Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym
1 godz 7 min
Łatwy
120
g
Biała czekolada
860
g
Seler
2
łyżek
Masło klarowane
2
Szalotki
20
g
Płatki migdałowe
4
łyżek
1.25
l
Woda
5
łyżek
Gęsty jogurt naturalny
1
szczypta
Kozieradka do smaku
1
szczypta
Sól morska do doprawienia
1
szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1
łyżka
Ocet balsamiczny
8
liści
Mięta czekoladowa
.
Wartości odżywcze
Białko
6.55 g
Węglowodany
34.62 g
Tłuszcze
17.59 g
Wartość energetyczna
315.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
67 min
Krok 1
4 min
Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu i odkładamy.
Krok 2
10 min
Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
2 min
Szalotki kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażymy około 2 minuty.
Krok 4
10 min
Dodajemy pozostałe masło i seler. Trzymamy na patelni jeszcze około 5-10 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 5
25 min
Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 25 minut.
Krok 6
5 min
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką i trzymamy na gazie jeszcze maksymalnie 5 minut.
Krok 7
3 min
Gotową zupę z selera miksujemy blenderem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewamy nieco bulionu.
Krok 8
4 min
Czekoladę ucieramy na tarce o małych oczkach i wsypujemy do gorącej, zmiksowanej zupy. Dokładnie mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła.
Krok 9
2 min
Gotową zupę z selera zabielamy jogurtem naturalnym.
Krok 10
2 min
Ciepły krem z selera nalewamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałowymi, skrapiamy sosem balsamicznym i dekorujemy listkami mięty czekoladowej.
Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym, zaskakuje połączeniem składników i wyjątkowym smakiem. Do tej pory czekolada kojarzyła mi się głównie z deserem, ale od dzisiaj będzie mi przypominać też krem z selera. Połączenie niecodzienne, ale jak się okazuje niezwykle smaczne i udane. Zupa z selera jest lekko słodka, z wyczuwalnym selerem i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Ustalając proporcje składników starałam się, aby zupa nie wyszła zbyt słodka i smak białej czekolady nie zdominował pozostałych składników, ale jeśli lubicie słodkie potrawy to możecie dodać nieco więcej czekolady.
Jeśli lubicie poznawać nowe smaki i jesteście otwarci na ciekawe i zaskakujące doznania kulinarne to musicie przygotować ten krem z selera. Zapewniam, że się nie zawiedziecie!
(z podanych składników można przygotować około 5 porcji zupy)
Miłośnikom niebanalnych połączeń polecam też:
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem
Zobacz Zupa krem z selera z gruszką
Zobacz Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Zobacz Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi
Zobacz Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami
Jeśli lubicie poznawać nowe smaki i jesteście otwarci na ciekawe i zaskakujące doznania kulinarne to musicie przygotować ten krem z selera. Zapewniam, że się nie zawiedziecie!
(z podanych składników można przygotować około 5 porcji zupy)
Miłośnikom niebanalnych połączeń polecam też:
Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem
Zobacz Zupa krem z selera z gruszką
Zobacz Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową
Zobacz Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi
Zobacz Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami
Komentarze 0