Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Knedle z morelami
Dodaj do CookBook

Knedle z morelami

(0)
1 godz 4 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Ugotowane ziemniaki
1 
Jajko
300  g
Morele bez pestek
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
170  g
Mąka pszenna
90  g
Bułka tarta
90  g
Masło
250  g
Kwaśna śmietana
30  g
Cukier puder
8  g
Cukier wanilinowy WINIARY
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
95.3 g
Wartość energetyczna
775.6 kcal
Tłuszcze
33.9 g
Białko
14.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Knedle z morelami to nieszablonowy pomysł na obiad na słodko. Warto wypróbować ten przepis, jeśli cenisz mączne dania, a owoce jadasz nie tylko na surowo, ale też na ciepło. Knedlami nazywa się gotowane w wodzie grube kluski z ciasta ziemniaczanego z nadzieniem. W kuchni polskiej znane są przede wszystkim knedle ze śliwkami, natomiast knedle ziemniaczane z morelami to znana potrawa kuchni czeskiej i austriackiej. W kuchni bawarskiej podaje się natomiast knedle polane masłem i posypane cukrem. Do naszej tradycji kulinarnej potrawa trafiła właśnie z zachodniej Europy. Świadczy o tym fakt, że polskie słowo knedel pochodzi od niemieckiego słowa knödel oznaczającego kluskę.

 

Do przygotowania ciasta na knedle potrzebne będą ugotowane i utłuczone ziemniaki przepuszczone przez praskę, jajko, mąka, budyń oraz szczypta soli. Z tych składników należy uformować jednolitą masę. Po podzieleniu ciasta na części należy rozpłaszczyć każdy kawałek, na placku umieścić morelowe nadzienie i zlepić każdego knedla tak, żeby miał kształt kuli.

 

Następnie kluski gotuje się we wrzącej osolonej wodzie. Żeby przepis na knedle z morelami wyszedł tak, jak trzeba, pamiętaj o tym, by kluski gotować partiami, najlepiej w dużym garnku. Wszystko po to, by knedle się ze sobą nie zlepiały - nie zaszkodzi też mieszać w trakcie gotowania, aby nie przywierały one do dna. Po wypłynięciu knedli na powierzchnię należy odczekać trzy - cztery minuty, wyłowić każdy knedel, odsączyć i przełożyć na talerz.

 

Tak przygotowane kluski są dość suche. Żeby stały się pełnoprawnym daniem, należy podać je polane śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wisienką na torcie jest posypka ze stopionego masła i bułki tartej.

 

Knedle z morelami przepis na pyszny domowy obiad nie jest ani trudny, ani bardzo czasochłonny. Możesz śmiało sięgnąć po tę recepturę, zwłaszcza jeśli masz nadmiar gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, a lubisz przygotowywać dania w stylu zero waste.

 

Sprawdź również inne przepisy:

knedle z jabłkami i cynamonem

knedle z truskawkami

chlebowe knedle w sosie pomidorowym

Przygotowanie

64 min
  • Krok 1

    5 min
    Ugotowane ziemniaki odparuj z nadmiaru wody, utłucz dokładnie lub przepuść przez prasę. Zrób to gdy będą jeszcze ciepłe. Wystudź, przykryj i wstaw do lodówki na noc.
  • Krok 2

    10 min
    Do miski ze zmielonymi, zimnymi ziemniakami dodaj jajko, mąkę i budyń oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto szybko. Ciasto musi być jednolite i bez grudek.
  • Krok 3

    10 min
    Podziel ciasto na 2-3 porcje. Na obsypanym mąką blacie uformuj ciasto w wałek o grubości około 3-4 cm. Pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
  • Krok 4

    10 min
    Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz na dłoni. Na środku każdego placka układaj morelę. Zlepiaj brzegi każdego placka i formuj kulki. Powtarzaj tę czynność, aż wszystkie knedle będą gotowe.
  • Krok 5

    10 min
    W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli.
  • Krok 6

    5 min
    Lekko zamieszaj wodę, aby się wolno poruszała. Wkładaj knedle do kręcącej się, gotującej wody. Od czasu do czasu delikatnie zamieszaj, by kluski nie przywarły do dna. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
  • Krok 7

    5 min
    Wyławiaj pojedynczo knedle i przekładaj jeszcze do szerokiej, płytkiej miski żeby obciekły od nadmiaru wody.
  • Krok 8

    3 min
    W małej misce wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
  • Krok 9

    5 min
    Na małej patelni rozpuść masło i dodaj bułkę tartą. Podsmaż oba składniki krótko - tylko do spienienia.
  • Krok 10

    1 min
    Podawaj kluski z ciepłym masłem z bułką tartą oraz odrobiną śmietany z cukrem.
Knedle z morelami

Krok 1 z 10

Ugotowane ziemniaki odparuj z nadmiaru wody, utłucz dokładnie lub przepuść przez prasę. Zrób to gdy będą jeszcze ciepłe. Wystudź, przykryj i wstaw do lodówki na noc.

Knedle z morelami

Krok 2 z 10

Do miski ze zmielonymi, zimnymi ziemniakami dodaj jajko, mąkę i budyń oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto szybko. Ciasto musi być jednolite i bez grudek.

Knedle z morelami

Krok 3 z 10

Podziel ciasto na 2-3 porcje. Na obsypanym mąką blacie uformuj ciasto w wałek o grubości około 3-4 cm. Pokrój na kawałki o długości około 3 cm.

Knedle z morelami

Krok 4 z 10

Każdy kawałek ciasta rozpłaszcz na dłoni. Na środku każdego placka układaj morelę. Zlepiaj brzegi każdego placka i formuj kulki. Powtarzaj tę czynność, aż wszystkie knedle będą gotowe.

Knedle z morelami

Krok 5 z 10

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli.

Knedle z morelami

Krok 6 z 10

Lekko zamieszaj wodę, aby się wolno poruszała. Wkładaj knedle do kręcącej się, gotującej wody. Od czasu do czasu delikatnie zamieszaj, by kluski nie przywarły do dna. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.

Knedle z morelami

Krok 7 z 10

Wyławiaj pojedynczo knedle i przekładaj jeszcze do szerokiej, płytkiej miski żeby obciekły od nadmiaru wody.

Knedle z morelami

Krok 8 z 10

W małej misce wymieszaj śmietanę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

Knedle z morelami

Krok 9 z 10

Na małej patelni rozpuść masło i dodaj bułkę tartą. Podsmaż oba składniki krótko - tylko do spienienia.

Knedle z morelami

Krok 10 z 10

Podawaj kluski z ciepłym masłem z bułką tartą oraz odrobiną śmietany z cukrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Knedle z truskawkami

    Knedle z truskawkami

    55 min Łatwy
  • Knedle czeskie z bułki

    Knedle czeskie z bułki

    1 godz 55 min Łatwy
  • Bawarskie knedle ziemniaczane

    Bawarskie knedle ziemniaczane

    30 min Łatwy
  • Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

    Chlebowe knedle z sosem pomidorowym

    58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu