Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

0
2 godz 17 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.7  kg
Żeberka ekstra
400  g
Kiszona kapusta
1 
Marchewka
1 
Cebula
2  łyżek
Mąka
2  łyżek
Masło klarowane
trochę
Natka pietruszki
4 
Ziemniaki
4 
Ziarenka ziela angielskiego
3 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Suszony majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
41.32 g
Węglowodany
18.89 g
Tłuszcze
16.35 g
Wartość energetyczna
391.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

137 min
Krok 1
60 min
Żeberka płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2l zimnej wody, zagotowujemy. Po zagotowaniu wywar odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy 1 godzinę.
Krok 2
20 min
Kapustę odsączamy, przepłukujemy na sicie i szatkujemy. Tak przygotowaną kapustę dodajemy do garnka, gotujemy 20 minut.
Krok 3
25 min
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.
Krok 4
5 min
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na jednej łyżce masła klarowanego, aż się delikatnie zrumieni.
Krok 5
5 min
Połowę cebuli przekładamy do miseczki, do drugiej połowy dodajemy pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbasę, delikatnie podsmażamy.
Krok 6
3 min
Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy.
Krok 7
12 min
W małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę mąki, trzymamy na kuchence do czasu, aż się zrumieni, ciągle mieszając. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy pół chochli zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka z zupę, znów mieszamy i gotujemy kilka minut, pod koniec gotowania dodając do garnka majeranek.
Krok 8
4 min
Oddzielamy mięso od kostek żeberek, dodajemy do zupy razem z podsmażoną kiełbaską, mieszamy.
Krok 9
3 min
Kapuśniak podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Posypujemy natką pietruszki.
Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 1 z 9

Żeberka płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2l zimnej wody, zagotowujemy. Po zagotowaniu wywar odszumowujemy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy 1 godzinę.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 2 z 9

Kapustę odsączamy, przepłukujemy na sicie i szatkujemy. Tak przygotowaną kapustę dodajemy do garnka, gotujemy 20 minut.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 3 z 9

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 4 z 9

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na jednej łyżce masła klarowanego, aż się delikatnie zrumieni.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 5 z 9

Połowę cebuli przekładamy do miseczki, do drugiej połowy dodajemy pokrojoną w ćwierćplasterki kiełbasę, delikatnie podsmażamy.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 6 z 9

Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy podsmażoną cebulkę i mieszamy.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 7 z 9

W małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy łyżkę mąki, trzymamy na kuchence do czasu, aż się zrumieni, ciągle mieszając. Do tak przygotowanej zasmażki dodajemy pół chochli zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka z zupę, znów mieszamy i gotujemy kilka minut, pod koniec gotowania dodając do garnka majeranek.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 8 z 9

Oddzielamy mięso od kostek żeberek, dodajemy do zupy razem z podsmażoną kiełbaską, mieszamy.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą

Krok 9 z 9

Kapuśniak podajemy z tłuczonymi ziemniakami. Posypujemy natką pietruszki.

Kapuśniak na żeberkach ze swojską kiełbasą to klasyka polskiej kuchni. Zupa jest bardzo treściwa, więc z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Na kapuśniak zawsze wybieram dobrej jakości kiszoną kapustę, może być z marchewką, wówczas nie dodaję do zupy marchewki świeżej.

Tradycyjny kapuśniak powinien być gotowany na żeberkach, z których później obieramy mięso i dodajemy do zupy na talerzach. Apetycznym dodatkiem są delikatnie podsmażone kawałki swojskiej kiełbasy.

Do kapuśniaku dodałam tradycyjną zasmażkę, która nie tylko zagęściła zupę, ale też wzbogaciła jej smak. Oczywiście jeśli uważacie, że zasmażka w tak treściwej zupie to aż nadto, można jej nie dodawać. Kapuśniak będzie pyszny także bez niej.

Kapuśniak podawany jest z ziemniakami. Mogą być tradycyjnie ugotowane w zupie lub osobno, a potem utłuczone i podane z podsmażoną cebulką.

Z podanych ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika