Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kluski lane na rosół
Dodaj do CookBook

Kluski lane na rosół

(33)
15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Jajko
3  łyżek
Mąka
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.2 g
Wartość energetyczna
74 kcal
Tłuszcze
2.5 g
Białko
4.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Czasem warto wrócić do dań ze swojego dzieciństwa. Jednym z nich są lane kluski, które gościły w różnych zupach – najlepiej zaś komponują się z domowym rosołem. Ten tradycyjny przepis stanowi alternatywę dla makaronu i na pewno pokochają go ci, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Lane kluski przygotowuje się w kilka chwil, dosłownie na moment przed podaniem.

Wykonanie zajmuje około 15 minut i wymaga przygotowania kilku prostych składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni: jajek, mąki i soli. Nawet jeśli nie czujesz się mistrzem kulinariów, poradzisz sobie z tym przepisem.

Wystarczy, że jajka wbijesz do miseczki, a do nich dodasz 2-3 łyżki mąki. Widelcem wymieszaj składniki aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Nie może być zbyt gęsta. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za mocno zbite, dolej do niego odrobinę wody i ponownie wymieszaj.

Następnie masę możesz przelewać cienkim strumieniem prosto do osolonej wody albo czystej gotującej się zupy. Pojedyncze kluski można tworzyć także za pomocą widelca lub łyżeczki zanurzanej w wodzie. Po przełożeniu masy do wody gotuj całość jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie możesz przełożyć kluski łyżką cedzakową na talerze. Jeśli kluski gotujesz bezpośrednio w zupie, nakładaj je razem.

  

Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    3 min
    Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki.
  • Krok 2

    2 min
    Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj.
  • Krok 3

    5 min
    Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy.
  • Krok 4

    2 min
    Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze.
  • Krok 5

    3 min
    Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.
Kluski lane na rosół

Krok 1 z 5

Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki.

Kluski lane na rosół

Krok 2 z 5

Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj.

Kluski lane na rosół

Krok 3 z 5

Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy.

Kluski lane na rosół

Krok 4 z 5

Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze.

Kluski lane na rosół

Krok 5 z 5

Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.2 z 5
4.15625
Wszystkich ocen: 32
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
3232
1818
99
11
00
44

Opinie

1

dramat

totalnie rozwaliło mi to zupę, strona z przepisami pod znana nazwą i daje złe proporcje, do tego nie zmienia tych proporcji po licznych komentarzach. szkoda, że wcześniej nie zjechałam na dół strony 🫡
domi07 (niezweryfikowany) 02/05/2025-10:07 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Anita

Wychodzi jajecznica papka
Anonim (niezweryfikowany) 04/04/2024-02:59 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Bartek

Potwierdzam że proporcje chyba nietrafione bo "jajecznica". Dobrze że nie wlałem do zupy tylko do osolonej wody
Anonim (niezweryfikowany) 03/19/2024-06:13 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
5

Lech

1 jajko posolone i wymieszane, do tego 2 łyżki mąki Szymanowskiej i wymieszane a potem wlane do zupy rybnej z głów karpia i przez całą noc nic już nie muszę jeść.
Anonim (niezweryfikowany) 12/18/2023-09:42 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-12:06 CET
To brzmi jak pomysł na pyszną, rozgrzewającą zupę! 😊
5

Marta

jajecznica w zupie, dałam dwie czubate łyżki na jedno jajko i to stanowczo za mało
Anonim (niezweryfikowany) 12/12/2023-09:14 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
5

iza

fajny przepis na jajecznice
Anonim (niezweryfikowany) 10/04/2023-09:18 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 10/06/2023-04:19 CEST
Iza, masa wyszła zbyt płynna? Następnym razem zamiast dwóch, dodaj jedno jajko, to powinno pomóc. Dużo zależy od wielkości jajek, dlatego warto zacząć od jednego i sprawdzać konsystencję, a w razie potrzeby dodać kolejne.
4

Jerzy Bagiński

szkoda że podajecie jaka mąka
Anonim (niezweryfikowany) 05/08/2023-09:37 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-04:19 CEST
Najlepsza będzie mąka pszenna. Pozdrawiamy!
4

Kucharz amator

Uwaga. złe proporcje, wychodzi papka.
Anonim (niezweryfikowany) 01/17/2022-06:51 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Dzięki

🙂
Dominik co nie… (niezweryfikowany) 09/28/2021-11:06 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
4

Dorka

Co za bzdura z tym dolewaniem wody do ciasta...
Anonim (niezweryfikowany) 06/08/2021-01:08 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/08/2023-01:59 CET
Wodę dodajemy opcjonalnie. Warto obserwować konsystencję ciasta i tylko w razie konieczności dolać troszkę wody.

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Last »

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Zima
  • Z jajkami
  • Źródło białka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kluski lane na mleku

    Kluski lane na mleku

    20 min Łatwy
  • Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu