Kremowa zupa grochowa bez mięsa z pieczonym ziemniakiem
1 godz 20 min
Łatwy
400
g
Średniej wielkości ziemniaki
1
opakowanie
1
l
Woda lub wywar warzywny
1
Czerwona cebula
trochę
Oliwa z oliwek
1
szczypta
Majeranek suszony
1
pęczek
Świeże zioła do dekoracji
.
Wartości odżywcze
Białko
6.57 g
Węglowodany
15.63 g
Tłuszcze
2.33 g
Wartość energetyczna
143.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
60 min
Ziemniaki szorujemy, nie obieramy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 7-9 minut. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy godzinę. W połowie czasu pieczenia dodajemy główkę czosnku – wcześniej odcinamy wierzchołek, skrapiamy oliwą, a na 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dodajemy pokrojoną w ćwiartki i skropioną oliwą cebulę.
Krok 2
10 min
Zawartość torebki z zupą rozprowadzamy w zimnym wywarze, zagotowujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy chwilę, pod koniec dodając szczyptę majeranku.
Krok 3
5 min
Dwa z upieczonych ziemniaków kroimy na pół, łyżeczką wyciągamy zawartość łupinki, dodajemy do zupy. Do garnka z zupą wyciskamy zawartość upieczonej główki czosnku i dodajemy pieczoną cebulę. Miksujemy na krem.
Krok 4
5 min
Pozostałe ziemniaki razem z łupinką kroimy w plasterki, dodajemy do talerzy z zupą. Dekorujemy świeżymi listkami majeranku lub innymi ulubionymi ziołami
Zwykle, gdy myśli się o swojskiej, wojskowej grochówce, to koniecznie jest ona z mięsem – i to w dużej ilości. Ale zupa grochowa bez mięsa może się obejść. Mój pomysł na nią to grochowa bez mięsa, ale za to kremowa i aromatyczna, bo przygotowana z ziemniakami pieczonymi z czosnkiem i czerwoną cebulą. Do podania z plasterkami ziemniaków w chrupiącej skórce. Smacznego!
Komentarze 0