Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kotlety z soczewicy
Dodaj do CookBook

Kotlety z soczewicy

(0)
56 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  puszek
Zielona soczewica
1  słoik
Sos chrzanowy WINIARY
1 
Cebula
1 
Marchewka
1.5  łyżek
Bułka tarta
1 
Jajko
0.5  łyżeczka
Kumin
3  ząbków
Czosnek
0.5  łyżeczka
Słodka papryka
1  szczypta
Chili w płatkach (opcjonalnie)
trochę
Bułka tarta do panierowania
trochę
Olej rzepakowy (do smażenia)
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
69.9 g
Wartość energetyczna
839.2 kcal
Tłuszcze
44.6 g
Białko
34 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

56 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę i marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Krok 2

    5 min
    Na odrobinie oleju podsmaż cebulę z marchewką, aż zmiękną; dodaj czosnek, kumin, słodką paprykę i ewentualnie płatki chili, smaż jeszcze minutę. Odstaw do przestudzenia.
  • Krok 3

    2 min
    Odcedzoną soczewicę wsyp do miski i rozgnieć widelcem lub krótko zblenduj – masa powinna być lekko grudkowata.
  • Krok 4

    3 min
    Dodaj podsmażone warzywa, jajko oraz 1-2 łyżki bułki tartej; dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp odrobinę bułki, aż da się formować kotlety.
  • Krok 5

    10 min
    Zwilżonymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz je delikatnie w bułce tartej.
  • Krok 6

    30 min
    Rozgrzej warstwę oleju na patelni i smaż kotlety po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  • Krok 7

    1 min
    Podawaj z sosem chrzanowym WINIARY.
Kotlety z soczewicy

Krok 1 z 7

Cebulę i marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki lub bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.

Kotlety z soczewicy

Krok 2 z 7

Na odrobinie oleju podsmaż cebulę z marchewką, aż zmiękną; dodaj czosnek, kumin, słodką paprykę i ewentualnie płatki chili, smaż jeszcze minutę. Odstaw do przestudzenia.

Kotlety z soczewicy

Krok 3 z 7

Odcedzoną soczewicę wsyp do miski i rozgnieć widelcem lub krótko zblenduj – masa powinna być lekko grudkowata.

Kotlety z soczewicy

Krok 4 z 7

Dodaj podsmażone warzywa, jajko oraz 1-2 łyżki bułki tartej; dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosyp odrobinę bułki, aż da się formować kotlety.

Kotlety z soczewicy

Krok 5 z 7

Zwilżonymi dłońmi uformuj kotlety, obtocz je delikatnie w bułce tartej.

Kotlety z soczewicy

Krok 6 z 7

Rozgrzej warstwę oleju na patelni i smaż kotlety po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Kotlety z soczewicy

Krok 7 z 7

Podawaj z sosem chrzanowym WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    Kotlety z buraków i płatków owsianych z orzechami

    21 min Łatwy
  • Kotlety z pieczarek, jajek i cebuli

    Kotlety z pieczarek, jajek i cebuli

    38 min Łatwy
  • Kotlety mielone z pieczarkami

    Kotlety mielone z pieczarkami

    45 min Łatwy
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu