Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

0
90 min
Łatwy

Składniki

-
8 8 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Liście alg morskich nori
500 g
Kasza jęczmienna perłowa
150 g
Łosoś
2 łyżek
Sos sojowy
2 łyżek
Sok z cytryny
1 ząbek
Czosnek
2 łyżeczek
Olej
1 pęczek
Rzodkiewka
1 pęczek
Szparagi
2 
Młode marchewki
150 g
Pierś z kurczaka
1 główka
Sałata
1 
Ogórek
100 g
Groszek cukrowy
20 g
Majonez Dekoracyjny 440 ml without promotional communication
1 łyżeczka
Wasabi
1 pęczek
Szczypiorek
50 g
Skrobia kukurydziana
100 g
Mąka pszenna
30 g
Woda gazowana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
5.91 g
Wartość energetyczna
402.44 kcal
Węglowodany
71.84 g
Białko
19.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
10 min
Kaszę pęczak gotujemy w bulionie do miękkości. W tym przypadku nie chcemy, żeby była al dente – będzie się lepiej kleić.
Krok 2
12 min
Łososia marynujemy w czosnku, sosie sojowym, soku z cytryny i oleju, i pieczemy 12 minut w 180°C.
Krok 3
8 min
Groszek przelewamy wrzątkiem, marchewkę i szparagi gotujemy al dente (przez ok. 5-7 minut).
Krok 4
5 min
Kurczaka kroimy na cienkie i długie paseczki, marynujemy w tej samej marynacie, co łososia.
Krok 5
15 min
Przygotowujemy ciasto – mąkę ryżową, szczyptę soli, lód i mocno gazowaną wodę mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Krok 6
20 min
Kurczaka maczamy w cieście, a następnie smażymy, wkładając do głębokiego oleju nagrzanego do 180-200°C. Smażymy tak długo, aby był chrupiący.
Krok 7
5 min
Odsączamy nadmiar tłuszczy na papierowym ręczniku kuchennym.
Krok 8
10 min
Zwijamy rolki. Połowa rolek będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, łososia, rzodkiewki, groszku cukrowego, majonezu z wasabi i ze szparagów. Druga połowa będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, chrupiącego kurczaka, marchewki, sałaty, ogórka, majonezu z wasabi i ze szczypiorku.
Krok 9
5 min
Serwujemy pokrojone sushi rolki z pozostałym majonezem. Zamiast kaszy pęczak można użyć kaszy jaglanej (ją też ugotuj ją do miękkości).
Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 1 z 9

Kaszę pęczak gotujemy w bulionie do miękkości. W tym przypadku nie chcemy, żeby była al dente – będzie się lepiej kleić.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 2 z 9

Łososia marynujemy w czosnku, sosie sojowym, soku z cytryny i oleju, i pieczemy 12 minut w 180°C.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 3 z 9

Groszek przelewamy wrzątkiem, marchewkę i szparagi gotujemy al dente (przez ok. 5-7 minut).

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 4 z 9

Kurczaka kroimy na cienkie i długie paseczki, marynujemy w tej samej marynacie, co łososia.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 5 z 9

Przygotowujemy ciasto – mąkę ryżową, szczyptę soli, lód i mocno gazowaną wodę mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 6 z 9

Kurczaka maczamy w cieście, a następnie smażymy, wkładając do głębokiego oleju nagrzanego do 180-200°C. Smażymy tak długo, aby był chrupiący.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 7 z 9

Odsączamy nadmiar tłuszczy na papierowym ręczniku kuchennym.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 8 z 9

Zwijamy rolki. Połowa rolek będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, łososia, rzodkiewki, groszku cukrowego, majonezu z wasabi i ze szparagów. Druga połowa będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, chrupiącego kurczaka, marchewki, sałaty, ogórka, majonezu z wasabi i ze szczypiorku.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 9 z 9

Serwujemy pokrojone sushi rolki z pozostałym majonezem. Zamiast kaszy pęczak można użyć kaszy jaglanej (ją też ugotuj ją do miękkości).

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika