Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym
Dodaj do CookBook

Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

(0)
45 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Bataty (upieczone)
250  g
Ugotowane ziemniaki
1.5  szklanek
Mąka pszenna
1 
Jajko
1  łyżeczka
Sól
0.5  szklanka
Skrobia ziemniaczana
50  g
Liście pokrzywy
50  g
Parmezan
1  szklanka
Oliwa z oliwek
trochę
Orzechy nerkowca
trochę
Sok z połówki cytryny
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
103.4 g
Wartość energetyczna
913.9 kcal
Tłuszcze
48.3 g
Białko
17.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    5 min
    Upieczone bataty i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, jajko i sól. Zagnieć miękkie, nieklejące ciasto; w razie potrzeby podsyp mąką.
  • Krok 3

    10 min
    Podziel ciasto na części, z każdej uformuj wałek grubości palca i pokrój skośnie na małe kopytka.
  • Krok 4

    5 min
    Gotuj kopytka partiami w osolonym wrzątku; gdy wypłyną, trzymaj je jeszcze ok. 2 minuty, potem odcedź.
  • Krok 5

    5 min
    Liście pokrzywy opłucz, sparz 30 s we wrzątku i szybko schłodź w zimnej wodzie, odsącz.
  • Krok 6

    5 min
    Zblenduj pokrzywę z oliwą, parmezanem, orzechami nerkowca i sokiem z cytryny; dopraw solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos.
  • Krok 7

    5 min
    Gorące kopytka wymieszaj z sosem i podawaj od razu.
Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

Krok 1 z 7

Upieczone bataty i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.

Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

Krok 2 z 7

Dodaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, jajko i sól. Zagnieć miękkie, nieklejące ciasto; w razie potrzeby podsyp mąką.

Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

Krok 3 z 7

Podziel ciasto na części, z każdej uformuj wałek grubości palca i pokrój skośnie na małe kopytka.

Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

Krok 4 z 7

Gotuj kopytka partiami w osolonym wrzątku; gdy wypłyną, trzymaj je jeszcze ok. 2 minuty, potem odcedź.

Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

Krok 5 z 7

Liście pokrzywy opłucz, sparz 30 s we wrzątku i szybko schłodź w zimnej wodzie, odsącz.

Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

Krok 6 z 7

Zblenduj pokrzywę z oliwą, parmezanem, orzechami nerkowca i sokiem z cytryny; dopraw solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos.

Kopytka z batatów z sosem pokrzywowym

Krok 7 z 7

Gorące kopytka wymieszaj z sosem i podawaj od razu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kopytka z sosem myśliwskim

    Kopytka z sosem myśliwskim

    1 godz 25 min Łatwy
  • Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    Kotlety schabowe duszone w aromatycznym sosie cebulowym z marynowaną cebulą i kopytkami

    1 godz Łatwy
  • Kopytka ze szpinakiem

    Kopytka ze szpinakiem

    43 min Łatwy
  • Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

    Kolorowe kopytka z pesto i parmezanem

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu