panko
1 
Jajko
100  ml
Śmietanka 12%
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
77.9 g
Wartość energetyczna
653.6 kcal
Tłuszcze
24.5 g
Białko
28.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    5 min
    Na głęboką patelnię wlej 700 ml zimnej wody, 100 ml śmietanki 12% i dodaj zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA…, dobrze wymieszaj i zagotuj.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj 200 g surowego makaronu i gotuj danie tyle minut, ile wskazuje instrukcja na opakowaniu makaronu. Mieszaj od czasu do czasu.
  • Krok 3

    3 min
    Następnie dodaj 200 g startego sera i wymieszaj.
  • Krok 4

    5 min
    Gdy masa będzie już całkowicie schłodzona, weź łyżkę i zacznij formować kulki z masy mac and cheese. Każdą kulkę układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    1 min
    W płytkiej misce wymieszaj jajko z odrobiną wody.
  • Krok 6

    5 min
    Każdą kulkę mac and cheese obtocz w mące. Strząśnij nadmiar mąki, a następnie zanurz kulkę w mieszance jajecznej. Na koniec obtocz kulkę w panko i ponownie ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możliwe, że będziesz musiał lekko przycisnąć panko do kulek, ale dzięki jajku powinno dobrze się trzymać. Powtarzaj tę czynność z każdą kulką.
  • Krok 7

    30 min
    Gdy wszystkie kulki będą już obtoczone w panko, owiń blachę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut. To pomoże utrzymać ich kształt podczas smażenia.
  • Krok 8

    10 min
    Sprawdź temperaturę oleju do smażenia za pomocą termometru kuchennego – powinien mieć około 180°C. Jeśli olej będzie zbyt zimny, kulki nie będą się smażyć prawidłowo i mogą się rozpaść. Jeśli będzie za gorący, spieką się z zewnątrz, zanim wnętrze się roztopi. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzuć 6-8 kulek mac and cheese do oleju. Za pomocą drewnianej lub metalowej łyżki odwracaj kulki, aby równomiernie się smażyły z każdej strony.
Mac & Cheese Bites

Krok 1 z 8

Na głęboką patelnię wlej 700 ml zimnej wody, 100 ml śmietanki 12% i dodaj zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA…, dobrze wymieszaj i zagotuj.

Mac & Cheese Bites

Krok 2 z 8

Dodaj 200 g surowego makaronu i gotuj danie tyle minut, ile wskazuje instrukcja na opakowaniu makaronu. Mieszaj od czasu do czasu.

Mac & Cheese Bites

Krok 3 z 8

Następnie dodaj 200 g startego sera i wymieszaj.

Mac & Cheese Bites

Krok 4 z 8

Gdy masa będzie już całkowicie schłodzona, weź łyżkę i zacznij formować kulki z masy mac and cheese. Każdą kulkę układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Mac & Cheese Bites

Krok 5 z 8

W płytkiej misce wymieszaj jajko z odrobiną wody.

Mac & Cheese Bites

Krok 6 z 8

Każdą kulkę mac and cheese obtocz w mące. Strząśnij nadmiar mąki, a następnie zanurz kulkę w mieszance jajecznej. Na koniec obtocz kulkę w panko i ponownie ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możliwe, że będziesz musiał lekko przycisnąć panko do kulek, ale dzięki jajku powinno dobrze się trzymać. Powtarzaj tę czynność z każdą kulką.

Mac & Cheese Bites

Krok 7 z 8

Gdy wszystkie kulki będą już obtoczone w panko, owiń blachę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut. To pomoże utrzymać ich kształt podczas smażenia.

Mac & Cheese Bites

Krok 8 z 8

Sprawdź temperaturę oleju do smażenia za pomocą termometru kuchennego – powinien mieć około 180°C. Jeśli olej będzie zbyt zimny, kulki nie będą się smażyć prawidłowo i mogą się rozpaść. Jeśli będzie za gorący, spieką się z zewnątrz, zanim wnętrze się roztopi. Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzuć 6-8 kulek mac and cheese do oleju. Za pomocą drewnianej lub metalowej łyżki odwracaj kulki, aby równomiernie się smażyły z każdej strony.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Kuchnia amerykańska
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Przekąska
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    Rosół z gęsi - przepis na smaczny rosół z gęsiny

    2 godz 37 min Łatwy
  • Naturalna domowa maca

    Naturalna domowa maca

    30 min Łatwy
  • Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

    Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

    42 min Łatwy
  • Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    Czernina. Kontrowersyjna, a czy smaczna?

    2 godz 58 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu