Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

0
130 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.25 łyżeczka
30 dag
Mąka pszenna
15 dag
Margaryna
8 dag
Cukier puder
3 
Żółtko
350 ml
Mleko
3 łyżek
Cukier
7 
Białko
0.5 szklanka
Woda
0.5 szklanka
Cukier kryształ
1 łyżka
Ocet

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
4.41 g
Wartość energetyczna
191.51 kcal
Węglowodany
21.09 g
Tłuszcze
11.85 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

130 min
Krok 1
5 min
CIASTO: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką.
Krok 2
10 min
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę posiekać nożem, dodać wcześniej roztrzepane żółtka z cukrem, wyrobić ciasto.
Krok 3
60 min
Owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Krok 4
10 min
Rozwałkować ciasto, nałożyć do foremek (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą), przycisnąć i dokładnie wylepić.
Krok 5
5 min
Każdą foremkę z ciastem kilka razy nakłuć widelcem, następnie posmarować rozbełtanym jajkiem.
Krok 6
15 min
Piec w temperaturze 200 st. C ok. 15 minut, do złotego koloru.
Krok 7
10 min
BUDYŃ: Budyń można przygotować według przepisu na opakowaniu (dodaję mniej mleka). Jeszcze ciepły budyń wykładamy do ostudzonych babeczek i szybko, zanim ostygnie, dekorujemy dowolnymi owocami.
Krok 8
5 min
PIANA: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Z cukru (kryształu), wody i octu ugotować lukier (ma być lejący).
Krok 9
10 min
Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać gorący lukier. Kiedy całość lekko przestygnie, dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą pianę nałożyć do babeczek, udekorować.
Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Krok 1 z 9

CIASTO: Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać trzepaczką.

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Krok 2 z 9

Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę posiekać nożem, dodać wcześniej roztrzepane żółtka z cukrem, wyrobić ciasto.

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Krok 3 z 9

Owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Krok 4 z 9

Rozwałkować ciasto, nałożyć do foremek (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą), przycisnąć i dokładnie wylepić.

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Krok 5 z 9

Każdą foremkę z ciastem kilka razy nakłuć widelcem, następnie posmarować rozbełtanym jajkiem.

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Krok 6 z 9

Piec w temperaturze 200 st. C ok. 15 minut, do złotego koloru.

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Krok 7 z 9

BUDYŃ: Budyń można przygotować według przepisu na opakowaniu (dodaję mniej mleka). Jeszcze ciepły budyń wykładamy do ostudzonych babeczek i szybko, zanim ostygnie, dekorujemy dowolnymi owocami.

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Krok 8 z 9

PIANA: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Z cukru (kryształu), wody i octu ugotować lukier (ma być lejący).

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą

Krok 9 z 9

Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać gorący lukier. Kiedy całość lekko przestygnie, dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą pianę nałożyć do babeczek, udekorować.

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym oraz pianą to bogactwo smaku zamknięte w niewielkiej formie! Babeczki pięknie się prezentują, a w smaku są delikatne, słodkie i owocowe. Dodatek Budyniu o smaku waniliowym WINIARY na kruchym spodzie babeczki sprawia, że całość zyskuje kremowe wykończenie. Wierzch kruchych babeczek z nadzieniem budyniowym oraz pianą możesz udekorować ulubionymi owocami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika