Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

0
55min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  ml
Winiary Bulion Warzywny
1  kg
Dynia hokkaido
1 
Cebula
10  g
Korzeń imbiru
1  łyżeczka
Kumin
1  łyżeczka
Kolendra
250  ml
Mleko kokosowe
1  łyżka
Cukier
trochę
Kolendra
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.22 g
Węglowodany
40.67 g
Tłuszcze
4.62 g
Wartość energetyczna
220.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
30 min
Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Skrop oliwą i miodem, dopraw solą i pieprzem, posyp mielonym kuminem i kolendrą, a następnie dokładnie wymieszaj. Piecz w temp. 180°C przez ok. 30 min, aż będzie miękka i lekko rumiana.
Krok 2
5 min
Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na średnio rozgrzaną patelnię. Po ok. 2 minutach dodaj czosnek oraz imbir i smaż jeszcze 1 min. Całość uzupełnij dynią.
Krok 3
20 min
Zawartość opakowania wymieszaj z bulionem i wlej na patelnię. Dodaj mleko kokosowe i gotuj razem ok. 15 min. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem i podawaj ze świeżą kolendrą.
Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

Krok 1 z 3

Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Skrop oliwą i miodem, dopraw solą i pieprzem, posyp mielonym kuminem i kolendrą, a następnie dokładnie wymieszaj. Piecz w temp. 180°C przez ok. 30 min, aż będzie miękka i lekko rumiana.

Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

Krok 2 z 3

Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na średnio rozgrzaną patelnię. Po ok. 2 minutach dodaj czosnek oraz imbir i smaż jeszcze 1 min. Całość uzupełnij dynią.

Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

Krok 3 z 3

Zawartość opakowania wymieszaj z bulionem i wlej na patelnię. Dodaj mleko kokosowe i gotuj razem ok. 15 min. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem i podawaj ze świeżą kolendrą.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
4.2g / 8%
Węglowodany
40.7g / 73%
Tłuszcze
4.6g / 18%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika