Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i kiełbasą
39min
Łatwy
20
dag
Kapusta kiszona, odsączona
1
opakowanie
2
Ziemniaki
1
Cebula
2
ząbków
1
Kiełbasa Śląska
1
łyżka
Olej
1
szczypta
Kurkuma
3
Ziele angielskie
1
Liść laurowy
1
szczypta
Sól i pieprz do smaku
.
Wartości odżywcze
Białko
10.74 g
Węglowodany
11.16 g
Tłuszcze
20.78 g
Wartość energetyczna
300.32 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
39 min
Krok 1
8 min
Kiełbasę śląską kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy z posiekaną cebulą.
Krok 2
20 min
Kapustę siekamy, dodajemy do podduszonej kiełbasy, dodajemy szczyptę kurkumy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 20 minut.
W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, lekko solimy, gotujemy 10 minut.
Krok 3
5 min
Zawartość torebki rozprowadzamy w 0,25 l wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
Krok 4
5 min
Do garnka dodajemy podduszoną kapustę, chwilę gotujemy.
Krok 5
1 min
Zupę na talerzach posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.
Gorąca, gęsta i pożywna! Taka powinna być zupa jesienią, bo właśnie w okresie jesiennym potrzebujemy dobrze zjeść, by mieć więcej energii na walkę z codziennym chłodem. I taki właśnie jest kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą. Przygotowany na bazie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary, na wyważony smak pomimo obecności charakternej kiszonej kapusty. Sięgając po gotowy produkt sprytnie skracamy czas przygotowania zupy – tym razem obejdzie się bez gotowania czasochłonnego wywaru na żeberkach, więc taki kapuśniak przygotujemy także w środku zapracowanego tygodnia.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Komentarze 0