Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak w czosnkowej panierce z dipem miodowo-musztardowym

0
51 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Ketchup łagodny WINIARY
800 g
Udo kurczaka
2 
Jajko
1 paczka
WINIARY POMYSŁ NA… soczystego kurczaka z czosnkiem i ziołami
1 łyżka
Musztarda
1 łyżeczka
Ocet winny
1 łyżeczka
Miód

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.13 g
Białko
37.87 g
Wartość energetyczna
875.93 kcal
Tłuszcze
75.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

51 min
Krok 1
5 min
Umyte i nacięte wzdłuż kości udka kurczaka równomiernie zanurzaj w rozkłóconym jajku.
Krok 2
5 min
Udka obtocz następnie dokładnie w mieszance z większej saszetki POMYSŁU NA..., nieco wciskając w nie masę.
Krok 3
35 min
Mięso ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temperaturze 200°C przez 25-30 minut na złotobrązowy kolor.
Krok 4
5 min
POMYSŁ NA… z mniejszych saszetek połącz z Majonezem, ketchupem, musztardą, octem winnym i miodem, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
1 min
Upieczone mięso podawaj z dipem.
Kurczak w czosnkowej panierce z dipem miodowo-musztardowym

Krok 1 z 5

Umyte i nacięte wzdłuż kości udka kurczaka równomiernie zanurzaj w rozkłóconym jajku.

Kurczak w czosnkowej panierce z dipem miodowo-musztardowym

Krok 2 z 5

Udka obtocz następnie dokładnie w mieszance z większej saszetki POMYSŁU NA..., nieco wciskając w nie masę.

Kurczak w czosnkowej panierce z dipem miodowo-musztardowym

Krok 3 z 5

Mięso ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w temperaturze 200°C przez 25-30 minut na złotobrązowy kolor.

Kurczak w czosnkowej panierce z dipem miodowo-musztardowym

Krok 4 z 5

POMYSŁ NA… z mniejszych saszetek połącz z Majonezem, ketchupem, musztardą, octem winnym i miodem, dokładnie wymieszaj.

Kurczak w czosnkowej panierce z dipem miodowo-musztardowym

Krok 5 z 5

Upieczone mięso podawaj z dipem.

Klasyka czy... awangarda? Na pewno elegancja i smak, bo tak przyrządzonego kurczaka z dipem miodowo-musztardowym można podać nawet na specjalną okazję. Udka z kurczaka wystarczy obtoczyć w jajku oraz panierce i włożyć na blasze do piekarnika. Nie trzeba ich pilnować, ani obracać, więc mamy mnóstwo czasu na przygotowanie sosu. Sos – przepyszny: z miodem, musztardą, doprawiony ketchupem i majonezem. Chrupiącego kurczaka w panierce podajemy ze słodko-kwaskowym dipem, świeżą bagietką oraz - do wyboru: z klasyczną sałatą ze śmietaną (w osobnych miseczkach) lub „awangardową”, fantazyjną kompozycją warzyw (na jednym talerzu).
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika