Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kurczak tikka masala
Dodaj do CookBook

Kurczak tikka masala

(2)
16 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Pierś z kurczaka
1  słoik
WINIARY Sos w stylu indyjskim Tikka Masala
2  łyżek
Olej słonecznikowy
trochę
Ryż
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.4 g
Wartość energetyczna
279.1 kcal
Tłuszcze
14.6 g
Białko
22.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kurczak tikka masala to coś więcej niż kolejne danie z drobiu. Jest potrawą popularną w restauracjach na całym świecie, a w Wielkiej Brytanii ma status kultowej. Skąd wziął się przepis na kurczaka tikka masala - dokładnie nie wiadomo. Istnieją teorie, że recepturę stworzono w Szkocji lub W Anglii, inni twierdzą, że kurczak z gotowym sosem tikka masala został podany pierwszy raz w indyjskim Delhi. Jak było w rzeczywistości - dziś nie sposób rozstrzygnąć. Równolegle funkcjonuje wiele wersji przepisu, różniących się dokładnym składem. W każdym z nich pojawia się ryż i kurczak, natomiast kwestia przypraw jest umowna. Zwykle na liście składników pojawia się śmietana, sos pomidorowy, a także ostre dodatki takie jak imbir, kurkuma, czosnek, chili, czy mieszanka garam masala, a także mleko kokosowe. Zamiast szukać idealnych proporcji różnych składników, lepiej skorzystać z gotowej mieszanki w słoiku od WINIARY. Jeśli wykorzystasz gotowy sos, kurczak w sosie tikka masala okaże się bardzo prostą w przygotowaniu potrawą. Wystarczy mięso pokroić w kostkę i usmażyć je na oleju, a następnie - wymieszać z sosem. Podawaj na gorąco z ryżem! Trudno o lepszy sposób na szybki obiad w domu albo posiłek do pracy.

 

Jeśli chcesz, możesz urozmaicić trochę standardową wersję potrawy. Kurczak tikka masala z ryżem będzie smakować wyjątkowo dobrze, jeśli dodasz tam paprykę, kukurydzę, cukinię czy zielony groszek. Częstą praktyką jest także dodawanie odrobiny cytryny lub limonki.

 

Kurczak tikka masala - przepis ceniony na całym świecie - jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy 15-20 minut i obiad gotowy. Sprawdzi się, gdy brakuje czasu i chęci na eksperymenty. Gdy masz w domu zapasy sosu, kurczak w sosie tikka masala zawsze może być awaryjnym posiłkiem, który przygotujesz dla głodnych domowników czekających na coś pysznego.

 

Kurczak tikka masala to danie przyjemne dla oka - o wyrazistej, żywej barwie. Nie jest ani bardzo ostry, ani intensywny w smaku, dlatego odpowiada nawet dzieciom. Sekret jego wielkiej popularności wynika właśnie z prostoty i uniwersalności.

 

Podobnie jak inne dania z drobiu sprawdzi się w diecie sportowców i innych osób, które chcą dostarczyć organizmowi solidną porcję białka, a przy tym trzymać się z daleka od czerwonego mięsa. Potrawę da się zrobić także w wersji beztłuszczowej. Zamiast smażyć mięso na patelni, po prostu używa się do tego air fryera. Naprawdę warto spróbować!

Przygotowanie

16 min
  • Krok 1

    3 min
    Kurczaka pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    2 min
    Na patelni rozgrzej olej.
  • Krok 3

    5 min
    Dodaj kurczaka i smaż aż się zarumieni ok. 5 min.
  • Krok 4

    5 min
    Do kurczaka dodaj sos Tikka Masala WINIARY i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość ok. 5 min na średniej mocy.
  • WSKAZÓWKA

    1 min
    Alternatywnie kurczaka można przygotować w air fryer z użyciem minimalnej ilości tłuszczu. Aby to zrobić należy pokrojonego kurczaka wymieszać z odrobiną oleju i smażyć w air fryer ok. 5-10 min w 200°C lub aż się zarumieni. Następnie takiego kurczaka wrzucamy do garnka z sosem i gotujemy ok. 5 min razem
Kurczak tikka masala

Krok 1 z 5

Kurczaka pokrój w kostkę.

Kurczak tikka masala

Krok 2 z 5

Na patelni rozgrzej olej.

Kurczak tikka masala

Krok 3 z 5

Dodaj kurczaka i smaż aż się zarumieni ok. 5 min.

Kurczak tikka masala

Krok 4 z 5

Do kurczaka dodaj sos Tikka Masala WINIARY i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość ok. 5 min na średniej mocy.

Kurczak tikka masala

WSKAZÓWKA z 5

Alternatywnie kurczaka można przygotować w air fryer z użyciem minimalnej ilości tłuszczu. Aby to zrobić należy pokrojonego kurczaka wymieszać z odrobiną oleju i smażyć w air fryer ok. 5-10 min w 200°C lub aż się zarumieni. Następnie takiego kurczaka wrzucamy do garnka z sosem i gotujemy ok. 5 min razem

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

5

smacznie

Szybkie i dobre danie indyjskie, robię większe porcje na 2-3 dni i przy odgrzewaniu w mikrofalówce dodaję szklankę wody by nie był tak suchy, albo polewam trochę wodą by odzyskało konsystencję. I oczywiście doprawiam sobie na ostro, choć czasem ciężko znaleźć odpowiednio ostry sos habanero lub podobnej ostrości
Jarek gotuje (niezweryfikowany) 05/13/2025-02:35 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/28/2025-05:49 CEST
Super, że przepis Ci się spodobał! Robienie większych porcji to świetny pomysł – dania indyjskie często zyskują jeszcze więcej smaku następnego dnia! 😊
4

Kunal.a

Nice Recipe and it's very tasty too.
Nice Recipe (niezweryfikowany) 05/13/2025-08:10 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/28/2025-05:50 CEST
Thanks for the feedback!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez ryb
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak satay

    Kurczak satay

    35 min Łatwy
  • Kurczak po indyjsku Tikka Masala

    Kurczak po indyjsku Tikka Masala

    10 min Łatwy
  • Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

    Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

    1 godz 10 min Średni
  • Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

    Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

    3 godz 52 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu