Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wpierw przygotowujemy chipsy. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy na bardzo cienkie plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy suszonym szczypiorkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i wstawiamy blachę z ziemniakami. Co jakiś czas delikatnie je obracamy i sprawdzamy czy są już gotowe.
Czas na zupę. Pałki wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra). Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut.
Po tym czasie dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Gotujemy kolejne 30 minut (aż warzywa będą miękkie) i gotowy wywar przelewamy przez sitko.
Do drugiego garnka wlewamy 1 litr przelanego przez sitko wywaru. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do wywaru i gotujemy.
W tym czasie myjemy kalafior i kalarepę i kroimy na małe kawałki. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy resztę warzyw. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowej zupy wrzucamy marchewkę i pietruszkę z wywaru oraz nieco natki pietruszki.
Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
Podajemy z chipsami ziemniaczanymi.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0