Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

0
37min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

30  dag
Świeże kurki
0.25  szklanka
Kasza jęczmienna
3 
Mniejsze ziemniaki
1 
Marchewka
1  kawałek
Por
1 
Cebula
0.25  szklanka
Słodka śmietanka
2  ząbków
2  łyżek
Masło
5 
Ziarno ziela angielskiego
2 
Laurowy liść
1  szczypta
Sól do smaku
1  pęczek
Natka pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.04 g
Węglowodany
29.06 g
Tłuszcze
12.14 g
Wartość energetyczna
268.31 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

37 min
Krok 1
10 min
Pół cebuli kroimy w kostkę, por w półtalarki. Podduszamy na łyżce masła w garnku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i nieobranych ząbków czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, podlewamy 0,5 l wody. Zagotowujemy.
Krok 2
5 min
Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 5 minut.
Krok 3
10 min
Zawartość opakowania z zupą jarzynową rozprowadzamy w wyższym naczyniu w 0,5 l wody, dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy 10 minut.
Krok 4
1 min
Zabielamy zupę śmietanką. W razie konieczności doprawiamy szczyptą soli.
Krok 5
10 min
Kurki dokładnie oczyszczamy. Na patelni na łyżce masła szklimy drugą połowę cebuli. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na mniejsze części kurki, dusimy do całkowitego odparowania wody z kurek.
Krok 6
1 min
Kurki dodajemy do garnka z zupą lub bezpośrednio na talerze. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 1 z 6

Pół cebuli kroimy w kostkę, por w półtalarki. Podduszamy na łyżce masła w garnku z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i nieobranych ząbków czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, podlewamy 0,5 l wody. Zagotowujemy.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 2 z 6

Kaszę jęczmienną płuczemy na sicie, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 5 minut.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 3 z 6

Zawartość opakowania z zupą jarzynową rozprowadzamy w wyższym naczyniu w 0,5 l wody, dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy 10 minut.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 4 z 6

Zabielamy zupę śmietanką. W razie konieczności doprawiamy szczyptą soli.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 5 z 6

Kurki dokładnie oczyszczamy. Na patelni na łyżce masła szklimy drugą połowę cebuli. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na mniejsze części kurki, dusimy do całkowitego odparowania wody z kurek.

Krupnik bez mięsa z kurkami podduszonymi na maśle

Krok 6 z 6

Kurki dodajemy do garnka z zupą lub bezpośrednio na talerze. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Lato w pełni, ale wczesnym rankiem i późnym wieczorem w powietrzu czuć niespiesznie nadciągającą jesień. Przyszedł czas na zupy z dodatkiem świeżych grzybów, a jedną z nich jest krupnik z kurkami. Taki krupnik może być tradycyjnie przygotowywany na mięsie, zwłaszcza kiedy lubimy dłuższe kuchenne posiedzenia. Jesienią jasne, lubię spędzać długie godziny w ciepłej i aromatycznej kuchni (oczywiście krupnik nie zatrzyma Was na tak długo, no może ten na wołowinie :). Latem szukam sprytnych rozwiązań, żeby dłużej robić to, co lubię robić w ciepłe przedpołudnia (na przykład wyjść z psami na niespieszny spacer). Dlatego tym razem zamiast tradycyjnego krupniku, przygotowałam krupnik bez mięsa. Jako bazę wykorzystałam Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary, pełną suszonych warzyw i pysznie dobranych przypraw. I do tego oczywiście podduszone na maśle kurki.

No dobrze, jednak trzeba będzie trochę w tej kuchni posiedzieć i cierpliwie oczyścić każdą kurkę z osobna. W tym czasie na kuchence będzie wesoło pyrkać krupnik, więc jak tylko kurki oczyścimy i poddusimy na maśle, możemy siadać do obiadu. Za to z powodzeniem może to być obiad jednodaniowy. Zupa, choć dodałam do niej tylko niecałą szklankę kaszy, jest gęsta i pożywna. Jeśli wolicie mniej treściwą, dodajcie nie więcej niż 1/3 szklanki kaszy.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika