Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa krupnik na golonce - przepis
Zupa krupnik na golonce - przepis
Zupa krupnik na golonce - przepis
Zupa krupnik na golonce - przepis
Zupa krupnik na golonce - przepis
Zupa krupnik na golonce - przepis
Dodaj do CookBook

Zupa krupnik na golonce - przepis

(0)
1 godz 33 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Golonka indycza
10  dag
Kasza jęczmienna (u mnie mazurska)
2 
Ziemniaki
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  kawałek
Por
5  ząbków
Czosnek
4 
Ziele angielskie
2 
Laurowy liść
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1 
Świeżo posiekana natka pietruszki
5 
Suszone grzyby (u mnie mielone)
0.25  szklanka
Śmietanka do zabielenia zupy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
22.1 g
Wartość energetyczna
191.3 kcal
Tłuszcze
5.1 g
Białko
14.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wyjątkowo pożywny krupnik na golonce indyczej, podany z mięsną wkładką, z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Przygotowanie takiego krupniku jest czasochłonne, jednak jeśli zupa ma być na golonce, a mięsna wkładka ma się przyjemnie rozpadać w ustach, trzeba czasu. Na szczęście zupa robi się praktycznie sama. W tym czasie można zająć się zupełnie czym innym, a zupie zrobić miejsce na kuchence, gdzie będzie wesoło pyrkać.

Krupnik na golonce sprawdzi się z kaszą jęczmienną wszelkiego rodzaju, od pęczaku, czyli całego ziarna, po kaszę mazurską i wiejską. Ja wybrałam mazurską drobną, ponieważ wymaga krótszego czasu gotowania, czyli mniej więcej tyle, ile jarzyny w zupie. Dzięki temu mogłam dodać wszystkie składniki w jednym czasie. Jeśli wybierzecie kaszę grubszą, trzeba będzie dodać ją do zupy przed warzywami (średnio 5-10 minut wcześniej, a pęczak nawet 20 minut wcześniej).

Krupnik można zabielić śmietaną (do wyboru kwaśną lub słodką) lub też nie zabielać go wcale. Szkoły są różne, a moim zdaniem każda warta wypróbowania. Tym razem podałam krupnik bez zabielania.

Z podanej ilości składników otrzymacie 6 porcji zupy.

Jeśli lubisz zupy z aromatem grzybów, koniecznie sprawdź nasze propozycje na jesienne zupy grzybowe:
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

Przygotowanie

93 min
  • Krok 1

    60 min
    Golonkę przekładamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na tym etapie można dodać do zupy suszone grzyby. Gotujemy godzinę.
  • krok 2

    5 min
    Podczas gotowania przygotowujemy włoszczyznę – marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy, ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
  • Krok 3

    20 min
    Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Na tym etapie można dodać do zupy zmielone suszone grzyby. Gotujemy 20 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Wyciągamy golonkę z garnka, oddzielamy mięso, dodajemy je do zupy.
  • Krok 5

    3 min
    Zupę na talerzach oprószamy mielonym pieprzem, podajemy ze świeżo posiekaną zieleniną. Można zupę zabielić śmietaną.
Zupa krupnik na golonce - przepis

Krok 1 z 5

Golonkę przekładamy do garnka, zalewamy 2,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Na tym etapie można dodać do zupy suszone grzyby. Gotujemy godzinę.

Zupa krupnik na golonce - przepis

krok 2 z 5

Podczas gotowania przygotowujemy włoszczyznę – marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy, ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Zupa krupnik na golonce - przepis

Krok 3 z 5

Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i przepłukaną na sicie kaszę jęczmienną. Na tym etapie można dodać do zupy zmielone suszone grzyby. Gotujemy 20 minut.

Zupa krupnik na golonce - przepis

Krok 4 z 5

Wyciągamy golonkę z garnka, oddzielamy mięso, dodajemy je do zupy.

Zupa krupnik na golonce - przepis

Krok 5 z 5

Zupę na talerzach oprószamy mielonym pieprzem, podajemy ze świeżo posiekaną zieleniną. Można zupę zabielić śmietaną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu