Kurczak tikka masala to coś więcej niż kolejne danie z drobiu. Jest potrawą popularną w restauracjach na całym świecie, a w Wielkiej Brytanii ma status kultowej. Skąd wziął się przepis na kurczaka tikka masala - dokładnie nie wiadomo. Istnieją teorie, że recepturę stworzono w Szkocji lub W Anglii, inni twierdzą, że kurczak z gotowym sosem tikka masala został podany pierwszy raz w indyjskim Delhi. Jak było w rzeczywistości - dziś nie sposób rozstrzygnąć. Równolegle funkcjonuje wiele wersji przepisu, różniących się dokładnym składem. W każdym z nich pojawia się ryż i kurczak, natomiast kwestia przypraw jest umowna. Zwykle na liście składników pojawia się śmietana, sos pomidorowy, a także ostre dodatki takie jak imbir, kurkuma, czosnek, chili, czy mieszanka garam masala, a także mleko kokosowe. Zamiast szukać idealnych proporcji różnych składników, lepiej skorzystać z gotowej mieszanki w słoiku od WINIARY. Jeśli wykorzystasz gotowy sos, kurczak w sosie tikka masala okaże się bardzo prostą w przygotowaniu potrawą. Wystarczy mięso pokroić w kostkę i usmażyć je na oleju, a następnie - wymieszać z sosem. Podawaj na gorąco z ryżem! Trudno o lepszy sposób na szybki obiad w domu albo posiłek do pracy.
Jeśli chcesz, możesz urozmaicić trochę standardową wersję potrawy. Kurczak tikka masala z ryżem będzie smakować wyjątkowo dobrze, jeśli dodasz tam paprykę, kukurydzę, cukinię czy zielony groszek. Częstą praktyką jest także dodawanie odrobiny cytryny lub limonki.
Kurczak tikka masala - przepis ceniony na całym świecie - jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Wystarczy 15-20 minut i obiad gotowy. Sprawdzi się, gdy brakuje czasu i chęci na eksperymenty. Gdy masz w domu zapasy sosu, kurczak w sosie tikka masala zawsze może być awaryjnym posiłkiem, który przygotujesz dla głodnych domowników czekających na coś pysznego.
Kurczak tikka masala to danie przyjemne dla oka - o wyrazistej, żywej barwie. Nie jest ani bardzo ostry, ani intensywny w smaku, dlatego odpowiada nawet dzieciom. Sekret jego wielkiej popularności wynika właśnie z prostoty i uniwersalności.
Podobnie jak inne dania z drobiu sprawdzi się w diecie sportowców i innych osób, które chcą dostarczyć organizmowi solidną porcję białka, a przy tym trzymać się z daleka od czerwonego mięsa. Potrawę da się zrobić także w wersji beztłuszczowej. Zamiast smażyć mięso na patelni, po prostu używa się do tego air fryera. Naprawdę warto spróbować!