Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

(0)
42 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... Sycący makaron z ciągnącym serem
100  ml
Śmietanka 12%
200  g
Makaron kolanka
250  g
Ser żółty tarty
1  kawałek
Marchewka
0.5 
Papryka czerwona
trochę
Brukselka
1 
Cebula mała
3  łyżek
Kimchi
700  ml
Woda
1  kawałek
Papryczka chilli (opcjonalnie)
1  łodyga
Seler naciowy
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Olej do smażenia
trochę
Zioła: bazylia tajska, natka pietruszki, kolendra lub inne ulubione
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
47.2 g
Wartość energetyczna
504.9 kcal
Tłuszcze
24.1 g
Białko
25.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Połącz kremową przyjemność Mac & Cheese’a z doskonałym smakiem świeżych warzyw i aromatycznych ziół. Przekonaj się, jak uwielbiany produkt WINIARY potrafi zaskakiwać smakiem! Kolorowe warzywa, delikatnie przypieczone i doprawione, dodadzą klasycznemu Mac & Cheesowi świeżości, a kimchi – niepowtarzalnego, lekko pikantnego akcentu. Do dzieła!

 

W dużym garnku zagotuj 700 ml wody razem ze śmietanką 12%. Dodaj zawartość opakowania Pomysł na Mac & Cheese WINIARY i dobrze wymieszaj. Wsyp 200 g makaronu kolanka: gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie al dente. Gdy makaron będzie już odpowiednio miękki, zmniejsz ogień i dodaj starty lub pokrojony w kostkę ser żółty. Mieszaj, aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos. Dopraw całość solą i pieprzem.

 

Teraz przygotuj warzywa: obierz i pokrój w kostkę kawałek marchewki i połówkę czerwonej papryki. Brukselki przekrój na pół, małą cebulę pokrój w cienkie piórka, a łodygę selera naciowego pokrój w plasterki. Dodatkowo drobno posiekaj kawałek papryczki chili. Na rozgrzanym oleju na patelni podsmaż przygotowane warzywa. Smaż je przez kilka minut, aż zmiękną, ale zachowają lekko chrupiącą strukturę. Dopraw solą i pieprzem.  Zioła posiekaj. Do garnka wsyp warzywa oraz dodaj kimchi i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany Mac & Cheese podawaj z posiekanymi ziołami. 

Przygotowanie

42 min
  • Krok 1

    15 min
    W dużym garnku zagotuj 700 ml wody z 100 ml śmietanki 12%. Dodaj zawartość opakowania „Pomysł na mac’n’cheese” WINIARY i dobrze wymieszaj. Wsyp 200 g makaronu kolanka i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie al dente.
  • Krok 2

    10 min
    Gdy makaron będzie już miękki, zmniejsz ogień i dodaj 250 g sera żółtego (startego lub pokrojonego w kostkę), mieszając, aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos; dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 3

    8 min
    W międzyczasie przygotuj warzywa: obierz i pokrój kawałek marchewki w kostkę, połówkę czerwonej papryki pokrój w kostkę, brukselki (garść) przekrój na pół, małą cebulę pokrój w cienkie piórka, a łodygę selera naciowego pokrój w plasterki. Dodatkowo możesz też pokroić drobno kawałek papryczki chili.
  • Krok 4

    5 min
    Na rozgrzanym oleju na patelni podsmaż przygotowane warzywa przez kilka minut, aż zmiękną, ale zachowają lekko chrupiącą strukturę dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 5

    2 min
    Zioła posiekaj.
  • Krok 6

    2 min
    Do garnka wsyp warzywa i dodaj kimchi i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekanymi ziołami.
Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

Krok 1 z 6

W dużym garnku zagotuj 700 ml wody z 100 ml śmietanki 12%. Dodaj zawartość opakowania „Pomysł na mac’n’cheese” WINIARY i dobrze wymieszaj. Wsyp 200 g makaronu kolanka i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie al dente.

Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

Krok 2 z 6

Gdy makaron będzie już miękki, zmniejsz ogień i dodaj 250 g sera żółtego (startego lub pokrojonego w kostkę), mieszając, aż ser się rozpuści i utworzy kremowy sos; dopraw solą i pieprzem do smaku.

Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

Krok 3 z 6

W międzyczasie przygotuj warzywa: obierz i pokrój kawałek marchewki w kostkę, połówkę czerwonej papryki pokrój w kostkę, brukselki (garść) przekrój na pół, małą cebulę pokrój w cienkie piórka, a łodygę selera naciowego pokrój w plasterki. Dodatkowo możesz też pokroić drobno kawałek papryczki chili.

Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

Krok 4 z 6

Na rozgrzanym oleju na patelni podsmaż przygotowane warzywa przez kilka minut, aż zmiękną, ale zachowają lekko chrupiącą strukturę dopraw solą i pieprzem.

Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

Krok 5 z 6

Zioła posiekaj.

Mac’n’cheese z warzywami i ferią ziół

Krok 6 z 6

Do garnka wsyp warzywa i dodaj kimchi i dokładnie wymieszaj. Podawaj z posiekanymi ziołami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Danie główne
  • Kuchnia amerykańska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekanka mac’n’cheese z brokułami i boczkiem

    Zapiekanka mac’n’cheese z brokułami i boczkiem

    42 min Łatwy
  • Serowo-warzywna zapiekanka z drobnego makaronu a’la mac’n’cheese

    Serowo-warzywna zapiekanka z drobnego makaronu a’la mac’n’cheese

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu