Kurczak saute z sałatką warzywno owocową i makaronem ryżowym
53min
Łatwy
1 opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczystą pierś kurczaka z papryką
4
Pierś z kurczaka
4 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1
Papryka czerwona
1
Cebula
2
Marchewka
1
Cukinia
100 g
Grzyby shiitake
1
Mango
1
Jabłka
2 pęczków
Kolendra
1 Płaska łyżka
Sezam
200 g
Makaron ryżowy
1
Cytryna
4 płaskich łyżek
Sos pomidorowy, sos chili, butelkowany, z solą
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
53.58 g
Węglowodany
78.92 g
Tłuszcze
16.44 g
Wartość energetyczna
668.42 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
53 min
Krok 1
5 min
Paprykę, marchew i cukinię pokrój w cienkie paseczki, cebulę w piórka.
Krok 2
3 min
Umyte i oczyszczone grzyby pokrój w cienkie plastry.
Krok 3
2 min
Obrane mango pokrój w cienkie płatki obieraczką do warzyw.
Krok 4
3 min
Obrane jabłko pokrój na ćwiartki, a następnie w bardzo cienkie cząstki.
Krok 5
5 min
Na połowie oliwy z oliwek smaż cebulę, w połowie smażenia dorzuć marchew i grzyby.
Krok 6
5 min
Pod koniec smażenia dodaj paprykę, a na sam koniec cukinię.
Krok 7
2 min
Całość dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
Krok 8
3 min
Do gorących warzyw dodaj mango i jabłka, bardzo delikatnie wymieszaj dodając w trakcie mieszania pokrojoną kolendrę.
Krok 9
5 min
Każdy filet z kurczaka bardzo delikatnie rozklep jedynie w najgrubszych miejscach, tak aby nasze filety były jednakowej grubości w każdym miejscu.
Krok 10
10 min
Zawiń każdy filet w Papirus i smaż na patelni po 5 minut z każdej strony.
Krok 11
5 min
Po usmażeniu filety pokrój w cienkie plastry.
Krok 12
0 min
Makaron ryżowy ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i skrop oliwą z oliwek.
Krok 13
3 min
Centralnie na płaskim dużym talerzu ułóż ciepły makaron ryżowy. Na makaron nałóż sałatkę warzywno-owocową, posyp ją ziarnami sezamu.
Krok 14
2 min
Na wierzchu ułóż plastry kurczaka, polej je słodkim sosem chilli i udekoruj listkami świeżej kolendry.
Drobiowe danie w klimatach egzotycznych: kurczak saute z sałatką warzywno owocową i makaronem ryżowym. Pierś kurczaka smażymy w WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z papryką i podajemy na makaronie ryżowym z sałatkową kompozycją z podsmażonych z cebulą grzybów shitake z marchewką i cukinią z dodatkiem płatków świeżego jabłka oraz mango. Doprawiamy słodkim sosem chili oraz świeżą kolendrą i posypujemy ziarnami sezamu lub słonecznika.
Komentarze 0