Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie
30min
Łatwy
1
Cebula z bulionu
0.25
Seler z bulionu
2
Marchewka z bulionu
2
Pietruszka z bulionu
1
Poz z bulionu
1
pęczek
Natka pietruszki
1
szklanka
Kasza jaglana
0.5
opakowanie
Bułka tarta
1
łyżka
Mielony kmin rzymski
1
łyżeczka
Kolendra mielona
0.5
łyżeczka
Mielony cynamon
0.5
łyżeczka
Mielony kardamon
1
łyżka
Papryka słodka mielona
trochę
Sos Boloński pikantny WINIARY
400
ml
Mleko kokosowe
1
pęczek
Kolendra świeża
35
g
Orzeszki ziemne prażone
10
liści
Mięta
trochę
Olej rzepakowy
trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
17.13 g
Węglowodany
91.77 g
Tłuszcze
32.88 g
Wartość energetyczna
713.96 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa lub zblenduj wraz z kaszą jaglaną.
Krok 2
15 min
Do warzyw z kaszą dodaj bułkę tartą, przyprawy (kumin, kolendrę, kardamon, cynamon, papryka, sól) oraz posiekaną miętę. Zagnieć masę i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym przez ok. 10 minut, cały czas mieszając.
Krok 3
4 min
Następnie sos pomidorowy połącz z mlekiem kokosowym i podgrzej na małej mocy kuchenki.
Krok 4
5 min
W międzyczasie posiekaj drobno czerwoną cebule oraz kolendrę i połącz z orzechami.
Krok 5
1 min
Gotowe klopsiki podawaj z ciepłym sosem oraz cebulką z kolendrą i orzechami.
Tipy:
• wegańskie kulki mogą być przygotowane również z dowolnych warzyw strączkowych, najważniejsze są proporcje dodatków, które sprawią że masa na klopsiki gęstnieje,
• jeśli nie wykorzystamy całego mleka z puszki aluminiowej, przelewamy je do umytego słoika po sosie pomidorowym Winiary i tak przechowujemy w lodówce,
• sos pomidorowo-kokosowy możemy zamknąć w słoiku i wykorzystać do innych dań, np. jako baza do curry z warzywami.
Komentarze 0