Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

0
20 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 szklanka
Szklanka jakiejkolwiek ugotowanej kaszy (u mnie: jaglana)
1 puszka
Puszka jakichkolwiek strączków (u mnie: biała fasola)
0.5 szklanka
Groszek
50 g
Ser feta
10 liści
Mięta
1 
Jajko
1 szklanka
Bułka tarta
1 
Sok z cytryny
1 łyżeczka
Harissa
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
22.96 g
Białko
20.44 g
Węglowodany
78.06 g
Wartość energetyczna
600.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
3 min
Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny oraz harrisa. Odstaw do lodówki
Krok 2
3 min
Kaszę oraz strączki zblenduj, następnie wymieszaj z groszkiem, pokruszoną fetą, posiekanymi listkami mięty, jajkiem, 3/4 szklanki bułki tartej, solą oraz pieprze
Krok 3
3 min
Z masy przygotuj kotleciki o grubości ok. 2cm i szerokości ok. 4cm. Uformowane kotleciki obtocz w pozostałej bułce tartej.
Krok 4
5 min
Następnie smaż kotleciki z obu stron, na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego
Krok 6
1 min
Gotowe kotleciki podawaj z majonezem
TIPY
4 min
- Kotleciki mogą powstać z różnych warzyw, najważniejsze są produkty które łączą składniki - Z majonezem można nieźle kombinować. Można zmieniać jego smak w zależności od dodatku - Kotleciki mogą być podawane na zimno i mogą być odgrzewane - Smakowy majonez należy przechowywać w szklanym słoiku przez 7 dni - Jeśli zabraknie Ci masła do smażenia – możesz smażyć na mieszance oleju z odrobiną majonezu. W ten sposób uzyskasz głęboki smak – analogiczny do smaku masła - Majonez możesz też dodać do puree ziemniaczanego zamiast masła – uzyskasz ultra kremową konsystencję
Voilla!
1 min
Tak wyglądają moje kotleciki, a tutaj już czeka na nie smakowity sos aioli. Pamiętajcie, że w tworzeniu takich kotlecików możecie używać przeróżnych warzyw – najważniejsze są produkty, które połączą składniki w ich okrągłą formę. Podobnie jest z majonezem, który należy do najbardziej uniwersalnych baz do tworzenia wszelakich sosów i dipów. Wraz z Winiary zachęcam Was do samodzielnych eksperymentów z majonezem. Pamiętajcie, że do naszych kotlecików możemy dodać również łyżkę majonezu. Wówczas będą one bardziej puszyste!
Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Krok 1 z 7

Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny oraz harrisa. Odstaw do lodówki

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Krok 2 z 7

Kaszę oraz strączki zblenduj, następnie wymieszaj z groszkiem, pokruszoną fetą, posiekanymi listkami mięty, jajkiem, 3/4 szklanki bułki tartej, solą oraz pieprze

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Krok 3 z 7

Z masy przygotuj kotleciki o grubości ok. 2cm i szerokości ok. 4cm. Uformowane kotleciki obtocz w pozostałej bułce tartej.

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Krok 4 z 7

Następnie smaż kotleciki z obu stron, na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Krok 6 z 7

Gotowe kotleciki podawaj z majonezem

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

TIPY z 7

- Kotleciki mogą powstać z różnych warzyw, najważniejsze są produkty które łączą składniki - Z majonezem można nieźle kombinować. Można zmieniać jego smak w zależności od dodatku - Kotleciki mogą być podawane na zimno i mogą być odgrzewane - Smakowy majonez należy przechowywać w szklanym słoiku przez 7 dni - Jeśli zabraknie Ci masła do smażenia – możesz smażyć na mieszance oleju z odrobiną majonezu. W ten sposób uzyskasz głęboki smak – analogiczny do smaku masła - Majonez możesz też dodać do puree ziemniaczanego zamiast masła – uzyskasz ultra kremową konsystencję

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Voilla! z 7

Tak wyglądają moje kotleciki, a tutaj już czeka na nie smakowity sos aioli. Pamiętajcie, że w tworzeniu takich kotlecików możecie używać przeróżnych warzyw – najważniejsze są produkty, które połączą składniki w ich okrągłą formę. Podobnie jest z majonezem, który należy do najbardziej uniwersalnych baz do tworzenia wszelakich sosów i dipów. Wraz z Winiary zachęcam Was do samodzielnych eksperymentów z majonezem. Pamiętajcie, że do naszych kotlecików możemy dodać również łyżkę majonezu. Wówczas będą one bardziej puszyste!

Dzień dobry! Bardzo się cieszę, że znów się widzimy! Czas na kolejny przepis, który mam nadzieję pokaże Wam jak łatwe jest tworzenie rzeczy prostych, pysznych i zdecydowanie elastycznych jeśli chodzi o składniki i dobór ulubionego smaku. Mowa o popularnych kotlecikach warzywnych, które są naprawdę wdzięcznym tematem do własnych wariacji. Moje bazują na zielonym groszku z dodatkiem sera typu feta i mięty. Smakową puentą będzie zaś pikantny sos aioli, który stworzymy na bazie absolutnej klasyki - majonezu Winiary. Zaczynamy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika