Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje
2 godz
Łatwy
5
Żółtko
2
płaskich łyżek
Cukier
250
g
Masło
3
kubków
Mąka pszenna
1
łyżeczka
Proszek do pieczenia
5
Białko
trochę
Cukier puder
1
kubek
Cukier
800
g
Brzoskwinie z puszki
2
opakowań
0.25
szklanka
Olej rzepakowy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.2 g
Węglowodany
67.42 g
Tłuszcze
29.6 g
Wartość energetyczna
560.72 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
10 min
Żółtka dokładnie utrzyj z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego.
Krok 2
15 min
Ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki na około 10 – 15 minut.
Krok 3
5 min
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy.
Krok 4
20 min
Delikatnie dociśnij ciasto i przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg). Piecz przez 20 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź.
Krok 5
9 min
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca.
Krok 6
5 min
Następnie stopniowo dodawaj śmietankowe budynie Winiary, cały czas miksując.
Krok 7
5 min
Na koniec cienką strużką wlej olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełóż na podpieczony spód.
Krok 8
5 min
Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce.
Krok 9
45 min
Ciasto ponownie przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg) i piecz przez około 40 – 50 minut.
Krok 10
1 min
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką to pomysł na szybki i prosty deser! A wszystko to za sprawą dodatku do masy Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY. Sprawdź, jak dobrze smakuje kruszonka przykryta puszystą pianką!
Zobacz ten przepis też na moim blogu.
Komentarze 6