Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kanapka kubańska to doskonała propozycja dla osób, które szukają oryginalnych przepisów na kolację bazującą na pieczywie. Kubańska kanapka doskonale smakuje i kryje się za nią ciekawa historia. Danie powstało na przełomie XIX i XX wieku na Florydzie. Kanapką zajadali się pochodzący z Kuby pracownicy w fabrykach cygar w miastach Tampa i Key West. Z czasem przysmak rozprzestrzeniał się po całej Florydzie, a dziś jest atrakcją dla turystów jako popularny street food.
Jako posiłek dla imigrantów pracujących fizycznie, kanapka musiała być sycąca i treściwa. Jej bazowym składnikiem jest pieczona wieprzowina, a smakowite uzupełnienie stanowi masło, musztarda, żółty ser i plastry ogórków konserwowych.
Według oryginalnej receptury te składniki powinny trafić pomiędzy dwa kawałki kubańskiego chleba. To rodzaj pieczywa podobny do półbagietki, jednak zdecydowanie bardziej miękki niż znana u nas bagietka paryska. Najlepiej zastąpić kubański chleb ciabattą, która będzie mieć podobne właściwości, a jest zdecydowanie łatwiej dostępna.
Co sprawia, że kanapka kubańska jest tak wyjątkowa? Sekretem jest starannie przygotowana marynata do mięsa. To temu elementowi w przygotowaniach należy poświęcić najwięcej czasu i uwagi, ale naprawdę warto!
Do przygotowania marynaty będzie potrzebna skórka i sok z pomarańczy i limonki, oliwa, czosnek, kolendra oraz mieszanka wyrazistych przypraw takich jak kumin, oregano, słodka papryka i czarny pieprz. Listę składników uzupełnia jeszcze uniwersalna przyprawa Maggi. Mięso należy moczyć w marynacie przez kilka godzin a po wyjęciu z lodówki piec od 1 do 1,5 godziny - w zależności od tego, czy wolisz bardziej soczyste czy chrupiące. Po ostygnięciu wieprzowinę kroi się na plastry i umieszcza między bułkami posmarowanymi masłem. Potem dodaje się inne składniki - wędzoną szynkę, ser, korniszony oraz musztardę.
Kanapka kubańska ma swoje lokalne odmiany, w których mogą pojawiać się także inne składniki jak na przykład salami. Dopuszczalne jest także zamienienie schabu wieprzowego z oryginalnego przepisu na karkówkę, jeśli takie mięso masz akurat pod ręką. Występują także wersje z większą ilością warzyw - z sałatą i pomidorem.
Historyczna kanapka kubańska to duma miasta Tampa i lokalna atrakcja pokazywana na kulinarnych festiwalach. Nie trzeba jednak jechać daleko, żeby jej skosztować. Posługując się naszymi wskazówkami, przygotujesz taką potrawę we własnym domu. Może być oryginalną kolacją, przekąską do zabrania na piknik albo częścią cateringu na przyjęcia. Pokrojona na kawałki sprawdzi się jako przystawka typu finger foods.
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i limonki i wyciśnij z nich sok. W misce połącz soki i skórkę z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Posiekaj drobno i dodaj świeżą kolendrę. Cebulę bardzo drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty.
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dokładnie wysmaruj marynatą i włóż do naczynia żaroodpornego. Jeśli zostało ci trochę marynaty polej mięso. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść 1 łyżkę bulionu w 200 ml wody. Wyjmij mięso z lodówki, zalej bulionem i piecz przez około 1-1,5 godziny, polewając co jakiś czas marynatą, która będzie się zbierać na dnie naczynia.
Upieczone mięso wyjmij i odstaw na 15 minut, by trochę przestygło. Ciepłe mięso pokrój w cienkie plastry.
Przekrój bułki na pół wzdłuż, posmaruj masłem i podgrzej na suchej patelni stronami posmarowanymi masłem. Na dolnej części każdej bułki ułóż plastry pieczonej wieprzowiny, szynkę, ogórki i ser. Jeśli lubisz roztopiony ser podpiecz chwilę bułki w piekarniku lub zamykanym grillu.
Górną część każdej bułki posmaruj musztardą wymieszaną z majonezem.
Do tej kanapki nie szukaj chrupiących, twardych bułek. Lepsze będą miękkie, które łatwo poddadzą się grillowaniu. Francuskie bagietki mogą okazać się zbyt twarde.