Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą
Dodaj do CookBook

Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

(0)
1 godz 10 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Ciasto filo
300  g
Pierś z kurczaka
150  g
Cebula
120  g
Masło
100  g
Ser feta
300  g
Świeży szpinak baby
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny
40  ml
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Mielona gałka muszkatołowa
1 
Dodatkowo:
trochę
Dressing jogurtowy z aromatycznymi ziołami WINIARY (opcjonalnie)
1  łyżka
Sezam biały
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.2 g
Wartość energetyczna
582.4 kcal
Tłuszcze
51 g
Białko
24.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto filo ze szpinakiem i kurczakiem to potrawa, która może być obiadem, ciepłą kolacją albo częścią bufetu z przekąskami na przyjęciu czy na imprezie. Taki przepis sprawdzi się, gdy szukasz czegoś oryginalnego, a do wypieków z ciasta francuskiego już wszyscy przywykli. Ciasto filo ze szpinakiem czerpie z kuchni bałkańskiej. To właśnie tam można spotkać wiele potraw bazujących na tym rodzaju ciasta. Do Europy trafiło za sprawą Turków, a nazwę zawdzięcza Grekom - to w ich języku “filo” oznacza liść.

 

Ciasto filo z kurczakiem jest sycącą, aromatyczną potrawą, której trudno się oprzeć. Występuje także w wersji wegetariańskiej jako ciasto filo ze szpinakiem i fetą - w tym przypadku pozbawione dodatku drobiu.

 

Delikatne ciasto filo z fetą tworzy harmonijną kompozycję. Pasuje tu nawet lepiej niż ciasto francuskie, ponieważ jest wyjątkowo cienkie. Trudno zrobić je samemu w domu, ponieważ ten niełatwy proces wymaga wielokrotnego rozwałkowywania. na szczęście można oszczędzić sobie czasu i nerwów, kupując gotowe arkusze i do tego rozwiązania zdecydowanie zachęcamy!

 

Jeśli chcesz zrobić pyszne ciasto filo z serem feta, zacznij od przygotowania smakowitego farszu. W tym celu zeszklij drobno posiekaną cebulę na patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodaj szpinak i smaż przez kilka minut. Następnie zawartość patelni należy odstawić na bok i wymieszać z serem feta oraz przyprawami. Kolejny krok to usmażenie kawałków kurczaka. Ostudzone mięso miesza się z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i przyprawą MAGGI - to naprawdę interesujące połączenie! Doprawione kurczaka miesza się z przygotowanymi wcześniej składnikami i ten farsz kładzie na arkuszach ciasta filo, a następnie zawija, tworząc kształt koperty.

 

Przygotowane koperty z ciasta filo piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Pamiętaj, żeby wcześniej wyłożyć blachę papierem do pieczenia, dzięki czemu ciasto filo z kurczakiem i szpinakiem nie będzie przywierać. Czas pieczenia wynosi około 30 - 35 minut.

 

Ciasto filo z fetą i szpinakiem zazwyczaj jada się na ciepło tuż po przygotowanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zachować część wypieku na później.

Przygotowanie

70 min
  • Krok 1

    5 min
    Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na oliwie z oliwek. Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. Przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Wkrusz do szpinaku fetę i posyp gałką muszkatołową oraz pieprzem.
  • Krok 2

    10 min
    Pierś z kurczaka oczyść i dość drobno pokrój. Na patelni na reszcie oliwy usmaż kurczaka. Odłóż i wystudź.
  • Krok 3

    5 min
    W małej misce wymieszaj majonez i MAGGI. Wymieszaj z kurczakiem i dodaj do sera ze szpinakiem.
  • Krok 4

    10 min
    Rozłóż arkusze ciasta filo i przetnij je wzdłuż dłuższego boku na pół. Rozpuść masło i posmaruj nim każdy arkusz ciasta filo. Na jeden koniec posmarowanej połowy arkusza ciasta filo nałóż porcję nadzienia. Spłaszcz je łyżką. Zacznij składać ciasto tak, aby formowała się trójkątna, wielowarstwowa koperta. Zrób to samo z pozostałymi płatami ciasta.
  • Krok 5

    5 min
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż koperty na papierze do pieczenia. Posmaruj wierzch ciasta pozostałym masłem i posyp sezamem.
  • Krok 6

    30 min
    Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30–35 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Jedz ciepłe. Wytrawne ciastka będą pyszne z Dressingiem jogurtowym z aromatycznymi ziołami WINIARY.
  • Tip 1

    5 min
    Wytrawne ciastka mogą mieć różne kształty – rulonów, ślimaków zwiniętych z rulonów, trójkącików, które składa się z arkuszy pociętych na szerokie pasy lub koszyczków uformowanych w foremkach do muffinów.
Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Krok 1 z 7

Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na oliwie z oliwek. Dodaj szpinak i smaż przez kilka minut, aż zmięknie. Przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Wkrusz do szpinaku fetę i posyp gałką muszkatołową oraz pieprzem.

Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Krok 2 z 7

Pierś z kurczaka oczyść i dość drobno pokrój. Na patelni na reszcie oliwy usmaż kurczaka. Odłóż i wystudź.

Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Krok 3 z 7

Krok 3 Krok 3

W małej misce wymieszaj majonez i MAGGI. Wymieszaj z kurczakiem i dodaj do sera ze szpinakiem.

Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Krok 4 z 7

Krok 4 Krok 4

Rozłóż arkusze ciasta filo i przetnij je wzdłuż dłuższego boku na pół. Rozpuść masło i posmaruj nim każdy arkusz ciasta filo. Na jeden koniec posmarowanej połowy arkusza ciasta filo nałóż porcję nadzienia. Spłaszcz je łyżką. Zacznij składać ciasto tak, aby formowała się trójkątna, wielowarstwowa koperta. Zrób to samo z pozostałymi płatami ciasta.

Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Krok 5 z 7

Krok 5 Krok 5 Krok 5

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż koperty na papierze do pieczenia. Posmaruj wierzch ciasta pozostałym masłem i posyp sezamem.

Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Krok 6 z 7

Krok 6 Krok 6

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30–35 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Jedz ciepłe. Wytrawne ciastka będą pyszne z Dressingiem jogurtowym z aromatycznymi ziołami WINIARY.

Koperty z ciasta filo ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Tip 1 z 7

Tip 1 Tip 1

Wytrawne ciastka mogą mieć różne kształty – rulonów, ślimaków zwiniętych z rulonów, trójkącików, które składa się z arkuszy pociętych na szerokie pasy lub koszyczków uformowanych w foremkach do muffinów.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Koperty z łososiem, czerwoną fasolą i skórką cytryny

    Koperty z łososiem, czerwoną fasolą i skórką cytryny

    1 godz 1 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu