Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

1
1 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Liście alg morskich nori
500  g
Kasza jęczmienna perłowa lub inna drobna, niepalona
150  g
Łosoś lub inna ulubiona ryba pasująca do sushi, np. tuńczyk, halibut lub dorsz
2  łyżek
Sos sojowy
2  łyżek
Sok z cytryny
1  ząbek
2  łyżeczek
Olej
1  pęczek
Rzodkiewka
1  pęczek
Szparagi
2 
Młode marchewki (lub dojrzałe, ale niewielkie)
150  g
Pierś z kurczaka, opcjonalnie indyka
1  główka
Sałata
1 
Ogórek lub cukinia
100  g
Groszek cukrowy
1  łyżeczka
Wasabi
1  pęczek
Szczypiorek
50  g
Skrobia kukurydziana
100  g
Mąka pszenna
30  g
Woda gazowana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.7 g
Węglowodany
71.84 g
Tłuszcze
6.02 g
Wartość energetyczna
403.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
10 min
Kaszę pęczak gotujemy w bulionie do miękkości. W tym przypadku nie chcemy, żeby była al dente – będzie się lepiej kleić.
Krok 2
12 min
Łososia marynujemy w czosnku, sosie sojowym, soku z cytryny i oleju, i pieczemy 12 minut w 180°C.
Krok 3
8 min
Groszek przelewamy wrzątkiem, marchewkę i szparagi gotujemy al dente (przez ok. 5-7 minut).
Krok 4
5 min
Kurczaka kroimy na cienkie i długie paseczki, marynujemy w tej samej marynacie, co łososia.
Krok 5
15 min
Przygotowujemy ciasto – mąkę ryżową, szczyptę soli, lód i mocno gazowaną wodę mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Krok 6
20 min
Kurczaka maczamy w cieście, a następnie smażymy, wkładając do głębokiego oleju nagrzanego do 180-200°C. Smażymy tak długo, aby był chrupiący.
Krok 7
5 min
Odsączamy nadmiar tłuszczy na papierowym ręczniku kuchennym.
Krok 8
10 min
Zwijamy rolki. Połowa rolek będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, łososia, rzodkiewki, groszku cukrowego, majonezu z wasabi i ze szparagów. Druga połowa będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, chrupiącego kurczaka, marchewki, sałaty, ogórka, majonezu z wasabi i ze szczypiorku.
Krok 9
5 min
Serwujemy pokrojone sushi rolki z pozostałym majonezem. Zamiast kaszy pęczak można użyć kaszy jaglanej (ją też ugotuj ją do miękkości).
Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 1 z 9

Kaszę pęczak gotujemy w bulionie do miękkości. W tym przypadku nie chcemy, żeby była al dente – będzie się lepiej kleić.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 2 z 9

Łososia marynujemy w czosnku, sosie sojowym, soku z cytryny i oleju, i pieczemy 12 minut w 180°C.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 3 z 9

Groszek przelewamy wrzątkiem, marchewkę i szparagi gotujemy al dente (przez ok. 5-7 minut).

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 4 z 9

Kurczaka kroimy na cienkie i długie paseczki, marynujemy w tej samej marynacie, co łososia.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 5 z 9

Przygotowujemy ciasto – mąkę ryżową, szczyptę soli, lód i mocno gazowaną wodę mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, odstawiamy na 15 minut do lodówki.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 6 z 9

Kurczaka maczamy w cieście, a następnie smażymy, wkładając do głębokiego oleju nagrzanego do 180-200°C. Smażymy tak długo, aby był chrupiący.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 7 z 9

Odsączamy nadmiar tłuszczy na papierowym ręczniku kuchennym.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 8 z 9

Zwijamy rolki. Połowa rolek będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, łososia, rzodkiewki, groszku cukrowego, majonezu z wasabi i ze szparagów. Druga połowa będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, chrupiącego kurczaka, marchewki, sałaty, ogórka, majonezu z wasabi i ze szczypiorku.

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Krok 9 z 9

Serwujemy pokrojone sushi rolki z pozostałym majonezem. Zamiast kaszy pęczak można użyć kaszy jaglanej (ją też ugotuj ją do miękkości).

Sprawdź jak zrobić Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami z WINIARY
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
19.7g / 19%
Węglowodany
71.8g / 68%
Tłuszcze
6g / 12%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika