Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
90 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
90 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
20.4g / 14%
Węglowodany
78.1g / 51%
Tłuszcze
23g / 34%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

(1)
20min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Szklanka jakiejkolwiek ugotowanej kaszy (u mnie: jaglana)
1  puszka
Puszka jakichkolwiek strączków (u mnie: biała fasola)
0.5  szklanka
Groszek konserwowy lub mrożony (waga po odsączeniu)
50  g
Ser feta
10  liści
Mięta
1 
Jajko
1  szklanka
Bułka tarta
1 
Sok z cytryny
1  łyżeczka
Harissa
trochę
Pieprz
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
20.44 g
Węglowodany
78.06 g
Tłuszcze
22.96 g
Wartość energetyczna
600.48 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dzień dobry! Bardzo się cieszę, że znów się widzimy! Czas na kolejny przepis, który mam nadzieję pokaże Wam jak łatwe jest tworzenie rzeczy prostych, pysznych i zdecydowanie elastycznych jeśli chodzi o składniki i dobór ulubionego smaku. Mowa o popularnych kotlecikach warzywnych, które są naprawdę wdzięcznym tematem do własnych wariacji. Moje bazują na zielonym groszku z dodatkiem sera typu feta i mięty. Smakową puentą będzie zaś pikantny sos aioli, który stworzymy na bazie absolutnej klasyki - majonezu Winiary. Zaczynamy!
Gotujmy

Przygotowanie

20 min
Krok 1
3 min
Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny oraz harrisa. Odstaw do lodówki
Krok 2
3 min
Kaszę oraz strączki zblenduj, następnie wymieszaj z groszkiem, pokruszoną fetą, posiekanymi listkami mięty, jajkiem, 3/4 szklanki bułki tartej, solą oraz pieprze
Krok 3
3 min
Z masy przygotuj kotleciki o grubości ok. 2cm i szerokości ok. 4cm. Uformowane kotleciki obtocz w pozostałej bułce tartej.
Krok 4
5 min
Następnie smaż kotleciki z obu stron, na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego
Krok 6
1 min
Gotowe kotleciki podawaj z majonezem
TIPY
4 min
- Kotleciki mogą powstać z różnych warzyw, najważniejsze są produkty które łączą składniki - Z majonezem można nieźle kombinować. Można zmieniać jego smak w zależności od dodatku - Kotleciki mogą być podawane na zimno i mogą być odgrzewane - Smakowy majonez należy przechowywać w szklanym słoiku przez 7 dni - Jeśli zabraknie Ci masła do smażenia – możesz smażyć na mieszance oleju z odrobiną majonezu. W ten sposób uzyskasz głęboki smak – analogiczny do smaku masła - Majonez możesz też dodać do puree ziemniaczanego zamiast masła – uzyskasz ultra kremową konsystencję
Voilla!
1 min
Tak wyglądają moje kotleciki, a tutaj już czeka na nie smakowity sos aioli. Pamiętajcie, że w tworzeniu takich kotlecików możecie używać przeróżnych warzyw – najważniejsze są produkty, które połączą składniki w ich okrągłą formę. Podobnie jest z majonezem, który należy do najbardziej uniwersalnych baz do tworzenia wszelakich sosów i dipów. Wraz z Winiary zachęcam Was do samodzielnych eksperymentów z majonezem. Pamiętajcie, że do naszych kotlecików możemy dodać również łyżkę majonezu. Wówczas będą one bardziej puszyste!
Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Krok 1 z 7

Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny oraz harrisa. Odstaw do lodówki

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Krok 2 z 7

Kaszę oraz strączki zblenduj, następnie wymieszaj z groszkiem, pokruszoną fetą, posiekanymi listkami mięty, jajkiem, 3/4 szklanki bułki tartej, solą oraz pieprze

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Krok 3 z 7

Z masy przygotuj kotleciki o grubości ok. 2cm i szerokości ok. 4cm. Uformowane kotleciki obtocz w pozostałej bułce tartej.

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Krok 4 z 7

Następnie smaż kotleciki z obu stron, na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Krok 6 z 7

Gotowe kotleciki podawaj z majonezem

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

TIPY z 7

- Kotleciki mogą powstać z różnych warzyw, najważniejsze są produkty które łączą składniki - Z majonezem można nieźle kombinować. Można zmieniać jego smak w zależności od dodatku - Kotleciki mogą być podawane na zimno i mogą być odgrzewane - Smakowy majonez należy przechowywać w szklanym słoiku przez 7 dni - Jeśli zabraknie Ci masła do smażenia – możesz smażyć na mieszance oleju z odrobiną majonezu. W ten sposób uzyskasz głęboki smak – analogiczny do smaku masła - Majonez możesz też dodać do puree ziemniaczanego zamiast masła – uzyskasz ultra kremową konsystencję

Kotleciki z groszku, sera feta i mięty z pikantnym sosem aioli

Voilla! z 7

Tak wyglądają moje kotleciki, a tutaj już czeka na nie smakowity sos aioli. Pamiętajcie, że w tworzeniu takich kotlecików możecie używać przeróżnych warzyw – najważniejsze są produkty, które połączą składniki w ich okrągłą formę. Podobnie jest z majonezem, który należy do najbardziej uniwersalnych baz do tworzenia wszelakich sosów i dipów. Wraz z Winiary zachęcam Was do samodzielnych eksperymentów z majonezem. Pamiętajcie, że do naszych kotlecików możemy dodać również łyżkę majonezu. Wówczas będą one bardziej puszyste!

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
A Anna
.

Czy groszek w przepisie może pochodzić z puszki ew mrożony?

Winiary
.
Expert

Anno, tak, groszek może być zarówno z puszki, jak i mrożony.

Pokaż więcej komentarzy