Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Konfitura brzoskwiniowa
Dodaj do CookBook

Konfitura brzoskwiniowa

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 średnich słoików

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3.5  kg
Brzoskwinie
2 
Cytryna
2  cm
Korzeń imbiru
480  g
Cukier Drobny
16  g
Cukier wanilinowy WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
140.2 g
Wartość energetyczna
553.8 kcal
Tłuszcze
1.5 g
Białko
5.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

W Polsce sezon na brzoskwinie trwa w lipcu i sierpniu, choć niektóre odmiany dojrzewają nawet później - we wrześniu. Właśnie wtedy można cieszyć się najbardziej dorodnymi, soczystymi owocami. A co, gdy świeże brzoskwinie się skończą? Na jesień i zimę można przecież zrobić przetwory. Czas na idealny przepis na konfiturę z brzoskwiń!

 

Warto zrobić duże zapasy, by sięgać po nią przez cały rok. Konfitura brzoskwiniowa może być oczywiście wykorzystana na kanapki, a także jako słodki dodatek, gdy podajesz naleśniki, omlet na słodko albo amerykańskie pancakes. Konfitura z brzoskwini nadaje się także jako nadzienie do ciasteczek, rogalików i innych wypieków.

 

Przygotowanie konfitury należy rozpocząć od pozbycia się skórki z owoców. Jak to zrobić? Najlepiej umyte brzoskwinie delikatnie naciąć, a następnie zanurzyć na kilka minut we wrzącej wodzie. Po schłodzeniu skórka będzie już łatwo odchodzić. Wówczas można spokojnie obrać owoce, oddzielić miąższ od pestek i pokroić na mniejsze kawałki. W następnej kolejności trzeba zetrzeć skórkę z cytryny oraz imbir oraz wycisnąć sok z cytryny. Do tego dosypuje się cukier oraz cukier waniliowy i pozostawia te wszystkie składniki razem z brzoskwiniami na około 15 minut. W tym czasie owoce powinny puścić sok i to najlepszy sygnał, że już pora na gotowanie. Koniecznie wybierz do tego garnek o grubym dnie i nie zapomnij o mieszaniu.

 

Konfitura brzoskwiniowa powinna być gotowana na małym ogniu przez około 1,5 godziny. w tym czasie owoce się rozpadną, tworząc gęste smarowidło. Nie czekając, aż konfitura z brzoskwini ostygnie, przełóż ją do wcześniej przygotowanych wyparzonych słoiczków. Aby produkt zachował świeżość, pamiętaj o pasteryzacji. Szczegółowe wskazówki znajdziesz w osobnym poradniku: Jak pasteryzować przetwory?

 

Słoiczki z aromatyczną konfiturą brzoskwiniową będą też praktycznym pomysłem na prezent dla Twoich bliskich!

 

Sprawdź również inne przepisy:

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Konfitura ze śliwek i moreli

Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Dojrzałe brzoskwinie umyj i lekko, płytko natnij małym nożykiem. Tylko tak, by przeciąć skórę, a nie miąższ.
  • Krok 2

    10 min
    W dużym garnku zagotuj wodę. Zanurz brzoskwinie na 2-3 minuty do wrzącej wody. Odcedź, schłodź w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Przetnij na ćwiartki i usuń pestki.
  • Krok 3

    10 min
    Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pokrój ćwiartki brzoskwiń na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny, dodaj skórkę, posyp cukrami i odstaw na dłuższy czas.
  • Krok 4

    10 min
    Gdy owoce puszczą sok zamieszaj i gotuj na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Pamiętaj o mieszaniu konfitury od czasu do czasu (zwłaszcza pod koniec gotowania).
  • Krok 5

    15 min
    Gorącą gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj przez 15 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Wystudź słoiczki. Podawaj z ziarnistymi bułkami, ciemnym pieczywem. Możesz użyć do ciast i deserów.
  • Tip 1

    5 min
    Zamiast pasteryzacji możesz dodać do owoców pektynę owocową lub cukier żelujący.
Konfitura brzoskwiniowa

Krok 1 z 7

Dojrzałe brzoskwinie umyj i lekko, płytko natnij małym nożykiem. Tylko tak, by przeciąć skórę, a nie miąższ.

Konfitura brzoskwiniowa

Krok 2 z 7

W dużym garnku zagotuj wodę. Zanurz brzoskwinie na 2-3 minuty do wrzącej wody. Odcedź, schłodź w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Przetnij na ćwiartki i usuń pestki.

Konfitura brzoskwiniowa

Krok 3 z 7

Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pokrój ćwiartki brzoskwiń na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny, dodaj skórkę, posyp cukrami i odstaw na dłuższy czas.

Konfitura brzoskwiniowa

Krok 4 z 7

Krok 4 Krok 4

Gdy owoce puszczą sok zamieszaj i gotuj na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Pamiętaj o mieszaniu konfitury od czasu do czasu (zwłaszcza pod koniec gotowania).

Konfitura brzoskwiniowa

Krok 5 z 7

Krok 5 Krok 5

Gorącą gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj przez 15 minut.

Konfitura brzoskwiniowa

Krok 6 z 7

Krok 6 Krok 6

Wystudź słoiczki. Podawaj z ziarnistymi bułkami, ciemnym pieczywem. Możesz użyć do ciast i deserów.

Konfitura brzoskwiniowa

Tip 1 z 7

Tip 1 Tip 1

Zamiast pasteryzacji możesz dodać do owoców pektynę owocową lub cukier żelujący.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Wegetariańskie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Konfitura z cebuli

    Konfitura z cebuli

    1 godz 30 min Łatwy
  • Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

    Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

    2 godz 41 min Łatwy
  • Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

    Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

    1 godz 51 min Łatwy
  • Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

    Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

    3 godz 13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu