Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

0
2 godz
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Ziemniaki większe
2  główek
30  dag
Boczek wędzony
1  kawałek
Papryczka chili lub szczypta suszonej
1 
Cebula
trochę
Olej do podsmażenia
1  szczypta
Kurkuma
1  szczypta
Majeranek
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.73 g
Węglowodany
15.6 g
Tłuszcze
38.83 g
Wartość energetyczna
487.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
30 min
Boczek kroimy na pół, jedną połowę przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy pół godziny.
Krok 2
6 min
Nagrzewamy piekarnik do 180oC. Odcinamy wierzchnią część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy majerankiem.
Krok 3
40 min
Pieczemy czosnek 40 minut.
Krok 4
10 min
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podduszamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem szczypty kurkumy i drobno posiekanej papryczki chili.
Krok 5
6 min
Drugą połowę boczku kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko podsmażamy. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek papryczki chili, oprószamy całość szczyptą kurkumy.
Krok 6
10 min
Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy zawartość patelni do garnka z boczkiem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.
Krok 7
10 min
Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w szklance wody (0,25 l), dodajemy do garnka, gotujemy 10 minut często mieszając.
Krok 8
5 min
Upieczony czosnek wyciągamy z piekarnika. Kiedy lekko ostygnie, do wyższego naczynia wyciskamy zawartość z łupinek, dodajemy chochelkę zupy, miksujemy na krem, dodajemy do garnka z zupą.
Krok 9
3 min
Zupę na talerzach posypujemy zieleniną.
Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

Krok 1 z 9

Boczek kroimy na pół, jedną połowę przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy i gotujemy pół godziny.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

Krok 2 z 9

Nagrzewamy piekarnik do 180oC. Odcinamy wierzchnią część główek czosnku, przekładamy główki do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy majerankiem.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

Krok 3 z 9

Pieczemy czosnek 40 minut.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

Krok 4 z 9

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podduszamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem szczypty kurkumy i drobno posiekanej papryczki chili.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

Krok 5 z 9

Drugą połowę boczku kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko podsmażamy. Kiedy wytopi się tłuszcz, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz kawałek papryczki chili, oprószamy całość szczyptą kurkumy.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

Krok 6 z 9

Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy zawartość patelni do garnka z boczkiem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

Krok 7 z 9

Zawartość opakowania z zupą rozprowadzamy w szklance wody (0,25 l), dodajemy do garnka, gotujemy 10 minut często mieszając.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

Krok 8 z 9

Upieczony czosnek wyciągamy z piekarnika. Kiedy lekko ostygnie, do wyższego naczynia wyciskamy zawartość z łupinek, dodajemy chochelkę zupy, miksujemy na krem, dodajemy do garnka z zupą.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką

Krok 9 z 9

Zupę na talerzach posypujemy zieleniną.

Kartoflanka na wędzonym boczku z pieczonym czosnkiem i ostrą papryką to zupełnie nieskomplikowana zupa, którą można ugotować ze składników, które zazwyczaj mamy pod ręką (a jeśli nie, nie ma problemu ze zdobyciem ich w pobliskim sklepie). Głównym bohaterem dania są oczywiście ziemniaki, a tych zazwyczaj nie brakuje w naszych kuchniach. Aby kartoflanka miała wyjątkowy smak i aromat, przygotowywana jest na wędzonym boczku lub kościach wędzonych. Ja sięgnęłam po boczek, który dodatkowo trafił do zupy w postaci apetycznych skwarek. Jako bazę do kartoflanki wykorzystałam Zupę jarzynową Nasza Specjalność Winiary, która dodała jej smaku i odpowiednio zagęściła.

Świetnym dodatkiem do kartoflanki jest pieczony czosnek. Jeśli nie jesteście przekonani co do jego ilości (dwie główki), uspokoję Was – pieczony czosnek traci ostrość, jest bardzo delikatny w smaku i ma kremową konsystencję, pasuje więc do kartoflanki idealnie! Podobnie jak ostra papryka, bo kartoflanka w zimowej odsłonie powinna szybko rozgrzewać. Jeśli nie macie pod ręką świeżej papryczki chili , możecie wykorzystać suszoną. Ja dodałam świeżą, koniecznie z nasionami, bo chciałam, żeby kartoflanka była naprawdę ostra. Oczywiście ilość ostrej papryki najlepiej dostosować do własnych upodobań, bo każdy ma inne granice wytrzymałości?.

Z podanej ilości składników otrzymacie 3-4 porcje zupy.

Sprawdź inne mięsne propozycje!
Zupa porowa z pulpetami
Zupa strogonow z wołowiną
Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami
Zupa toskańska z kurczakiem
Indyjska zupa gulaszowa z jagnięciną
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika