
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
10 minKrok 3
60 minKrok 4
10 minKrok 5
5 minKrok 6
15 minKrok 7
10 minKrok 8
5 minKrok 9
10 minKrok 1 z 9
CIASTO: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką.
Krok 2 z 9
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę posiekać nożem, dodać wcześniej roztrzepane żółtka z cukrem, wyrobić ciasto.
Krok 3 z 9
Owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Krok 4 z 9
Rozwałkować ciasto, nałożyć do foremek (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą), przycisnąć i dokładnie wylepić.
Krok 5 z 9
Każdą foremkę z ciastem kilka razy nakłuć widelcem, następnie posmarować rozbełtanym jajkiem.
Krok 6 z 9
Piec w temperaturze 200 st. C ok. 15 minut, do złotego koloru.
Krok 7 z 9
BUDYŃ: Budyń można przygotować według przepisu na opakowaniu (dodaję mniej mleka). Jeszcze ciepły budyń wykładamy do ostudzonych babeczek i szybko, zanim ostygnie, dekorujemy dowolnymi owocami.
Krok 8 z 9
PIANA: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Z cukru (kryształu), wody i octu ugotować lukier (ma być lejący).
Krok 9 z 9
Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać gorący lukier. Kiedy całość lekko przestygnie, dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą pianę nałożyć do babeczek, udekorować.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0