Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

0
56 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Kotlet schabowy z kością
1 gałązka
Rozmaryn świeży
500 ml
Woda
1 
Liść laurowy
3 kulek
Ziele angielskie
6 kulek
Pieprz czarny
3 trochę
Sól
3 łyżek
Olej
2 
Czerwona cebula
2 
Cebula
2 łyżek
Oliwa
1 łyżka
Miód
2 trochę
Pieprz
500 g
Ziemniaki
50 g
Mąka ziemniaczana
50 g
Mąka pszenna
1 
Jajko
1 trochę
Natka pietruszki
2 łyżek
Ocet balsamiczny
1 szczypta
Rozmaryn świeży

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
47.43 g
Węglowodany
51.73 g
Tłuszcze
25.72 g
Wartość energetyczna
627.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

56 min
Krok 1
30 min
Kotlety dokładnie dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i rozbij przy pomocy tłuczka. Obsmaż je z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Kotlety zdejmij z patelni, wlej na nią wodę i rozmieszaj w niej Zupę cebulową WINIARY Jak u mamy. Dodaj zioła oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia. Dołóż obsmażone wcześniej kotlety i duś całość przez 20-30 minut, aż mięso zmięknie.
Krok 2
10 min
Marynata to cebuli: Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upływie około 3 minut dodaj ocet balsamiczny, miód oraz listki rozmarynu. Całość duś pod przykryciem około 5 minut. Jeżeli płyn za bardzo odparuje, możesz uzupełnić go niewielką ilością wody. Tak przygotowaną cebulę podziel na pojedyncze płatki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 3
15 min
Kopytka: Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, trochę soli i wyrób ciasto. Jeżeli będzie ono zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki (konsystencja ciasta ziemniaczanego zależy od rodzaju użytych ziemniaków, a im ciasto dłużej stoi, tym robi się coraz bardziej rzadkie). Z ciasta uformuj wałeczki, a następnie pokrój je po skosie na małe kluseczki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.
Krok 4
1 min
Kotlety podawaj z sosem z marynowanej cebuli i ćwiartkami pieczonej czerwonej cebuli oraz kopytkami.
Krok 5
0 min
Według powyższego przepisu można przygotować również kotlety z karkówki lub sznycle cielęce. Czas duszenia pozostaje taki sam, a w trakcie należy sprawdzać, czy mięso zmiękło.
Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Krok 1 z 5

Kotlety dokładnie dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i rozbij przy pomocy tłuczka. Obsmaż je z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Kotlety zdejmij z patelni, wlej na nią wodę i rozmieszaj w niej Zupę cebulową WINIARY Jak u mamy. Dodaj zioła oraz przyprawy i doprowadź do wrzenia. Dołóż obsmażone wcześniej kotlety i duś całość przez 20-30 minut, aż mięso zmięknie.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Krok 2 z 5

Składniki: Miód, Rozmaryn świeży, Sól, Ocet balsamiczny, Pieprz, Oliwa

Marynata to cebuli: Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po upływie około 3 minut dodaj ocet balsamiczny, miód oraz listki rozmarynu. Całość duś pod przykryciem około 5 minut. Jeżeli płyn za bardzo odparuje, możesz uzupełnić go niewielką ilością wody. Tak przygotowaną cebulę podziel na pojedyncze płatki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Krok 3 z 5

Składniki: Mąka ziemniaczana, Mąka pszenna, Ziemniaki, Jajko, Sól

Kopytka: Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko, trochę soli i wyrób ciasto. Jeżeli będzie ono zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki (konsystencja ciasta ziemniaczanego zależy od rodzaju użytych ziemniaków, a im ciasto dłużej stoi, tym robi się coraz bardziej rzadkie). Z ciasta uformuj wałeczki, a następnie pokrój je po skosie na małe kluseczki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Krok 4 z 5

Kotlety podawaj z sosem z marynowanej cebuli i ćwiartkami pieczonej czerwonej cebuli oraz kopytkami.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

Krok 5 z 5

Według powyższego przepisu można przygotować również kotlety z karkówki lub sznycle cielęce. Czas duszenia pozostaje taki sam, a w trakcie należy sprawdzać, czy mięso zmiękło.

Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami to propozycja nie tylko na niedzielny obiad! Aby kotlety schabowe nabrały wyjątkowego aromatu i smaku, podsmaż je najpierw na patelni, a następnie dodaj Zupę cebulową Jak u Mamy WINIARY. Tak przygotowane mięso podawaj z kopytkami domowej roboty i cebulą zamarynowaną w miodzie, occie balsamicznym i rozmarynie. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika