Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Leczo z cukinią i chorizo
Leczo z cukinią i chorizo
Dodaj do CookBook

Leczo z cukinią i chorizo

(0)
27 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Średnia cukinia
1 
Papryka czerwona
4 
Pomidory (u mnie kaliskie)
200  g
Chorizo
1 
Cebula szalotka (może być zwykła)
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól morska
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.8 g
Wartość energetyczna
312.9 kcal
Tłuszcze
23.4 g
Białko
15.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Moja mama często robi leczo. Od zawsze, kiedy się pojawiało na naszym stole, stanowiło drugie danie. Ale czy to nie jest dla tej potrawy krzywdzące, że zawsze jest na drugim miejscu? Dlaczego równie gęsty bogracz może być zupą, a leczo nie? Dlaczego można podać jako pierwszą zupę owocową, która jest jak deser, a z leczo trzeba czekać? Dziś, przygotowując leczo pomyślałam sobie, że właśnie nadszedł dzień, w którym podam je jako zupę.

Leczo to węgierska potrawa, do której świetnie pasuje hiszpańska kiełbasa chorizo. I cukinia, bo ja zawsze robię leczo z cukinią.

Na leczo przepisów jest wiele. Można nie dodawać cukinii, dodać ziemniaki, pieczarki, dynię, robić z kiełbaską lub w wersji wegetariańskiej. Dla mnie każda z nich jest pyszna, a jesień to chyba najlepsza pora na ich gotowanie.

Przygotowując leczo staram się nie rozgotowywać warzyw, powinny być lekko chrupkie. Pomidory wybieram dojrzałe, słodkie i soczyste. Można je zastąpić pomidorami z puszki, dodając do rondla całą jej zawartość.

Leczo z cukinią i chorizo właściwie nie wymaga przyprawiania, ale to indywidualna kwestia. Zalecam jednak rozwagę przy soleniu i dodawaniu innych przypraw, chyba że zamierzamy zastąpić chorizo inną kiełbasą. Moje chorizo było dość pikantne i słone.

Smacznego!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    8 min
    W rondlu podgrzewam łyżkę oleju (więcej niż łyżka oleju nie jest potrzebna, bo wytopi się tłuszczyk z kiełbasy), wrzucam pokrojoną w ćwierć talarki kiełbasę i pokrojoną w piórka szalotkę, przesmażam kilka minut, ale nie dopuszczam, żeby cebula się zrumieniła.
  • Krok 2

    3 min
    W tym czasie kroję cukinię i paprykę w kostkę.
  • Krok 3

    3 min
    Do rondla wrzucam wyciśnięty przez praskę czosnek, przesmażam pół minuty ciągle mieszając, dodaję pokrojoną cukinię i paprykę.
  • Krok 4

    10 min
    Pomidory kroję w kostkę usuwając korzeń, duszę pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory będą mało soczyste, można podlać leczo 100 ml wywaru warzywnego lub wody.
  • Krok 5

    3 min
    Ewentualnie doprawiam szczyptą soli. Leczo podaję z pieczywem żytnim lub razowym.
Leczo z cukinią i chorizo

Krok 1 z 5

W rondlu podgrzewam łyżkę oleju (więcej niż łyżka oleju nie jest potrzebna, bo wytopi się tłuszczyk z kiełbasy), wrzucam pokrojoną w ćwierć talarki kiełbasę i pokrojoną w piórka szalotkę, przesmażam kilka minut, ale nie dopuszczam, żeby cebula się zrumieniła.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 2 z 5

W tym czasie kroję cukinię i paprykę w kostkę.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 3 z 5

Do rondla wrzucam wyciśnięty przez praskę czosnek, przesmażam pół minuty ciągle mieszając, dodaję pokrojoną cukinię i paprykę.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 4 z 5

Pomidory kroję w kostkę usuwając korzeń, duszę pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory będą mało soczyste, można podlać leczo 100 ml wywaru warzywnego lub wody.

Leczo z cukinią i chorizo

Krok 5 z 5

Ewentualnie doprawiam szczyptą soli. Leczo podaję z pieczywem żytnim lub razowym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z boczniakami i cukinią

    Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy
  • Leczo z dynią

    Leczo z dynią

    11 min Średni
  • Leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem

    41 min Łatwy
  • Leczo z parówkami i papryką

    Leczo z parówkami i papryką

    14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu