Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kanapka kubańska
Dodaj do CookBook

Kanapka kubańska

(0)
2 godz 17 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Pieczona wieprzowina
500  g
Schab wieprzowy lub karkówka
200  ml
Woda
1  łyżka
Bulion wołowy WINIARY
trochę
Marynata
2 
Pomarańcze
0.5 
Czerwona cebula mała
3  ząbków
Czosnek
2  łyżek
Cukier trzcinowy
1  pęczek
Kolendra
1 
Limonka
50  ml
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Kumin
0.5  łyżeczka
Suszone Oregano
0.5  łyżeczka
Papryka słodka mielona
1  łyżeczka
Przyprawa w płynie MAGGI
1  szczypta
Pieprz mielony
trochę
Dodatkowo:
2 
Bułka ciabatta
100  g
Musztarda angielska
100  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
8  plastrów
Szynka wędzona
4 
ogórek konserwowy słodko kwaśny
8  plastrów
Ser gouda
80  g
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.5 g
Wartość energetyczna
854.8 kcal
Tłuszcze
59.3 g
Białko
42.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kanapka kubańska to doskonała propozycja dla osób, które szukają oryginalnych przepisów na kolację bazującą na pieczywie. Kubańska kanapka doskonale smakuje i kryje się za nią ciekawa historia. Danie powstało na przełomie XIX i XX wieku na Florydzie. Kanapką zajadali się pochodzący z Kuby pracownicy w fabrykach cygar w miastach Tampa i Key West. Z czasem przysmak rozprzestrzeniał się po całej Florydzie, a dziś jest atrakcją dla turystów jako popularny street food.

 

Jako posiłek dla imigrantów pracujących fizycznie, kanapka musiała być sycąca i treściwa. Jej bazowym składnikiem jest pieczona wieprzowina, a smakowite uzupełnienie stanowi masło, musztarda, żółty ser i plastry ogórków konserwowych.

 

Według oryginalnej receptury te składniki powinny trafić pomiędzy dwa kawałki kubańskiego chleba. To rodzaj pieczywa podobny do półbagietki, jednak zdecydowanie bardziej miękki niż znana u nas bagietka paryska. Najlepiej zastąpić kubański chleb ciabattą, która będzie mieć podobne właściwości, a jest zdecydowanie łatwiej dostępna.

 

Co sprawia, że kanapka kubańska jest tak wyjątkowa? Sekretem jest starannie przygotowana marynata do mięsa. To temu elementowi w przygotowaniach należy poświęcić najwięcej czasu i uwagi, ale naprawdę warto!

 

Do przygotowania marynaty będzie potrzebna skórka i sok z pomarańczy i limonki, oliwa, czosnek, kolendra oraz mieszanka wyrazistych przypraw takich jak kumin, oregano, słodka papryka i czarny pieprz. Listę składników uzupełnia jeszcze uniwersalna przyprawa Maggi. Mięso należy moczyć w marynacie przez kilka godzin a po wyjęciu z lodówki piec od 1 do 1,5 godziny - w zależności od tego, czy wolisz bardziej soczyste czy chrupiące. Po ostygnięciu wieprzowinę kroi się na plastry i umieszcza między bułkami posmarowanymi masłem. Potem dodaje się inne składniki - wędzoną szynkę, ser, korniszony oraz musztardę.

 

Kanapka kubańska ma swoje lokalne odmiany, w których mogą pojawiać się także inne składniki jak na przykład salami. Dopuszczalne jest także zamienienie schabu wieprzowego z oryginalnego przepisu na karkówkę, jeśli takie mięso masz akurat pod ręką. Występują także wersje z większą ilością warzyw - z sałatą i pomidorem.

 

Historyczna kanapka kubańska to duma miasta Tampa i lokalna atrakcja pokazywana na kulinarnych festiwalach. Nie trzeba jednak jechać daleko, żeby jej skosztować. Posługując się naszymi wskazówkami, przygotujesz taką potrawę we własnym domu. Może być oryginalną kolacją, przekąską do zabrania na piknik albo częścią cateringu na przyjęcia. Pokrojona na kawałki sprawdzi się jako przystawka typu finger foods.

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1

    20 min
    Zetrzyj skórkę z pomarańczy i limonki i wyciśnij z nich sok. W misce połącz soki i skórkę z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Posiekaj drobno i dodaj świeżą kolendrę. Cebulę bardzo drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty.
  • Krok 2

    5 min
    Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dokładnie wysmaruj marynatą i włóż do naczynia żaroodpornego. Jeśli zostało ci trochę marynaty polej mięso. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Krok 3

    90 min
    Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść 1 łyżkę bulionu w 200 ml wody. Wyjmij mięso z lodówki, zalej bulionem i piecz przez około 1-1,5 godziny, polewając co jakiś czas marynatą, która będzie się zbierać na dnie naczynia.
  • Krok 4

    15 min
    Upieczone mięso wyjmij i odstaw na 15 minut, by trochę przestygło. Ciepłe mięso pokrój w cienkie plastry.
  • Krok 5

    5 min
    Przekrój bułki na pół wzdłuż, posmaruj masłem i podgrzej na suchej patelni stronami posmarowanymi masłem. Na dolnej części każdej bułki ułóż plastry pieczonej wieprzowiny, szynkę, ogórki i ser. Jeśli lubisz roztopiony ser podpiecz chwilę bułki w piekarniku lub zamykanym grillu.
  • Krok 6

    1 min
    Górną część każdej bułki posmaruj musztardą wymieszaną z majonezem.
  • Tip 1

    1 min
    Do tej kanapki nie szukaj chrupiących, twardych bułek. Lepsze będą miękkie, które łatwo poddadzą się grillowaniu. Francuskie bagietki mogą okazać się zbyt twarde.
Kanapka kubańska

Krok 1 z 7

Krok 1 Krok 1 Krok 1

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i limonki i wyciśnij z nich sok. W misce połącz soki i skórkę z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Posiekaj drobno i dodaj świeżą kolendrę. Cebulę bardzo drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty.

Kanapka kubańska

Krok 2 z 7

Krok 2 Krok 2 Krok 2 Krok 2

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dokładnie wysmaruj marynatą i włóż do naczynia żaroodpornego. Jeśli zostało ci trochę marynaty polej mięso. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Kanapka kubańska

Krok 3 z 7

Krok 3 Krok 3 Krok 3

Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść 1 łyżkę bulionu w 200 ml wody. Wyjmij mięso z lodówki, zalej bulionem i piecz przez około 1-1,5 godziny, polewając co jakiś czas marynatą, która będzie się zbierać na dnie naczynia.

Kanapka kubańska

Krok 4 z 7

Krok 4 Krok 4

Upieczone mięso wyjmij i odstaw na 15 minut, by trochę przestygło. Ciepłe mięso pokrój w cienkie plastry.

Kanapka kubańska

Krok 5 z 7

Krok 5 Krok 5 Krok 5 Krok 5 Krok 5

Przekrój bułki na pół wzdłuż, posmaruj masłem i podgrzej na suchej patelni stronami posmarowanymi masłem. Na dolnej części każdej bułki ułóż plastry pieczonej wieprzowiny, szynkę, ogórki i ser. Jeśli lubisz roztopiony ser podpiecz chwilę bułki w piekarniku lub zamykanym grillu.

Kanapka kubańska

Krok 6 z 7

Krok 6 Krok 6 Krok 6 Krok 6 Krok 6

Górną część każdej bułki posmaruj musztardą wymieszaną z majonezem.

Kanapka kubańska

Tip 1 z 7

Tip 1 Tip 1 Tip 1 Tip 1 Tip 1

Do tej kanapki nie szukaj chrupiących, twardych bułek. Lepsze będą miękkie, które łatwo poddadzą się grillowaniu. Francuskie bagietki mogą okazać się zbyt twarde.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Popołudniowa przekąska
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mleczna kanapka

    Mleczna kanapka

    4 godz 50 min Łatwy
  • Kanapka śniadaniowa z jajkiem i awokado

    Kanapka śniadaniowa z jajkiem i awokado

    20 min Łatwy
  • Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

    Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

    32 min Łatwy
  • Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

    Kanapka z pieczonym indykiem, awokado i serem

    13 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu