Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

0
127 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Kapusta Kiszona
3 łyżek
Oliwa z oliwek
3 łyżek
Masło klarowane
1 łyżeczka
Kminek
1 
Cebula
100 g
Żurawina suszona
200 g
Mrożone podgrzybki
2 ząbków
Czosnek
1 pęczek
Natka pietruszki
0.5 łyżeczka
Owoce jałowca

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
11.5 g
Wartość energetyczna
164.79 kcal
Węglowodany
16.78 g
Białko
2.11 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

127 min
Krok 1
60 min
Podgrzybki rozmroź.
Krok 2
5 min
Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Krok 4
2 min
Bulion warzywny rozpuść w 200 ml wody.
Krok 5
8 min
W dużym rondlu rozgrzej dwie łyżki oliwy i masła razem z kminkiem i jałowcem. Po około minucie dodaj cebulę. Smaż przez 6 minut. Dodaj kapustę i rozpuszczony bulion.
Krok 6
30 min
Duś około 30 minut.
Krok 7
7 min
Na osobnej patelni podsmaż na oliwie i maśle czosnek z całymi grzybami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i połącz z kapustą.
Krok 8
10 min
Na koniec wrzuć do garnka żurawinę, duś jeszcze 10 min. Dopraw Ziarenkami Smaku wedle uznania.
Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 1 z 8

Podgrzybki rozmroź.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 2 z 8

Kapustę odciśnij i przepłucz zimną wodą.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 3 z 8

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 4 z 8

Bulion warzywny rozpuść w 200 ml wody.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 5 z 8

W dużym rondlu rozgrzej dwie łyżki oliwy i masła razem z kminkiem i jałowcem. Po około minucie dodaj cebulę. Smaż przez 6 minut. Dodaj kapustę i rozpuszczony bulion.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 6 z 8

Duś około 30 minut.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 7 z 8

Na osobnej patelni podsmaż na oliwie i maśle czosnek z całymi grzybami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i połącz z kapustą.

Kapusta wigilijna z żurawiną, grzybami, kminkiem i jałowcem

Krok 8 z 8

Na koniec wrzuć do garnka żurawinę, duś jeszcze 10 min. Dopraw Ziarenkami Smaku wedle uznania.

Intensywnie pachnący jałowiec, kminek, suszona żurawina i leśne grzyby to składniki, które wraz z kiszoną kapustą stworzą niezapomniane świąteczne danie. Tradycyjna, polska potrawa to połączenie barw i aromatów, które każdy pamięta z lat dziecięcych. Z bulionem warzywnym WINIARY i ziarenkami smaku WINIARY masz pewność, że Twoja kapusta wigilijna będzie taka, na jaką wszyscy czekają cały rok.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika