Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Knedle z morelami to nieszablonowy pomysł na obiad na słodko. Warto wypróbować ten przepis, jeśli cenisz mączne dania, a owoce jadasz nie tylko na surowo, ale też na ciepło. Knedlami nazywa się gotowane w wodzie grube kluski z ciasta ziemniaczanego z nadzieniem. W kuchni polskiej znane są przede wszystkim knedle ze śliwkami, natomiast knedle ziemniaczane z morelami to znana potrawa kuchni czeskiej i austriackiej. W kuchni bawarskiej podaje się natomiast knedle polane masłem i posypane cukrem. Do naszej tradycji kulinarnej potrawa trafiła właśnie z zachodniej Europy. Świadczy o tym fakt, że polskie słowo knedel pochodzi od niemieckiego słowa knödel oznaczającego kluskę.
Do przygotowania ciasta na knedle potrzebne będą ugotowane i utłuczone ziemniaki przepuszczone przez praskę, jajko, mąka, budyń oraz szczypta soli. Z tych składników należy uformować jednolitą masę. Po podzieleniu ciasta na części należy rozpłaszczyć każdy kawałek, na placku umieścić morelowe nadzienie i zlepić każdego knedla tak, żeby miał kształt kuli.
Następnie kluski gotuje się we wrzącej osolonej wodzie. Żeby przepis na knedle z morelami wyszedł tak, jak trzeba, pamiętaj o tym, by kluski gotować partiami, najlepiej w dużym garnku. Wszystko po to, by knedle się ze sobą nie zlepiały - nie zaszkodzi też mieszać w trakcie gotowania, aby nie przywierały one do dna. Po wypłynięciu knedli na powierzchnię należy odczekać trzy - cztery minuty, wyłowić każdy knedel, odsączyć i przełożyć na talerz.
Tak przygotowane kluski są dość suche. Żeby stały się pełnoprawnym daniem, należy podać je polane śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wisienką na torcie jest posypka ze stopionego masła i bułki tartej.
Knedle z morelami przepis na pyszny domowy obiad nie jest ani trudny, ani bardzo czasochłonny. Możesz śmiało sięgnąć po tę recepturę, zwłaszcza jeśli masz nadmiar gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, a lubisz przygotowywać dania w stylu zero waste.
Sprawdź również inne przepisy:
Ugotowane ziemniaki odparuj z nadmiaru wody, utłucz dokładnie lub przepuść przez prasę. Zrób to gdy będą jeszcze ciepłe. Wystudź, przykryj i wstaw do lodówki na noc.
Do miski ze zmielonymi, zimnymi ziemniakami dodaj jajko, mąkę i budyń oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto szybko. Ciasto musi być jednolite i bez grudek.
Podziel ciasto na 2-3 porcje. Na obsypanym mąką blacie uformuj ciasto w wałek o grubości około 3-4 cm. Pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz na dłoni. Na środku każdego placka układaj morelę. Zlepiaj brzegi każdego placka i formuj kulki. Powtarzaj tę czynność, aż wszystkie knedle będą gotowe.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli.
Lekko zamieszaj wodę, aby się wolno poruszała. Wkładaj knedle do kręcącej się, gotującej wody. Od czasu do czasu delikatnie zamieszaj, by kluski nie przywarły do dna. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
Wyławiaj pojedynczo knedle i przekładaj jeszcze do szerokiej, płytkiej miski żeby obciekły od nadmiaru wody.
W małej misce wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Na małej patelni rozpuść masło i dodaj bułkę tartą. Podsmaż oba składniki krótko - tylko do spienienia.
Podawaj kluski z ciepłym masłem z bułką tartą oraz odrobiną śmietany z cukrem.