Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

0
2 godz
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Żółtko
2  płaskich łyżek
Cukier
250  g
Masło
3  szklanek
Mąka pszenna
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
5 
Białko
trochę
Cukier puder
1  szklanka
Cukier
800  g
Brzoskwinie z puszki
0.25  szklanka
Olej rzepakowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.97 g
Węglowodany
75.14 g
Tłuszcze
29.67 g
Wartość energetyczna
595.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
10 min
Żółtka dokładnie utrzyj z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego.
Krok 2
15 min
Ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki na około 10 – 15 minut.
Krok 3
5 min
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy.
Krok 4
20 min
Delikatnie dociśnij ciasto i przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg). Piecz przez 20 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź.
Krok 5
9 min
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca.
Krok 6
5 min
Następnie stopniowo dodawaj śmietankowe budynie Winiary, cały czas miksując.
Krok 7
5 min
Na koniec cienką strużką wlej olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełóż na podpieczony spód.
Krok 8
5 min
Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce.
Krok 9
45 min
Ciasto ponownie przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg) i piecz przez około 40 – 50 minut.
Krok 10
1 min
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 1 z 10

Żółtka dokładnie utrzyj z dwoma łyżkami cukru na jasną, puszystą masę. Dodaj zimne masło (lub margarynę) posiekane nożem na mniejsze kawałki. Następnie dodaj mąkę pszenną i proszek do pieczenia i szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Można w tym celu użyć robota kuchennego.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 2 z 10

Ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:2. Obie części owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki na około 10 – 15 minut.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 3 z 10

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Większą część schłodzonego ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki do przygotowanej blachy.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 4 z 10

Delikatnie dociśnij ciasto i przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg). Piecz przez 20 minut, a następnie wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 5 z 10

Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 6 z 10

Następnie stopniowo dodawaj śmietankowe budynie Winiary, cały czas miksując.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 7 z 10

Na koniec cienką strużką wlej olej, dalej miksując. Bezowo-budyniową masę przełóż na podpieczony spód.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 8 z 10

Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzyj, na dużych oczkach tarki, pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 9 z 10

Ciasto ponownie przełóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C (termoobieg) i piecz przez około 40 – 50 minut.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką blogerki Marta gotuje

Krok 10 z 10

Po tym czasie wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce.

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką to pomysł na szybki i prosty deser! A wszystko to za sprawą dodania do masy budyniu o smaku śmietankowym WINIARY. Sprawdź, jak dobrze smakuje kruszonka przykryta puszystą pianką! Poznaj nasz przepis na kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką.

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta: utrzyj żółtka z cukrem, dodaj posiekane zimne masło, mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieć na gładkie ciasto. Podziel je na dwie części (w proporcji 3:2), owiń folią spożywczą i włóż na kwadrans do zamrażarki.

Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia. Zamrożoną większą część ciasta zetrzyj na dużych oczkach tarki do blach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut, po czym wyciągnij i ostudź.

By przygotować kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką, potrzebna będzie jeszcze pianka. Ubij białka mikserem, po czym powoli, po jednej łyżce dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Dalej miksując, dodawaj budynie o smaku śmietankowym WINIARY. Na koniec powoli dodaj olej. Przełóż masę na upieczony spód. Dodaj odsączone i pokrojone brzoskwinie, na górę zetrzyj pozostałą część ciasta. Wstaw do piekarnika na kolejne 40-50 minut. Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką gotowe – podawaj po wystygnięciu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.