Łatwy
Kartoflanka z kurkami i parmezanem
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
Kartoflanka. Swojska zupa kuchni polskiej, która mimo swej prostoty, a może właśnie dzięki niej, podbija serca domowników jak placki ziemniaczane ze śmietaną. Kuchnia polska obfituje w proste dania i mam wrażenie, że właśnie to decyduje o jej sukcesie. To są dania, które może przyrządzić każdego dnia, nawet w środku bardzo pracowitego tygodnia. A smakują równie pysznie, jak te, którym trzeba poświęcić dużo więcej czasu.
Kartoflanka z kurkami i parmezanem daje też ziemniakom szansę na wybicie spośród konkurencji. Bo ziemniaki ostatnio wcale nie mają lekkiego życia. Często zastępowane są ryżem pełnoziarnistym, kaszami, soczewicą. Tak jakby już zupełnie były niepotrzebne. Dobrze, że w zupach, a zwłaszcza w kartoflance, wciąż są bardzo potrzebne – dla smaku, zagęszczenia zupy, jako główny składnik lub tylko z pozoru jako dodatek. Bo ziemniaki mają w naszej diecie swoje ważne miejsce. Są lekkostrawne, mają niewiele kalorii, ale to zaleta większości warzyw. Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze i są cennym źródłem potasu i magnezu. Mają też sporo witaminy C, nawet więcej niż cytryna, choć oczywiście trzeba się liczyć z jej stratami podczas gotowania. Jedzmy więc ziemniaki z ogniska, kartoflankę, kluski śląskie, pierogi ruskie, placki ziemniaczane, a nawet chleb ziemniaczany. Dziś prezentuję przepis na kartoflankę – smaczną i prostą, ale z przewrotnymi dodatkami – kurkami i parmezanem.
Wszystkim, którzy kochają ziemniaczki, polecam także:
regionalna zupa ziemniaczana z pańskiego stołu
zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków
zupa ziemniaczana z kociołka
krem z ziemniaków z wędzonym łososiem
A na coraz dłuższe jesienne wieczory polecam do poczytania wpis o Święcie Pieczonego Ziemniaka.
Kartoflanka z kurkami i parmezanem daje też ziemniakom szansę na wybicie spośród konkurencji. Bo ziemniaki ostatnio wcale nie mają lekkiego życia. Często zastępowane są ryżem pełnoziarnistym, kaszami, soczewicą. Tak jakby już zupełnie były niepotrzebne. Dobrze, że w zupach, a zwłaszcza w kartoflance, wciąż są bardzo potrzebne – dla smaku, zagęszczenia zupy, jako główny składnik lub tylko z pozoru jako dodatek. Bo ziemniaki mają w naszej diecie swoje ważne miejsce. Są lekkostrawne, mają niewiele kalorii, ale to zaleta większości warzyw. Ziemniaki mają właściwości zasadotwórcze i są cennym źródłem potasu i magnezu. Mają też sporo witaminy C, nawet więcej niż cytryna, choć oczywiście trzeba się liczyć z jej stratami podczas gotowania. Jedzmy więc ziemniaki z ogniska, kartoflankę, kluski śląskie, pierogi ruskie, placki ziemniaczane, a nawet chleb ziemniaczany. Dziś prezentuję przepis na kartoflankę – smaczną i prostą, ale z przewrotnymi dodatkami – kurkami i parmezanem.
Wszystkim, którzy kochają ziemniaczki, polecam także:
regionalna zupa ziemniaczana z pańskiego stołu
zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką
zupa ziemniaczana z pieczonych ziemniaków
zupa ziemniaczana z kociołka
krem z ziemniaków z wędzonym łososiem
A na coraz dłuższe jesienne wieczory polecam do poczytania wpis o Święcie Pieczonego Ziemniaka.
Komentarze 0