Ciasto filo ze szpinakiem i kurczakiem to potrawa, która może być obiadem, ciepłą kolacją albo częścią bufetu z przekąskami na przyjęciu czy na imprezie. Taki przepis sprawdzi się, gdy szukasz czegoś oryginalnego, a do wypieków z ciasta francuskiego już wszyscy przywykli. Ciasto filo ze szpinakiem czerpie z kuchni bałkańskiej. To właśnie tam można spotkać wiele potraw bazujących na tym rodzaju ciasta. Do Europy trafiło za sprawą Turków, a nazwę zawdzięcza Grekom - to w ich języku “filo” oznacza liść.
Ciasto filo z kurczakiem jest sycącą, aromatyczną potrawą, której trudno się oprzeć. Występuje także w wersji wegetariańskiej jako ciasto filo ze szpinakiem i fetą - w tym przypadku pozbawione dodatku drobiu.
Delikatne ciasto filo z fetą tworzy harmonijną kompozycję. Pasuje tu nawet lepiej niż ciasto francuskie, ponieważ jest wyjątkowo cienkie. Trudno zrobić je samemu w domu, ponieważ ten niełatwy proces wymaga wielokrotnego rozwałkowywania. na szczęście można oszczędzić sobie czasu i nerwów, kupując gotowe arkusze i do tego rozwiązania zdecydowanie zachęcamy!
Jeśli chcesz zrobić pyszne ciasto filo z serem feta, zacznij od przygotowania smakowitego farszu. W tym celu zeszklij drobno posiekaną cebulę na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodaj szpinak i smaż przez kilka minut. Następnie zawartość patelni należy odstawić na bok i wymieszać z serem feta oraz przyprawami. Kolejny krok to usmażenie kawałków kurczaka. Ostudzone mięso miesza się z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i przyprawą MAGGI - to naprawdę interesujące połączenie! Doprawione kurczaka miesza się z przygotowanymi wcześniej składnikami i ten farsz kładzie na arkuszach ciasta filo, a następnie zawija, tworząc kształt koperty.
Przygotowane koperty z ciasta filo piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, żeby wcześniej wyłożyć blachę papierem do pieczenia, dzięki czemu ciasto filo z kurczakiem i szpinakiem nie będzie przywierać. Czas pieczenia wynosi około 30 - 35 minut.
Ciasto filo z fetą i szpinakiem zazwyczaj jada się na ciepło tuż po przygotowanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zachować część wypieku na później.