Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim
13 godz 40 min
Łatwy
1
kostka
1
kostka
700
g
Turcja, części detaliczne, pierś, tylko mięso, surowe
12
Suszone morele
100
g
Orzechy włoskie
0.5
szklanka
Krakersy, ser, zwykłe
3
płaskich łyżek
Masło
1
opakowanie
Ciasto Francuskie
8
Suszone morele
0.5
Cebula
150
ml
Białe wino
350
ml
Woda
150
ml
Śmietana 36%
trochę
Cukier
1
Płaska łyżka
Masło
1
łyżeczka
Szczypiorek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
820 min
Krok 1
5 min
Filet natknij długim nożem na całej jego długości, tak aby postała w nim wąska i długa kieszonka.
Krok 2
5 min
Powstałe nacięcie wypełnij równomiernie na całej długości mięsa suszonymi morelami.
Krok 3
3 min
Kostkę Mięsną WINIARY pokrój nożem, aż powstanie z niej proszek.
Krok 4
0 min
Mięso natrzyj z zewnątrz pokruszoną Kostką Mięsną WINIARY, włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na ok. 3 – 12 godzin.
Krok 5
2 min
Posiekane orzechy wymieszaj z pokruszonymi krakersami i roztopionym masłem.
Krok 6
10 min
Na rozwałkowane ciasto francuskie połóż filet z indyka. Obłóż go dokładnie masą z mielonych orzechów, krakersów i masła, a następnie przykryj drugim kawałkiem ciasta francuskiego, tak aby dokładnie przylegało do mięsa.
Krok 7
0 min
Całość piecz przez ok. 30–40 minut w temperaturze 200°C.
Krok 8
5 min
Morele pokrój w paski.
Krok 9
5 min
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obsmaż na patelni.
Krok 10
0 min
Dodaj morele i duś chwilę. Zalej białym winem i poczekaj aż odparuje alkohol.
Krok 11
0 min
Dodaj wodę oraz Kostkę Mięsną WINIARY i całość gotuj aż sos zredukuje się o 1/4.
Krok 12
5 min
Na koniec dodaj śmietankę, posiekany szczypiorek oraz masło. W razie potrzeby sos zagęść przy pomocy zasmażki.
Obiad na specjalne okazje, czyli krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim. Filet z indyka nadziewamy suszonymi morelami i nacieramy sproszkowaną Kostką mięsną WINIARY, a następnie tak zamarynowanego indyka odstawiamy na 3-12 godzin tak, by „przeszedł” smakiem przyprawy, ale także wykwintnej mieszanki z mielonych orzechów, krakersów i masła, którą wcieramy w kruchą pierś z indyka z morelami przed pieczeniem. Następnie na całość wykładamy ciasto francuskie i pieczemy. Aromatyczną, kruchą pierś z indyka z morelami w cieście francuskim podajemy z charakternym sosem morelowym z dodatkiem czosnku i białego wina. Pierś z indyka z morelami - brzmi, wygląda i smakuje jak z najwykwintniejszych restauracji!
Komentarze 0