Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łosoś zapiekany z warzywami w sosie cytrynowo-szczypiorkowym

0
47 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Łosoś różowy
0.5 łyżeczka
Pieprz czarny
0.5 łyżeczka
Skórka z cytryny
1 łyżeczka
Tymianek
1 łyżeczka
Rozmaryn
4 
Cytryna
500 g
Szparagi
1 
Marchewka
0.5 
Papryka żółta
0.5 
Papryka zielona
2 plastrów
Cebula
30 g
Groszek, zielony, konserwowy, przyprawiony, substancje stałe i płyny
0.5 łyżka
Masło klarowane
1 szczypta
Sól
1 łyżka
Jogurt naturalny
1 łyżka
Sok z cytryny
0.5 pęczek
Szczypiorek
1 szczypta
Sól ziołowa
1 szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
687.5 kcal
Węglowodany
35.25 g
Tłuszcze
29.91 g
Białko
74.72 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
5 min
Filety z łososia nacieramy przyprawami i ziołami. Przekładamy je na plasterki z cytryny ułożone w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
10 min
Szparagi kroimy w kawałki wielkości ok. 3 cm, papryki i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Krok 3
10 min
Wszystkie warzywa chwilkę dusimy na klarowanym maśle, aby nieco zmiękły po czym lekko doprawiamy solą. Majonez mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz przyprawami. Podduszone warzywa układamy na rybie po czym polewamy je sosem.
Krok 4
15 min
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Łosoś zapiekany z warzywami w sosie cytrynowo-szczypiorkowym

Krok 1 z 4

Filety z łososia nacieramy przyprawami i ziołami. Przekładamy je na plasterki z cytryny ułożone w naczyniu żaroodpornym.

Łosoś zapiekany z warzywami w sosie cytrynowo-szczypiorkowym

Krok 2 z 4

Szparagi kroimy w kawałki wielkości ok. 3 cm, papryki i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki.

Łosoś zapiekany z warzywami w sosie cytrynowo-szczypiorkowym

Krok 3 z 4

Wszystkie warzywa chwilkę dusimy na klarowanym maśle, aby nieco zmiękły po czym lekko doprawiamy solą. Majonez mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, drobno posiekanym szczypiorkiem oraz przyprawami. Podduszone warzywa układamy na rybie po czym polewamy je sosem.

Łosoś zapiekany z warzywami w sosie cytrynowo-szczypiorkowym

Krok 4 z 4

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

Danie łatwe i szybkie w przyrządzeniu a do tego tak pyszne, że często jest zaliczane do ulubionych sposobów na podanie ryby. Łosoś zapiekany z warzywami, w towarzystwie majonezu dekoracyjnego WINIARY, jest niezwykle smaczny i pożywny. Dzięki temu będzie wspaniałym daniem głównym w trakcie niejednego obiadu. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika