Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

0
820 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

700 g
Turcja, części detaliczne, pierś, tylko mięso, surowe
12 
Suszone morele
100 g
Orzechy włoskie
0.5 szklanka
Krakersy, ser, zwykłe
3 płaskich łyżek
Masło
1 paczka
Ciasto Francuskie
8 
Suszone morele
0.5 
Cebula
150 ml
Białe wino
350 ml
Woda
150 ml
Śmietana 36%
1 trochę
Cukier
1 Płaska łyżka
Masło
1 łyżeczka
Szczypiorek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

820 min
Krok 1
5 min
Filet natknij długim nożem na całej jego długości, tak aby postała w nim wąska i długa kieszonka.
Krok 2
5 min
Powstałe nacięcie wypełnij równomiernie na całej długości mięsa suszonymi morelami.
Krok 3
3 min
Kostkę Mięsną WINIARY pokrój nożem, aż powstanie z niej proszek.
Krok 4
0 min
Mięso natrzyj z zewnątrz pokruszoną Kostką Mięsną WINIARY, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na ok. 3 – 12 godzin.
Krok 5
2 min
Posiekane orzechy wymieszaj z pokruszonymi krakersami i roztopionym masłem.
Krok 6
10 min
Na rozwałkowane ciasto francuskie połóż filet z indyka. Obłóż go dokładnie masą z mielonych orzechów, krakersów i masła, a następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, tak aby dokładnie przylegało do mięsa.
Krok 7
0 min
Całość piecz przez ok. 30–40 minut w temperaturze 200°C.
Krok 8
5 min
Morele pokrój w paski.
Krok 9
5 min
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obsmaż na patelni.
Krok 10
0 min
Dodaj morele i duś chwilę. Zalej białym winem i poczekaj aż odparuje alkohol.
Krok 11
0 min
Dodaj wodę oraz Kostkę Mięsną WINIARY i całość gotuj aż sos zredukuje się o 1/4.
Krok 12
5 min
Na koniec dodaj śmietankę, posiekany szczypiorek oraz masło. W razie potrzeby sos zagęść przy pomocy zasmażki.
Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 1 z 12

Filet natknij długim nożem na całej jego długości, tak aby postała w nim wąska i długa kieszonka.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 2 z 12

Powstałe nacięcie wypełnij równomiernie na całej długości mięsa suszonymi morelami.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 3 z 12

Kostkę Mięsną WINIARY pokrój nożem, aż powstanie z niej proszek.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 4 z 12

Mięso natrzyj z zewnątrz pokruszoną Kostką Mięsną WINIARY, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na ok. 3 – 12 godzin.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 5 z 12

Posiekane orzechy wymieszaj z pokruszonymi krakersami i roztopionym masłem.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 6 z 12

Na rozwałkowane ciasto francuskie połóż filet z indyka. Obłóż go dokładnie masą z mielonych orzechów, krakersów i masła, a następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, tak aby dokładnie przylegało do mięsa.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 7 z 12

Całość piecz przez ok. 30–40 minut w temperaturze 200°C.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 8 z 12

Morele pokrój w paski.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 9 z 12

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obsmaż na patelni.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 10 z 12

Dodaj morele i duś chwilę. Zalej białym winem i poczekaj aż odparuje alkohol.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 11 z 12

Dodaj wodę oraz Kostkę Mięsną WINIARY i całość gotuj aż sos zredukuje się o 1/4.

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krok 12 z 12

Na koniec dodaj śmietankę, posiekany szczypiorek oraz masło. W razie potrzeby sos zagęść przy pomocy zasmażki.

Obiad na specjalne okazje, czyli krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim. Filet z indyka nadziewamy suszonymi morelami i nacieramy sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY, a następnie tak zamarynowanego indyka odstawiamy na 3-12 godzin tak, by „przeszedł” smakiem przyprawy, ale także wykwintnej mieszanki z mielonych orzechów, krakersów i masła, którą wcieramy w kruchą pierś z indyka z morelami przed pieczeniem. Następnie na całość wykładamy ciasto francuskie i pieczemy. Aromatyczną, kruchą pierś z indyka z morelami w cieście francuskim podajemy z charakternym sosem morelowym z dodatkiem czosnku i białego wina. Pierś z indyka z morelami - brzmi, wygląda i smakuje jak z najwykwintniejszych restauracji!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika