Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

0
2 godz 46 min
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Duża cebula
3  ząbków
2  łyżek
Masło
3 
Marchewka
4 
Duże buraki
1  puszka
Puszka pomidorów
0.5  szklanka
Czarna fasola
3 
Bataty
1.5  l
Woda
trochę
Sok z połówki cytryny
2  łyżek
Śmietana
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7.89 g
Węglowodany
40.22 g
Tłuszcze
7.44 g
Wartość energetyczna
256.99 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

166 min
Krok 1
1 min
Fasolę namoczyć przez noc.
Krok 2
1 min
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 3
3 min
Buraki obrać, pokroić w kawałki, przełożyć na blachę. Delikatnie skropić oliwą.
Krok 4
30 min
Tak przygotowane warzywa włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut – aż warzywa zmiękną.
Krok 5
5 min
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Krok 6
5 min
Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekane cebulę i czosnek.
Krok 7
3 min
Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce. Dorzucić do zeszklonych cebuli i czosnku.
Krok 8
1 min
Dorzucić upieczone buraki.
Krok 9
30 min
Całość zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20-30 minut.
Krok 10
50 min
W międzyczasie ugotować fasolę.
Krok 11
30 min
Bataty umyć, pokroić w kawałki. Ugotować w osolonej wodze do miękkości.
Krok 12
1 min
Pod koniec gotowania do zupy dodać pomidory i sok z cytryny.
Krok 13
1 min
Doprawić obficie solą i pieprzem.
Krok 14
3 min
Zmiksować na gładki krem.
Krok 15
1 min
W trakcie miksowania dodać śmietanę.
Krok 16
1 min
Zupę podawać z fasolą i ziemniakami.
Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 1 z 16

Fasolę namoczyć przez noc.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 2 z 16

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 3 z 16

Buraki obrać, pokroić w kawałki, przełożyć na blachę. Delikatnie skropić oliwą.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 4 z 16

Tak przygotowane warzywa włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut – aż warzywa zmiękną.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 5 z 16

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 6 z 16

Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekane cebulę i czosnek.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 7 z 16

Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce. Dorzucić do zeszklonych cebuli i czosnku.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 8 z 16

Dorzucić upieczone buraki.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 9 z 16

Całość zalać bulionem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 20-30 minut.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 10 z 16

W międzyczasie ugotować fasolę.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 11 z 16

Bataty umyć, pokroić w kawałki. Ugotować w osolonej wodze do miękkości.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 12 z 16

Pod koniec gotowania do zupy dodać pomidory i sok z cytryny.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 13 z 16

Doprawić obficie solą i pieprzem.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 14 z 16

Zmiksować na gładki krem.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 15 z 16

W trakcie miksowania dodać śmietanę.

Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami

Krok 16 z 16

Zupę podawać z fasolą i ziemniakami.

Podstawę barszczu ukraińskiego stanowią ziemniaki oraz fasola. Zwykle sięgamy po najbardziej popularne odmiany. A gdyby tak nieco poeksperymentować? Zwykłe ziemniaki zamienić na słodką odmianę, a białą fasolę zastąpić czarną? Eksperymentować można także z konsystencją. Dzisiejsza kulinarna zabawa to ukłon w stronę wszystkich miłośników zup o kremowej konsystencji. Kremowy barszcz ukraiński ze słodkimi batatami – wyjątkowo słodki – za sprawą nie tylko buraków, ale także batatów, ma szansę stać się jedną z ulubionych zup Waszych pociech. Zupa nie dość, że zdrowa (burak to przecież moc zaklętych witamin!), to jeszcze wyjątkowo sycąca. Dodatek ziemniaków i fasoli oraz gęsta konsystencja sprawiają, że danie potrafi nasycić na długie godziny.

W jakich przepisach możesz wykorzystać bataty?

Chowder z batatów i pieczonego selera

Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Sylwestrowa zupa krem z batatów z krewetkami i limonką

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Zupa z soczewicy i batatów z mlekiem kokosowym

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika