Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

0
111 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Żółtko
2 płaskich łyżek
Cukier
250 g
Masło
3 kubków
Mąka pszenna
1 łyżeczka
Proszek do pieczenia
5 
Białko
1 trochę
Cukier puder
1 kubek
Cukier
800 g
Brzoskwinie z puszki
120 g
PL KAL WINIARY Budyń do ciast i kremów ŚMIETANKOWY 35g
0.25 kubek
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.05 g
Węglowodany
65.74 g
Tłuszcze
29.71 g
Wartość energetyczna
549.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

111 min
Krok 1
10 min
Żółtka dokładnie utrzyj z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego.
Krok 2
10 min
Ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki na około 10 – 15 minut.
Krok 3
5 min
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy.
Krok 4
20 min
Delikatnie dociśnij ciasto i przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg). Piecz przez 20 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź.
Krok 5
5 min
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca.
Krok 6
5 min
Następnie stopniowo dodawaj śmietankowe budynie Winiary, cały czas miksując.
Krok 7
5 min
Na koniec cienką strużką wlej olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełóż na podpieczony spód.
Krok 8
5 min
Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce.
Krok 9
45 min
Ciasto ponownie przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg) i piecz przez około 40 – 50 minut.
Krok 10
1 min
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 1 z 10

Żółtka dokładnie utrzyj z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 2 z 10

Ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki na około 10 – 15 minut.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 3 z 10

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 4 z 10

Delikatnie dociśnij ciasto i przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg). Piecz przez 20 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 5 z 10

Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 6 z 10

Następnie stopniowo dodawaj śmietankowe budynie Winiary, cały czas miksując.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 7 z 10

Na koniec cienką strużką wlej olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełóż na podpieczony spód.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 8 z 10

Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 9 z 10

Ciasto ponownie przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg) i piecz przez około 40 – 50 minut.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 10 z 10

Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką to pomysł na szybki i prosty deser! A wszystko to za sprawą dodatku do masy Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY. Sprawdź, jak dobrze smakuje kruszonka przykryta puszystą pianką! Zobacz ten przepis też na moim blogu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika