Krem z kukurydzy z serem i orzechami włoskimi
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
12.59 g
Węglowodany
25.26 g
Tłuszcze
37.23 g
Wartość energetyczna
463.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
10 min
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kolby kukurydzy obrać z ziaren.
Krok 2
1 min
Na dnie dużego garnka roztopić masło.
Krok 3
10 min
Dorzucić ziarna kukurydzy. Podsmażyć je przez ok. 10 minut. W przypadku kukurydzy z puszki wystarczy 5 minut.
Krok 4
1 min
Dodać posiekane cebulę i czosnek.
Krok 5
2 min
Dosypać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy: kurkumę i ostrą paprykę. Wymieszać. Krótko podsmażyć.
Krok 6
20 min
Całość zalać bulionem. Gotować przez ok. 20 minut – aż ziemniaki zgasną.
Krok 7
1 min
Zmiksować na gładki krem.
Krok 8
3 min
Dodać rozdrobniony ser Cheddar i śmietanę. Wymieszać – aż ser się rozpuści.
Krok 9
1 min
Zupę doprawić solą i pieprzem, do smaku.
Krok 10
5 min
Orzechy posiekać uprażyć na suchej patelni.
Krok 11
1 min
Zupę podawać z garścią chrupiących orzechów.
Dziś w mojej kuchni główną rolę gra krem z kukurydzy z serem i orzechami włoskimi. Aby uwolnić aromaty, kukurydza powinna się dłuższą chwilę potaplać w skwierczącym maśle 😉 Doskonałym dodatkiem są uprażone na patelni orzechy włoskie. Trzeba tylko uważać, aby się nie zagapić i ich nie przypalić!
Komentarze 0