Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W letniej wersji zupy jarzynowej wykorzystuję sezonowe warzywa i świeże zioła. Z tą zupą można eksperymentować i dodać do garnka praktycznie wszystko na co macie ochotę. Kremowa jarzynowa to jedna z naszych ulubionych zup i chyba mogę śmiało powiedzieć, że moje dzieci wychowały się na takich smakach. Nasza ulubiona wersja tej zupy to jarzynowa przecierana z grzaneczkami. Zupy o kremowej konsystencji świetnie smakują też z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzaneczkami lub chipsami warzywnymi.
Chipsy warzywne to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i smaczne. Do zupy jarzynowej będą też pasowały chipsy z pietruszki lub marchewki.
Przygotowanie
107 min
Krok 1
15 min
Wpierw przygotowujemy chipsy. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy na bardzo cienkie plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy suszonym szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy blachę z ziemniakami. Co jakiś czas delikatnie je obracamy i sprawdzamy czy są już gotowe.
Krok 2
30 min
Czas na zupę. Pałki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra). Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut.
Krok 3
30 min
Po tym czasie dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 30 minut (aż warzywa będą miękkie) i gotowy wywar przelewamy przez sitko.
Krok 4
10 min
Do drugiego garnka wlewamy 1 litr przelanego przez sitko wywaru. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru i gotujemy.
Krok 5
15 min
W tym czasie myjemy kalafior i kalarepę i kroimy na małe kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy resztę warzyw. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
3 min
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy wrzucamy marchewkę i pietruszkę z wywaru oraz nieco natki pietruszki.
Krok 7
3 min
Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 8
1 min
Podajemy z chipsami ziemniaczanymi.
Krok 1
z
8
Wpierw przygotowujemy chipsy. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy na bardzo cienkie plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy suszonym szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy blachę z ziemniakami. Co jakiś czas delikatnie je obracamy i sprawdzamy czy są już gotowe.
Krok 2
z
8
Czas na zupę. Pałki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra). Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut.
Krok 3
z
8
Po tym czasie dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 30 minut (aż warzywa będą miękkie) i gotowy wywar przelewamy przez sitko.
Krok 4
z
8
Do drugiego garnka wlewamy 1 litr przelanego przez sitko wywaru. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru i gotujemy.
Krok 5
z
8
W tym czasie myjemy kalafior i kalarepę i kroimy na małe kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy resztę warzyw. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Krok 6
z
8
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy wrzucamy marchewkę i pietruszkę z wywaru oraz nieco natki pietruszki.
Krok 7
z
8
Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Krok 8
z
8
Podajemy z chipsami ziemniaczanymi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0