Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

0
1 godz 20 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Kapusta Kiszona
3  łyżek
Oliwa
3  łyżek
Masło klarowane
1  łyżeczka
Kminek
1 
Cebula
100  g
Żurawina suszona
200  g
Mrożone podgrzybki
2  ząbków
1  pęczek
Natka pietruszki
0.5  łyżeczka
Jałowiec

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.11 g
Węglowodany
16.78 g
Tłuszcze
11.5 g
Wartość energetyczna
164.79 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
15 min
Podgrzybki rozmroź.
Krok 2
5 min
Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą.
Krok 3
7 min
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Krok 4
2 min
Bulion warzywny rozpuść w 200 ml wody.
Krok 5
34 min
W dużym rondlu rozgrzej dwie łyżki oliwy i masła razem z kminkiem i jałowcem. Po około minucie dodaj cebulę. Smaż przez 6 minut. Dodaj kapustę i rozpuszczony bulion. Duś około 30 minut.
Krok 6
7 min
Na osobnej patelni podsmaż na oliwie i maśle czosnek z całymi grzybami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i połącz z kapustą.
Krok 7
10 min
Na koniec wrzuć do garnka żurawinę, duś jeszcze 10 min. Dopraw Ziarenkami Smaku wedle uznania.
Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 1 z 7

Podgrzybki rozmroź.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 2 z 7

Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 3 z 7

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 4 z 7

Bulion warzywny rozpuść w 200 ml wody.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 5 z 7

W dużym rondlu rozgrzej dwie łyżki oliwy i masła razem z kminkiem i jałowcem. Po około minucie dodaj cebulę. Smaż przez 6 minut. Dodaj kapustę i rozpuszczony bulion. Duś około 30 minut.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 6 z 7

Na osobnej patelni podsmaż na oliwie i maśle czosnek z całymi grzybami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i połącz z kapustą.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 7 z 7

Na koniec wrzuć do garnka żurawinę, duś jeszcze 10 min. Dopraw Ziarenkami Smaku wedle uznania.

Intensywnie pachnący jałowiec, kminek, suszona żurawina i leśne grzyby to składniki, które wraz z kiszoną kapustą stworzą niezapomniane świąteczne danie. Tradycyjna, polska potrawa to połączenie barw i aromatów, które każdy pamięta z lat dziecięcych. Z bulionem warzywnym WINIARY i ziarenkami smaku WINIARY masz pewność, że Twoja kapusta wigilijna będzie taka, na jaką wszyscy czekają cały rok.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
2.1g / 4%
Węglowodany
16.8g / 37%
Tłuszcze
11.5g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika