Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

0
39min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

20  dag
Kapusta kiszona, odsączona
2 
Ziemniaki
1 
Cebula
2  ząbków
1 
Kiełbasa Śląska
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Kurkuma
3 
Ziele angielskie
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.74 g
Węglowodany
11.16 g
Tłuszcze
20.78 g
Wartość energetyczna
300.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

39 min
Krok 1
8 min
Kiełbasę śląską kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy z posiekaną cebulą.
Krok 2
20 min
Kapustę siekamy, dodajemy do podduszonej kiełbasy, dodajemy szczyptę kurkumy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 20 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, lekko solimy, gotujemy 10 minut.
Krok 3
5 min
Zawartość torebki rozprowadzamy w 0,25 l wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
Krok 4
5 min
Do garnka dodajemy podduszoną kapustę, chwilę gotujemy.
Krok 5
1 min
Zupę na talerzach posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Krok 1 z 5

Kiełbasę śląską kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy z posiekaną cebulą.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Krok 2 z 5

Kapustę siekamy, dodajemy do podduszonej kiełbasy, dodajemy szczyptę kurkumy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 20 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, lekko solimy, gotujemy 10 minut.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Krok 3 z 5

Zawartość torebki rozprowadzamy w 0,25 l wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Krok 4 z 5

Do garnka dodajemy podduszoną kapustę, chwilę gotujemy.

Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą

Krok 5 z 5

Zupę na talerzach posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.

Gorąca, gęsta i pożywna! Taka powinna być zupa jesienią, bo właśnie w okresie jesiennym potrzebujemy dobrze zjeść, by mieć więcej energii na walkę z codziennym chłodem. I taki właśnie jest kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą. Przygotowany na bazie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary, na wyważony smak pomimo obecności charakternej kiszonej kapusty. Sięgając po gotowy produkt sprytnie skracamy czas przygotowania zupy – tym razem obejdzie się bez gotowania czasochłonnego wywaru na żeberkach, więc taki kapuśniak przygotujemy także w środku zapracowanego tygodnia.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika