Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

(0)
1 godz 47 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
1  szczypta
Suszona pietruszka
1  szczypta
Suszony szczypiorek
5 
Małe ziemniaki
200  g
Kalafior
200  g
Kalarepa
4 
Pałki z kurczaka (bez skóry)
1  kawałek
Por
1 
Seler
120  g
Mała marchewka
2 
Liść laurowy
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
3 
Ziarno ziela angielskiego
1 
Pietruszka
1  pęczek
Pietruszka
4 
Ziemniaki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
30.98 g
Węglowodany
50.02 g
Tłuszcze
15.7 g
Wartość energetyczna
452.37 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W letniej wersji zupy jarzynowej wykorzystuję sezonowe warzywa i świeże zioła. Z tą zupą można eksperymentować i dodać do garnka praktycznie wszystko na co macie ochotę. Kremowa jarzynowa to jedna z naszych ulubionych zup i chyba mogę śmiało powiedzieć, że moje dzieci wychowały się na takich smakach. Nasza ulubiona wersja tej zupy to jarzynowa przecierana z grzaneczkami. Zupy o kremowej konsystencji świetnie smakują też z groszkiem ptysiowym, ziołowymi grzaneczkami lub chipsami warzywnymi.

Chipsy warzywne to moje ostatnie odkrycie kulinarne. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, zdrowe i smaczne. Do zupy jarzynowej będą też pasowały chipsy z pietruszki lub marchewki.

Przygotowanie

107 min
  • Krok 1

    15 min
    Wpierw przygotowujemy chipsy. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy na bardzo cienkie plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy suszonym szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy blachę z ziemniakami. Co jakiś czas delikatnie je obracamy i sprawdzamy czy są już gotowe.
  • Krok 2

    30 min
    Czas na zupę. Pałki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra). Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut.
  • Krok 3

    30 min
    Po tym czasie dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 30 minut (aż warzywa będą miękkie) i gotowy wywar przelewamy przez sitko.
  • Krok 4

    10 min
    Do drugiego garnka wlewamy 1 litr przelanego przez sitko wywaru. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru i gotujemy.
  • Krok 5

    15 min
    W tym czasie myjemy kalafior i kalarepę i kroimy na małe kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy resztę warzyw. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 6

    3 min
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy wrzucamy marchewkę i pietruszkę z wywaru oraz nieco natki pietruszki.
  • Krok 7

    3 min
    Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  • Krok 8

    1 min
    Podajemy z chipsami ziemniaczanymi.
Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 1 z 8

Wpierw przygotowujemy chipsy. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy na bardzo cienkie plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy suszonym szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy blachę z ziemniakami. Co jakiś czas delikatnie je obracamy i sprawdzamy czy są już gotowe.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 2 z 8

Czas na zupę. Pałki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra). Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 3 z 8

Po tym czasie dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 30 minut (aż warzywa będą miękkie) i gotowy wywar przelewamy przez sitko.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 4 z 8

Do drugiego garnka wlewamy 1 litr przelanego przez sitko wywaru. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru i gotujemy.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 5 z 8

W tym czasie myjemy kalafior i kalarepę i kroimy na małe kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy resztę warzyw. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 6 z 8

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy wrzucamy marchewkę i pietruszkę z wywaru oraz nieco natki pietruszki.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 7 z 8

Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.

Kremowa zupa jarzynowa z chipsami ziołowo – ziemniaczanymi

Krok 8 z 8

Podajemy z chipsami ziemniaczanymi.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

    1 godz 37 min Średni
  • Zupa chrzanowa z chipsami z salami

    44 min Średni
  • Żurek z prażokami i pieczoną kiełbaską

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu