Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem, sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni

0
16min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Zielone szparagi
2  ząbków
Mały ząbek czosnku
10  dag
Ser kozi twarogowy
3  łyżeczek
Sos balsamiczny
trochę
Obrane pestki dyni

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.85 g
Węglowodany
8.49 g
Tłuszcze
12.92 g
Wartość energetyczna
230.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

16 min
Krok 1
3 min
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Główki odcinamy i odkładamy na bok. Resztę kroimy w mniejsze kawałki.
Krok 2
8 min
Zawartość opakowania z zupą jarzynową rozprowadzamy w 0,7 l zimnej wody. Zagotowujemy, dodajemy pokrojone szparagi (poza główkami), gotujemy 6-8 minut.
Krok 3
2 min
W tym czasie pestki dyni prażymy na suchej patelni, a główki szparagów wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem szczypty cukru, po 2 minutach odcedzamy.
Krok 4
2 min
Zupę miksujemy na krem. Dodajemy do garnka główki szparagów i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z pokruszonym serem kozim, skrapiamy sosem balsamicznym, posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem, sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni

Krok 1 z 5

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce. Główki odcinamy i odkładamy na bok. Resztę kroimy w mniejsze kawałki.

Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem, sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni

Krok 2 z 5

Zawartość opakowania z zupą jarzynową rozprowadzamy w 0,7 l zimnej wody. Zagotowujemy, dodajemy pokrojone szparagi (poza główkami), gotujemy 6-8 minut.

Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem, sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni

Krok 3 z 5

W tym czasie pestki dyni prażymy na suchej patelni, a główki szparagów wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem szczypty cukru, po 2 minutach odcedzamy.

Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem, sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni

Krok 4 z 5

Zupę miksujemy na krem. Dodajemy do garnka główki szparagów i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.

Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem, sosem balsamicznym i prażonymi pestkami dyni

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z pokruszonym serem kozim, skrapiamy sosem balsamicznym, posypujemy prażonymi pestkami dyni.

Zanim skończy się sezon na świeże szparagi, ugotujcie z nich kremową zupę. Brak czasu to żadna wymówka. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, poza tym gotują się błyskawicznie. A kiedy jako bazę wykorzystacie Zupę jarzynową Nasza Specjalność, pyszny i aromatyczny krem ze szparagów  będzie gotowy w 10 minut.

Zielone szparagi, w przeciwieństwie do białych, nie muszą być obierane. Trzeba tylko pamiętać o odłamaniu zdrewniałych końców. W którym miejscu należy odłamać końcówkę szparaga? Tym nie trzeba się przejmować, bo szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu. Nie spodziewajcie się, że za każdym razem odłamiecie kawałek o takiej samej długości. Wszystko zależy od tego, jak duży kawałek jest zdrewniały.

Zielone szparagi gotują się kilka minut. Zanim jednak trafią do garnka z zupą, odetnijcie główki, bo te gotują się błyskawicznie, a chcemy, żeby pozostały lekko chrupkie i w takiej postaci trafiły do zmiksowanej już zupy. Ugotujcie je osobno w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.

Wyjątkowymi dodatkami do zupy będą ser kozi twarogowy skropiony sosem balsamicznym i prażone pestki dyni. Dzięki takim dodatkom kremowa zupa z zielonych szparagów nabierze wyrafinowania. Przecież celebrować warto każdy dzień!

Z podanej ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika