Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łosoś - Gravlax aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry

0
20 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 słoik
Sos chrzanowy WINIARY
1 kg
Łosoś różowy
1 
Cytryna
150 g
Sól
150 g
Cukier
2 pęczków
Koperek
2 łyżek
Ziarna kolendry
50 ml
Wódka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
28.47 g
Białko
21.53 g
Węglowodany
18.7 g
Wartość energetyczna
426.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
5 min
Łososia umyj i osusz ręcznikiem.
Krok 2
8 min
Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, koperek posiekaj, nasiona kolendry rozetrzyj w moździerzu. Następnie wymieszaj z solą i cukrem.
Krok 3
5 min
Łososia ułóż w szklanym naczyniu skórą do dołu, obłóż dokładnie przygotowaną mieszanką, skrop wódką i przykryj dokładnie folią spożywczą. Całość dociśnij czymś ciężkim i wstaw do lodówki.
Krok 4
1 min
Łosoś jest gotowy po 72 godzinach. Należy raz dziennie odlewać z naczynia wyciągniętą przez sól wodę.
Krok 5
1 min
Po oczyszczeniu łososia z soli podawaj go w cienkich plasterkach na pieczywie z sosem chrzanowym WINIARY.
Łosoś - Gravlax aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry

Krok 1 z 5

Łososia umyj i osusz ręcznikiem.

Łosoś - Gravlax aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry

Krok 2 z 5

Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, koperek posiekaj, nasiona kolendry rozetrzyj w moździerzu. Następnie wymieszaj z solą i cukrem.

Łosoś - Gravlax aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry

Krok 3 z 5

Łososia ułóż w szklanym naczyniu skórą do dołu, obłóż dokładnie przygotowaną mieszanką, skrop wódką i przykryj dokładnie folią spożywczą. Całość dociśnij czymś ciężkim i wstaw do lodówki.

Łosoś - Gravlax aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry

Krok 4 z 5

Łosoś jest gotowy po 72 godzinach. Należy raz dziennie odlewać z naczynia wyciągniętą przez sól wodę.

Łosoś - Gravlax aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry

Krok 5 z 5

Po oczyszczeniu łososia z soli podawaj go w cienkich plasterkach na pieczywie z sosem chrzanowym WINIARY.

Łosoś - Gravlax aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry to prawdziwie wykwintne danie, które pozwoli na zebranie naręcza gratulacji za jego przygotowanie. Cieszący się dużą popularnością, różowy łosoś zamarynowany w pachnących ziołach z odrobiną alkoholu będzie stanowił wyśmienity, nowoczesny dodatek do świeżego pieczywa. Rybę doskonale dopełni w smaku wyrazisty sos chrzanowy WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika