Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

(0)
39min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajka przepiórcze
15  dag
Mięso mielone z indyka
1 
Cebula mała
3  łyżek
Bułka tarta
1  łyżeczka
Suszona natka pietruszki
0.5  łyżeczka
Musztarda ostra (u mnie z papryczką piri-piri)
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz czarny do doprawienia
trochę
Olej do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.82 g
Węglowodany
7.34 g
Tłuszcze
5.32 g
Wartość energetyczna
116.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnego żurku niż jajko, które możemy przygotować na wiele sposobów. Od klasycznego jajka na twardo, poprzez jajko w koszulce, sadzone, klopsiki z jajek, po klopsiki z jajkiem przepiórczym przypominające jajka po szkocku. Choć jajka przepiórcze są niewielkie, klopsiki nabierają rozmiarów dzięki kołderce z pysznie doprawionego indyczego mięsa mielonego. Żurek lub barszcz biały z takim dodatkiem nie ma sobie równych.

Przygotowanie

39 min
  • Krok 1

    10 min
    Jajka przepiórcze wkładamy do małego garnuszka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą.
  • Krok 2

    8 min
    Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na jasnozłoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
  • Krok 3

    4 min
    Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy cebulkę, pół łyżeczki ostrej musztardy, bułkę tartą, suszoną natkę pietruszki, doprawiamy solą morską i pieprzem.
  • Krok 4

    5 min
    Jajka obieramy ze skorupek. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej formujemy na dłoni ok. 0,5 cm placek, na środku kładziemy jajko i otaczamy je mięsem tak, by powstała kulka.
  • Krok 5

    6 min
    Tak przygotowane klopsiki smażymy na oleju kilka minut, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią, aby usmażyły się równomiernie.
  • Krok 6

    3 min
    Usmażone klopsiki z jajkiem odsączamy z nadmiaru oleju na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • Krok 7

    3 min
    Klopsiki z jajkiem kroimy na pół i podajemy z żurkiem lub barszczem białym.
Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 1 z 7

Jajka przepiórcze wkładamy do małego garnuszka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 2 z 7

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na jasnozłoty kolor na niewielkiej ilości oleju.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 3 z 7

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy cebulkę, pół łyżeczki ostrej musztardy, bułkę tartą, suszoną natkę pietruszki, doprawiamy solą morską i pieprzem.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 4 z 7

Jajka obieramy ze skorupek. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej formujemy na dłoni ok. 0,5 cm placek, na środku kładziemy jajko i otaczamy je mięsem tak, by powstała kulka.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 5 z 7

Tak przygotowane klopsiki smażymy na oleju kilka minut, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią, aby usmażyły się równomiernie.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 6 z 7

Usmażone klopsiki z jajkiem odsączamy z nadmiaru oleju na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Klopsiki z jajkiem do żurku i barszczu białego

Krok 7 z 7

Klopsiki z jajkiem kroimy na pół i podajemy z żurkiem lub barszczem białym.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

    Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

    1 godz 7 min Średni
  • Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

    Kremowa zupa ogórkowa ze śmietaną

    1 godz 30 min Łatwy
  • Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

    Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu

    2 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu