Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W Polsce sezon na brzoskwinie trwa w lipcu i sierpniu, choć niektóre odmiany dojrzewają nawet później - we wrześniu. Właśnie wtedy można cieszyć się najbardziej dorodnymi, soczystymi owocami. A co, gdy świeże brzoskwinie się skończą? Na jesień i zimę można przecież zrobić przetwory. Czas na idealny przepis na konfiturę z brzoskwiń!
Warto zrobić duże zapasy, by sięgać po nią przez cały rok. Konfitura brzoskwiniowa może być oczywiście wykorzystana na kanapki, a także jako słodki dodatek, gdy podajesz naleśniki, omlet na słodko albo amerykańskie pancakes. Konfitura z brzoskwini nadaje się także jako nadzienie do ciasteczek, rogalików i innych wypieków.
Przygotowanie konfitury należy rozpocząć od pozbycia się skórki z owoców. Jak to zrobić? Najlepiej umyte brzoskwinie delikatnie naciąć, a następnie zanurzyć na kilka minut we wrzącej wodzie. Po schłodzeniu skórka będzie już łatwo odchodzić. Wówczas można spokojnie obrać owoce, oddzielić miąższ od pestek i pokroić na mniejsze kawałki. W następnej kolejności trzeba zetrzeć skórkę z cytryny oraz imbir oraz wycisnąć sok z cytryny. Do tego dosypuje się cukier oraz cukier waniliowy i pozostawia te wszystkie składniki razem z brzoskwiniami na około 15 minut. W tym czasie owoce powinny puścić sok i to najlepszy sygnał, że już pora na gotowanie. Koniecznie wybierz do tego garnek o grubym dnie i nie zapomnij o mieszaniu.
Konfitura brzoskwiniowa powinna być gotowana na małym ogniu przez około 1,5 godziny. w tym czasie owoce się rozpadną, tworząc gęste smarowidło. Nie czekając, aż konfitura z brzoskwini ostygnie, przełóż ją do wcześniej przygotowanych wyparzonych słoiczków. Aby produkt zachował świeżość, pamiętaj o pasteryzacji. Szczegółowe wskazówki znajdziesz w osobnym poradniku: Jak pasteryzować przetwory?
Słoiczki z aromatyczną konfiturą brzoskwiniową będą też praktycznym pomysłem na prezent dla Twoich bliskich!
Sprawdź również inne przepisy:
Dojrzałe brzoskwinie umyj i lekko, płytko natnij małym nożykiem. Tylko tak, by przeciąć skórę, a nie miąższ.
W dużym garnku zagotuj wodę. Zanurz brzoskwinie na 2-3 minuty do wrzącej wody. Odcedź, schłodź w zimnej wodzie i obierz ze skórki. Przetnij na ćwiartki i usuń pestki.
Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pokrój ćwiartki brzoskwiń na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny, dodaj skórkę, posyp cukrami i odstaw na dłuższy czas.
Gdy owoce puszczą sok zamieszaj i gotuj na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Pamiętaj o mieszaniu konfitury od czasu do czasu (zwłaszcza pod koniec gotowania).
Gorącą gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj przez 15 minut.
Wystudź słoiczki. Podawaj z ziarnistymi bułkami, ciemnym pieczywem. Możesz użyć do ciast i deserów.
Zamiast pasteryzacji możesz dodać do owoców pektynę owocową lub cukier żelujący.