Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

(0)
1 godz 7 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

120  g
Biała czekolada
860  g
Seler
2  łyżek
Masło klarowane
2 
Szalotki
20  g
Płatki migdałowe
1.25  l
Woda
5  łyżek
Gęsty jogurt naturalny
1  szczypta
Kozieradka do smaku
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz ziołowy do smaku
1  łyżka
Ocet balsamiczny
8  liści
Mięta czekoladowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.55 g
Węglowodany
34.62 g
Tłuszcze
17.59 g
Wartość energetyczna
315.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

67 min
Krok 1
4 min
Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu i odkładamy.
Krok 2
10 min
Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
2 min
Szalotki kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażymy około 2 minuty.
Krok 4
10 min
Dodajemy pozostałe masło i seler. Trzymamy na patelni jeszcze około 5-10 minut co jakiś czas mieszając.
Krok 5
25 min
Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 25 minut.
Krok 6
5 min
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką i trzymamy na gazie jeszcze maksymalnie 5 minut.
Krok 7
3 min
Gotową zupę z selera miksujemy blenderem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewamy nieco bulionu.
Krok 8
4 min
Czekoladę ucieramy na tarce o małych oczkach i wsypujemy do gorącej, zmiksowanej zupy. Dokładnie mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła.
Krok 9
2 min
Gotową zupę z selera zabielamy jogurtem naturalnym.
Krok 10
2 min
Ciepły krem z selera nalewamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałowymi, skrapiamy sosem balsamicznym i dekorujemy listkami mięty czekoladowej.
Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 1 z 10

Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu i odkładamy.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 2 z 10

Korzeń selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 3 z 10

Szalotki kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażymy około 2 minuty.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 4 z 10

Dodajemy pozostałe masło i seler. Trzymamy na patelni jeszcze około 5-10 minut co jakiś czas mieszając.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 5 z 10

Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy z lekko uchyloną pokrywką około 25 minut.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 6 z 10

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kozieradką i trzymamy na gazie jeszcze maksymalnie 5 minut.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 7 z 10

Gotową zupę z selera miksujemy blenderem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolewamy nieco bulionu.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 8 z 10

Czekoladę ucieramy na tarce o małych oczkach i wsypujemy do gorącej, zmiksowanej zupy. Dokładnie mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 9 z 10

Gotową zupę z selera zabielamy jogurtem naturalnym.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym

Krok 10 z 10

Ciepły krem z selera nalewamy do miseczek, posypujemy płatkami migdałowymi, skrapiamy sosem balsamicznym i dekorujemy listkami mięty czekoladowej.

Krem z selera z białą czekoladą i sosem balsamicznym, zaskakuje połączeniem składników i wyjątkowym smakiem. Do tej pory czekolada kojarzyła mi się głównie z deserem, ale od dzisiaj będzie mi przypominać też krem z selera. Połączenie niecodzienne, ale jak się okazuje niezwykle smaczne i udane. Zupa z selera jest lekko słodka, z wyczuwalnym selerem i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Ustalając proporcje składników starałam się, aby zupa nie wyszła zbyt słodka i smak białej czekolady nie zdominował pozostałych składników, ale jeśli lubicie słodkie potrawy to możecie dodać nieco więcej czekolady.

Jeśli lubicie poznawać nowe smaki i jesteście otwarci na ciekawe i zaskakujące doznania kulinarne to musicie przygotować ten krem z selera. Zapewniam, że się nie zawiedziecie!

(z podanych składników można przygotować około 5 porcji zupy)

Miłośnikom niebanalnych połączeń polecam też:

Barszcz czerwony z sokiem jabłkowym i grillowanym jabłkiem

Zobacz Zupa krem z selera z gruszką

Zobacz Krem z korzenia pietruszki i białej fasoli z oliwą truflową

Zobacz Zupa krem z selera z jabłkiem i orzechami włoskimi

Zobacz Zupa krem z selera z orzechami włoskimi i grzaneczkami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha