W kuchni azjatyckiej można znaleźć dziesiątki sposobów na przygotowanie dań z drobiu. Jednym z naszych faworytów jest kurczak w sosie sweet chili. Ma zarazem lekko pikantny i trochę słodki smak. Słodycz pochodzi z cukru, pikantność - z papryczek chili, a kwasowość - z octu ryżowego. Dodatek czosnku i imbiru wzbogaca smak o głębię i aromatyczność. Polubią go osoby, które sięgają po nieoczywiste rozwiązania.
Przygotowanie kurczaka w sosie sweet chili rozpocznij od pokrojenia na kawałki filetu z kurczaka. Gdy będzie się smażył na patelni, możesz w tym samym czasie pokroić także cebulę oraz paprykę. Po tym jak kurczak jest już lekko zarumieniony z każdej strony dodaj warzywa i co jakiś czas mieszaj, żeby się nie przypaliły. Szybkie przygotowanie dania ułatwi korzystanie z woka, ale zwyczajna głęboka patelnia także będzie dobra. Gdy mięso i warzywa są już miękkie, przyszedł czas na sos. Taką mieszankę należy dusić na małym ogniu przez kilka minut. Następnie zawartość patelni dodaje się do ugotowanego wcześniej ryżu. Tuż przed podaniem posyp danie drobno pokrojoną dymką. Doda to potrawie trochę koloru i podkreśli walory smakowe.
Kurczak w sosie sweet chili z warzywami - jak widzisz - prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby, które nie gotują zbyt często w domu. Zapewnia solidną porcję białka, a także witamin i błonnika. Może być rozgrzewającym daniem na zimniejsze dni albo szybkim posiłkiem przygotowanym do zjedzenia w pracy.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, polecamy także inne dania azjatyckiej kuchni:
● Makaron chiński smażony
● Szybki kurczak w pięciu smakach
● Kurczak gong bao
● Sajgonki z mięsem mielonym
● Pikantna zupa chińska z ostrą papryką
Dobre