Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

(0)
1 godz
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Kotlet schabowy z kością
500  ml
Woda
1  gałązka
Rozmaryn świeży
1 
Liść laurowy
3  kulek
Ziele angielskie
6  kulek
Pieprz czarny
trochę
Sól
trochę
Olej
2 
Czerwona cebula
2  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Miód
trochę
Pieprz
500  g
Ziemniaki
50  g
Mąka ziemniaczana
50  g
Mąka pszenna
1 
Jajko
trochę
Natka pietruszki
2  łyżek
Ocet balsamiczny
1  szczypta
Rozmaryn świeży
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
47.64 g
Węglowodany
48.58 g
Tłuszcze
17.96 g
Wartość energetyczna
566.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
34 min
Kotlety dokładnie dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i rozbij przy pomocy tłuczka. Obsmaż je z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Kotlety zdejmij z patelni, wlej na nią wodę i rozmieszaj w niej Zupę cebulową WINIARY Jak u mamy. Dodaj zioła oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia. Dołóż obsmażone wcześniej kotlety i duś całość przez 20-30 minut, aż mięso zmięknie.
Krok 2
10 min
Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upływie około 3 minut dodaj ocet balsamiczny, miód oraz listki rozmarynu. Całość duś pod przykryciem około 5 minut. Jeżeli płyn za bardzo odparuje, możesz uzupełnić go niewielką ilością wody. Tak przygotowaną cebulę podziel na pojedyncze płatki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 3
15 min
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, trochę soli i wyrób ciasto. Jeżeli będzie ono zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki (konsystencja ciasta ziemniaczanego zależy od rodzaju użytych ziemniaków, a im ciasto dłużej stoi, tym robi się coraz bardziej rzadkie). Z ciasta uformuj wałeczki, a następnie pokrój je po skosie na małe kluseczki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.
Krok 4
1 min
Kotlety podawaj z sosem z marynowanej cebuli i ćwiartkami pieczonej czerwonej cebuli oraz kopytkami.
Krok 5
0 min
Według powyższego przepisu można przygotować również kotlety z karkówki lub sznycle cielęce. Czas duszenia pozostaje taki sam, a w trakcie należy sprawdzać, czy mięso zmiękło.
Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Krok 1 z 5

Kotlety dokładnie dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i rozbij przy pomocy tłuczka. Obsmaż je z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Kotlety zdejmij z patelni, wlej na nią wodę i rozmieszaj w niej Zupę cebulową WINIARY Jak u mamy. Dodaj zioła oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia. Dołóż obsmażone wcześniej kotlety i duś całość przez 20-30 minut, aż mięso zmięknie.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Krok 2 z 5

Składniki: Miód, Rozmaryn świeży, Sól, Ocet balsamiczny, Pieprz, Oliwa

Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upływie około 3 minut dodaj ocet balsamiczny, miód oraz listki rozmarynu. Całość duś pod przykryciem około 5 minut. Jeżeli płyn za bardzo odparuje, możesz uzupełnić go niewielką ilością wody. Tak przygotowaną cebulę podziel na pojedyncze płatki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Krok 3 z 5

Składniki: Mąka ziemniaczana, Mąka pszenna, Ziemniaki, Jajko, Sól

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, trochę soli i wyrób ciasto. Jeżeli będzie ono zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki (konsystencja ciasta ziemniaczanego zależy od rodzaju użytych ziemniaków, a im ciasto dłużej stoi, tym robi się coraz bardziej rzadkie). Z ciasta uformuj wałeczki, a następnie pokrój je po skosie na małe kluseczki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Krok 4 z 5

Kotlety podawaj z sosem z marynowanej cebuli i ćwiartkami pieczonej czerwonej cebuli oraz kopytkami.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Krok 5 z 5

Według powyższego przepisu można przygotować również kotlety z karkówki lub sznycle cielęce. Czas duszenia pozostaje taki sam, a w trakcie należy sprawdzać, czy mięso zmiękło.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami to propozycja nie tylko na niedzielny obiad! Aby kotlety schabowe nabrały wyjątkowego aromatu i smaku, podsmaż je najpierw na patelni, a następnie dodaj Zupę cebulową Jak u Mamy WINIARY. Tak przygotowane mięso podawaj z kopytkami domowej roboty i cebulą zamarynowaną w miodzie, occie balsamicznym i rozmarynie. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
47.6g / 34%
Węglowodany
48.6g / 35%
Tłuszcze
18g / 30%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha