Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

0
30 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula z bulionu
0.25 
Seler z bulionu
2 
Marchewka z bulionu
2 
Pietruszka z bulionu
1 
Poz z bulionu
1 pęczek
Natka pietruszki
1 szklanka
Kasza jaglana
0.5 paczka
Bułka tarta
1 łyżka
Mielony kmin rzymski
1 łyżeczka
Kolendra mielona
0.5 łyżeczka
Mielony cynamon
0.5 łyżeczka
Mielony kardamon
1 łyżka
Papryka słodka mielona
1 trochę
Sos Boloński pikantny WINIARY
400 ml
Mleko kokosowe
1 pęczek
Kolendra świeża
35 g
Orzeszki ziemne prażone
10 liści
Mięta
1 trochę
Olej rzepakowy
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
91.77 g
Wartość energetyczna
713.96 kcal
Białko
17.13 g
Tłuszcze
32.88 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa lub zblenduj wraz z kaszą jaglaną.
Krok 2
15 min
Do warzyw z kaszą dodaj bułkę tartą, przyprawy (kumin, kolendrę, kardamon, cynamon, papryka, sól) oraz posiekaną miętę. Zagnieć masę i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym przez ok. 10 minut, cały czas mieszając.
Krok 3
4 min
Następnie sos pomidorowy połącz z mlekiem kokosowym i podgrzej na małej mocy kuchenki.
Krok 4
5 min
W międzyczasie posiekaj drobno czerwoną cebule oraz kolendrę i połącz z orzechami.
Krok 5
1 min
Gotowe klopsiki podawaj z ciepłym sosem oraz cebulką z kolendrą i orzechami.
Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Krok 1 z 5

Warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa lub zblenduj wraz z kaszą jaglaną.

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Krok 2 z 5

Do warzyw z kaszą dodaj bułkę tartą, przyprawy (kumin, kolendrę, kardamon, cynamon, papryka, sól) oraz posiekaną miętę. Zagnieć masę i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym przez ok. 10 minut, cały czas mieszając.

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Krok 3 z 5

Następnie sos pomidorowy połącz z mlekiem kokosowym i podgrzej na małej mocy kuchenki.

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Krok 4 z 5

W międzyczasie posiekaj drobno czerwoną cebule oraz kolendrę i połącz z orzechami.

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Krok 5 z 5

Gotowe klopsiki podawaj z ciepłym sosem oraz cebulką z kolendrą i orzechami.

Tipy: • wegańskie kulki mogą być przygotowane również z dowolnych warzyw strączkowych, najważniejsze są proporcje dodatków, które sprawią że masa na klopsiki gęstnieje, • jeśli nie wykorzystamy całego mleka z puszki aluminiowej, przelewamy je do umytego słoika po sosie pomidorowym Winiary i tak przechowujemy w lodówce, • sos pomidorowo-kokosowy możemy zamknąć w słoiku i wykorzystać do innych dań, np. jako baza do curry z warzywami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika