Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Upieczone bataty i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź.
Dodaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, jajko i sól. Zagnieć miękkie, nieklejące ciasto; w razie potrzeby podsyp mąką.
Podziel ciasto na części, z każdej uformuj wałek grubości palca i pokrój skośnie na małe kopytka.
Gotuj kopytka partiami w osolonym wrzątku; gdy wypłyną, trzymaj je jeszcze ok. 2 minuty, potem odcedź.
Liście pokrzywy opłucz, sparz 30 s we wrzątku i szybko schłodź w zimnej wodzie, odsącz.
Zblenduj pokrzywę z oliwą, parmezanem, orzechami nerkowca i sokiem z cytryny; dopraw solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos.
Gorące kopytka wymieszaj z sosem i podawaj od razu.