Kapusta pekińska z selerem naciowym na sposób chiński
107min
Łatwy
0.5 opakowanie
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
0.5 kostka
400 g
Kapusta pekińska
100 g
Seler naciowy
40 g
Cebula szalotka
150 g
Pieczarki
40 g
Marchewka
100 g
Makaron sojowy
2 łyżek
Olej sojowy
2 łyżek
Olej arachidowy
1 łyżka
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
2.98 g
Węglowodany
28.79 g
Tłuszcze
16.91 g
Wartość energetyczna
269.52 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
107 min
Krok 1
5 min
Makaron sojowy ugotuj w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy, po czym zahartuj w zimnej wodzie.
Krok 2
5 min
Kapustę pekińską pokrój na ćwiartki wzdłuż, a następnie na paski o szerokości 1 cm.
Krok 3
10 min
Seler naciowy obierz z włókien i pokrój w „cienkie paski”, zblanszuj (sparz we wrzątku i schłódź w bardzo zimnej wodzie lub wodzie z kostkami lodu).
Krok 4
5 min
Szalotki pokrój w drobną kostkę.
Krok 5
10 min
Pieczarki pokrój w plasterki i zblanszuj podobnie jak seler.
Krok 6
8 min
Podobnie przygotuj marchew: pokrój w „cienkie zapałki” i również zblanszuj.
Krok 7
10 min
Na głębokiej patelni lub rondlu podsmaż na oleju sojowym i maśle szalotki, jak się zeszklą dodaj pieczarki, seler naciowy i kapustę pekińską.
Krok 8
4 min
Chwilę przesmaż i wrzuć makaron. Całość posyp białym pieprzem.
Krok 9
5 min
Wlej wcześniej rozpuszczony we wrzątku Rosół drobiowy, sos pieczeniowy rozprowadzony w 150 ml wody oraz olej orzechowy.
Krok 10
15 min
Chwilę duś i pod koniec dodaj marchew. Duś do momentu, aż składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Krok 11
30 min
Gotuj bez przykrycia w celu odparowania nadmiaru płynu.
Jarskie danie obiadowe lub dodatek do porcji smażonego kurczaka – kapusta pekińska z selerem naciowym na sposób chiński. Potrawę można przyrządzić w woku lub w garnku, przesmażając lub dusząc składniki (kapustę, seler naciowy, pieczarki, marchew oraz makaron sojowy) w Rosole drobiowym WINIARY z dodatkiem Sosu pieczeniowego ciemnego Na Każdy Dzień WINIARY. Dla uzyskania właściwego smaku najlepiej do potrawy użyć oleju sojowego oraz oleju orzechowego (z dowolnych orzechów).
Komentarze 0