Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym na kaszy gryczanej

0
40 min
Łatwy

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Mąka gryczana
1 
Cebula
250 g
Pieczarki
1 
Filet z kurczaka
1 łyżka
Masło
2 łyżek
Natka pietruszki
250 g
Śmietana 18%
1 szczypta
Pieprz czarny
1 szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
34.72 g
Białko
35.55 g
Wartość energetyczna
618.5 kcal
Węglowodany
46.73 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
15 min
W pierwszej kolejności gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
Krok 2
5 min
W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli, wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę.
Krok 3
15 min
Kurczaka dusimy z cebulką ok. 5 minut i dorzucamy pieczarki pokrojone w grubsze półplasterki. Danie przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy.
Krok 4
5 min
Gotową kaszę mieszamy z 1 łyżką natki pietruszki i nakładamy na talerz. Na kaszę dajemy gotowy sos i posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki. Smacznego :)
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym na kaszy gryczanej

Krok 1 z 4

W pierwszej kolejności gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie.

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym na kaszy gryczanej

Krok 2 z 4

W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli, wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę.

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym na kaszy gryczanej

Krok 3 z 4

Kurczaka dusimy z cebulką ok. 5 minut i dorzucamy pieczarki pokrojone w grubsze półplasterki. Danie przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy.

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym na kaszy gryczanej

Krok 4 z 4

Gotową kaszę mieszamy z 1 łyżką natki pietruszki i nakładamy na talerz. Na kaszę dajemy gotowy sos i posypujemy pozostałą częścią natki pietruszki. Smacznego :)

Danie przygotowane na bazie kaszy gryczanej, która coraz śmielej powraca do łask. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym jest delikatny i rozpływa się w ustach, a kasza gryczana, która im towarzyszy, zapewni sytość i różnorodność. Całość świetnie nadaje się na niedzielny obiad z całą rodziną, w trakcie którego zachwycą się wszyscy domownicy. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika