Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

4
30min
Łatwy
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula z bulionu
120  g
Marchewka z bulionu
2 
Pietruszka z bulionu
1 
Por (może być z rosołu)
0.25 
Seler (ugotowany, może być z bulionu)
1  pęczek
Natka pietruszki
1  szklanka
Ugotowana kasza jaglana lub jakakolwiek drobna kasza
0.5  opakowanie
Bułka tarta
1  łyżka
Mielony kmin rzymski
1  łyżeczka
Kolendra mielona
0.5  łyżeczka
Mielony cynamon
0.5  łyżeczka
Mielony kardamon
1  łyżka
Papryka słodka mielona
trochę
Sos Boloński pikantny WINIARY
400  ml
Mleko kokosowe
35  g
Orzeszki ziemne prażone
1  pęczek
Kolendra świeża
10  liści
Mięta
trochę
Olej rzepakowy
trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.41 g
Węglowodany
93.44 g
Tłuszcze
32.94 g
Wartość energetyczna
721.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa lub zblenduj wraz z kaszą jaglaną.
Krok 2
15 min
Do warzyw z kaszą dodaj bułkę tartą, przyprawy (kumin, kolendrę, kardamon, cynamon, papryka, sól) oraz posiekaną miętę. Zagnieć masę i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym przez ok. 10 minut, cały czas mieszając.
Krok 3
4 min
Następnie sos pomidorowy połącz z mlekiem kokosowym i podgrzej na małej mocy kuchenki.
Krok 4
5 min
W międzyczasie posiekaj drobno czerwoną cebule oraz kolendrę i połącz z orzechami.
Krok 5
1 min
Gotowe klopsiki podawaj z ciepłym sosem oraz cebulką z kolendrą i orzechami.
Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Krok 1 z 5

Warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa lub zblenduj wraz z kaszą jaglaną.

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Krok 2 z 5

Do warzyw z kaszą dodaj bułkę tartą, przyprawy (kumin, kolendrę, kardamon, cynamon, papryka, sól) oraz posiekaną miętę. Zagnieć masę i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym przez ok. 10 minut, cały czas mieszając.

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Krok 3 z 5

Następnie sos pomidorowy połącz z mlekiem kokosowym i podgrzej na małej mocy kuchenki.

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Krok 4 z 5

W międzyczasie posiekaj drobno czerwoną cebule oraz kolendrę i połącz z orzechami.

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Krok 5 z 5

Gotowe klopsiki podawaj z ciepłym sosem oraz cebulką z kolendrą i orzechami.

Tipy: • wegańskie kulki mogą być przygotowane również z dowolnych warzyw strączkowych, najważniejsze są proporcje dodatków, które sprawią że masa na klopsiki gęstnieje, • jeśli nie wykorzystamy całego mleka z puszki aluminiowej, przelewamy je do umytego słoika po sosie pomidorowym Winiary i tak przechowujemy w lodówce, • sos pomidorowo-kokosowy możemy zamknąć w słoiku i wykorzystać do innych dań, np. jako baza do curry z warzywami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika